Поділитись:

«Образливо і принизливо», – луцькі освітяни здивовані вимогою повернути 6500 гривень «єПідтримки»

Четвер, 17 серпня 2023, 13:02
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Торік у рамках програми «єПідтримка» Міносвіти виплатило освітянам грошову допомогу в розмірі 6500 гривень. Тепер же уряд погрожує судом, якщо  вчителі та науковці не повернуть отримані кошти. 

Про те, чому так сталося та чи є випадки повернення грошей у Луцьку, пише ВСН.

Багато українців на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну отримали допомогу від держави за програмою «єПідтримка». Тоді кожному, хто подав заявку у додатку «Дія» виплатили з бюджету по 6500 гривень. 

Серед умов надання виплати було те, що вона не надається працівникам бюджетних установ. Тож освітяни не підпадали під цю категорію, адже вони не втрачали роботу і продовжували отримувати заробітну плату з бюджету. Попри це, деякі з них подали заявку та отримали гроші.

Нещодавно уряд ініціював «повернення неправомірно отриманих коштів працівниками бюджетних установ». За даними Міністерства економіки, яке й фінансувало цю програму, наразі кошти не повернули 3 247 працівників сфери науки та освіти.

Лучанка Марина – молодий педагог, працює в початковій школі однієї з луцьких гімназій. Каже: почула про можливість отримати фінансову допомогу та легко оформила все через «Дію» у смартфоні.

«Був березень, початок повномасштабної війни. Прочитала інформаію, що є такий вид допомоги. Про обмеження чи ще щось тоді ніхто й слова не казав, тим паче оформити її було буквально у два кліка! Гроші отримала, 6500 гривень. Коли дізналася, що це є неправомірно, дуже здивувалася... мусила повернути. Знаю, що не одна людина оформляла тоді. Образливо і навіть принизливо, якщо чесно, нормально не донести людям інформацію, а потім погрожувати судом», – розповідає освітянка.

Зі слів пані Марини, в той період багато освітян «просили» йти у відпустку власним коштом, очного навчання не було, тому така допомога здавалася логічною. 

Відповідь на запитання, скільки у Луцьку працівників бюджетних установ, які отримали такі виплати і тепер мусять повернути кошти, знають лише люди, які оформляли таку допомогу, адже реєстрація у програмі відбувалася напряму через «єПідтримку», без залучення органів місцевої влади.

«єПідтримка» оформляється людиною самостійно. Ні ми, ні міський бюджет до цього недотичні, тому жодної інформації про цих людей ми не маємо», – пояснила заступниця директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Тетяна Янчук.

Таким чином, зрозуміло, що під час оформлення допомоги за програмою «єПідтримка» не було жодної верифікації отримувачів коштів. Голова Комітету Верховної Ради з питань освіти Сергій Бабак у своєму телеграм-каналі не оприлюднив чіткої позиції щодо повернення грошей вчителями.

«З одного боку, я можу припустити, що вони щось «не дочитали, не зрозуміли». Також можна зрозуміти, що ці гроші їм дійсно були потрібні й тепер відбирати їх «не гарно». З іншого боку, я не рекомендую не повертати ці кошти», – йдеться в дописі Сергія Бабака.

Всього в Україні 3 500 вчителів отримали «єПідтримку». Аби з'ясувати, хто саме та примусити повернути кошти, – проведуть аудиторську перевірку.

Щоб повернути кошти, потрібно здійснити переказ на небюджетний рахунок Мінекономіки за такими реквізитами:

  • Міністерство економіки України
  • ЄДРПОУ 37508596
  • UA308201720355119008002079547

В разі неповернення коштів Міносвіти та Мінекономіки України погрожують вчителям та вченим зверненням до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів