Поділитись:

Про що брехав Кремль на форумі «Армія-2023»: аналіз ISW

Середа, 16 серпня 2023, 09:21
Про що брехав Кремль на форумі «Армія-2023»: аналіз ISW

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували заяви представників Кремля на форумі «Армія-2023», які традиційно звинувачували Захід у «розпалюванні конфлікту» в Україні, а також заявляли, що «міжнародні санкції зміцнюють Росію».

Про це повідомляє Українська правда, посилаючись на ISW.

У звіті інституту зазначається, що Кремль використовує форум «Армія-2023» у Москві (14-20 серпня) для розвитку двосторонніх військово-політичних відносин з іншими державами та «позиціонування себе як надійного і технологічно розвиненого партнера».

Відтак, Міністерство оборони Росії заявило, що на форумі понад 77 000 представників з понад 1500 підприємств російської оборонно-промислової бази представляють понад 28 500 оборонних і технічних розробок, і що на форумі присутні представники з понад 82 країн світу.

МО РФ стверджує, що Росія провела 14 двосторонніх зустрічей у перший день форуму.

Міністр оборони Китаю генерал-полковник Лі Шанфу виступив на форумі, щоб відзначити російсько-китайське стратегічне співробітництво і заявити про готовність Китаю до подальшої співпраці.

Крім того, вказують експерти, Мініоборони Росії представило на форумі кілька іранських безпілотників.

Російське відомство також позиціонувало себе як життєздатного довгострокового оборонного партнера і виробника озброєнь, проводячи бесіди про довгострокову російську військову підготовку, передбачуване впровадження штучного інтелекту у своє озброєння і системи управління, використання тривимірного друку для ремонту російського військово-морського флоту, а також про модернізацію вітчизняного аварійно-рятувального і підводного устаткування.

Президент Росії володимир путін і міністр оборони Сергій Шойгу зробили значною мірою шаблонні коментарі, які представляли російський уряд як такий, що ефективно відповідає російським зусиллям з нарощування збройних сил, зображуючи західні та українські ресурси як обмежені, і сприяючи міжнародному співробітництву проти Заходу.

Шойгу, зокрема, заявив що російська оборонно-промислова база за певний час виробила різноманітну зброю, танки, бронемашини і безпілотники і стверджував, що можливості російського і радянського обладнання перевершують можливості західного.

Він стверджував, що західні санкції проти Росії допомогли збільшити вітчизняне виробництво військової техніки завдяки імпортозаміщенню на підприємствах ОПК, що, на думку аналітиків, є частиною давнього (і неправдивого) наративу Кремля з 2014 року про те, що міжнародні санкції зміцнюють Росію.

При цьому Шойгу заявляв, що українські ресурси і західні військові арсенали майже повністю вичерпані. Проте, за оцінками ISW, Росія не змогла мобілізувати свій ОПК для адекватної підтримки військових зусиль.

В огляді додають, що путін повторив необґрунтовані заяви про те, що Захід несе відповідальність за «розпалювання конфлікту» в Україні.

Шойгу і путін повторили риторику, звинувачуючи Захід у створенні нестабільності в Африці, Латинській Америці та Азії і виступили за поглиблення російських оборонних відносин з цими країнами і створення «багатополярного світового порядку».

Шойгу також стверджував, що Захід спричинив ескалацію міжнародних конфліктів, включаючи «ситуацію навколо Тайваню».

«Згадка Шойгу про Тайвань, ймовірно, вказує на постійні зусилля Росії зі створення партнерства «без обмежень» між Пекіном і Москвою, незважаючи на застереження з боку Китаю», – підсумовують фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів