Поділитись:

На Волині є загроза спалаху інфекційних хвороб у тварин

П'ятниця, 24 лютого 2017, 16:47
На Волині є загроза спалаху інфекційних хвороб у тварин

Голови Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук та райради Григорій Недопад звернулися до голови облдерадміністрації Володимира Гунчика з листом, у якому наголошують: у районі може статися епізоотична "НП".

Керівники районної виконавчої гілки влади та органу місцевого самоврядування прохають втрутитися у ситуацію, позаяк Ківерцівська района державна лікарня ветеринарної медицини – у більше ніж критичній ситуації. Недофінансування закладу із обласного бюджету, як того вимагає п. 7 статті 90 Бюджетного кодексу України, не лише обернеться закриттям установи та вивільненням людей "унікуди", а й реальними загрозами спалаху інфекційних захворювань, – повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

"У разі недофінансування ветеринарних установ, спеціалісти району не зможуть у повному об'ємі забезпечити виконання плану протиепізоотичних заходів щодо профілактики основних заразних хвороб тварин в області на 2017 рік. Це, своєю чергою, може призвести до різкого погіршення епізоотичного благополуччя тваринництва в районі", – наголошують у листі.

З 2015 року утримання ківерцівського закладу, працівники якого здійснюють лабораторно-діагностичні та лікувально-профілактичні заходи, відбувається з обласного бюджету. 2017-й для ківерцівських ветеринарів позначився помітним недофінансуванням, бо з обласної казни виділено значно менше, аніж потрібно, при цьому мінімальна заробітна плата зросла до 3 тис. 200 грн. Не вистачає навіть попри те, що зі спецфонду ветлікарні оплачують за послуги та розраховуються за комуналку й енергоносії, купують медикаменти.

"Для утримання ветеринарної лікарні району у 2017 році необхідні кошти на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам, які утримуються за рахунок загального фонду, в сумі 1 518 636, 00 грн, зокрема заробітна плата 1 244 784 грн, (29 одиниць – 3200 – 12 місяців) надбавка за вислугу років (10 932,00 на 12 міс) 131 184,00 грн та нарахування в розмірі 22 % в сумі 273 852,00 грн", – подали розрахунки у листі Валерій Ткачук та Григорій Недопад.

Проблема з фінансуванням – не нова. І стосується далеко не лише ківерцівського закладу. Адже утримання ветеринарів – надто дороге задоволення для обласного бюджету. Відтак, зокрема у Ківерцівській районній державній лікарні ветеринарної медицини відповідно до доручення голови облдержадміністрації упродовж 2015-го та 2016 років проведено ряд заходів із оптимізації, аби зменшити витрати, але таки мати можливість виконувати покладені на установу функції – запобігати поширенню інфекційних захворювань серед тварин, що в подальшому може призвести до їхньої масової загибелі, а відтак, забезпечувати стабільну епізоотичну ситуацію в районі.

Формуючи бюджетний запит на 2017 рік, головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області подало цифру – 20 384 100 грн – на утримання ветеринарних лікарень. Але відповідно до рішення сесії обласної ради "Про обласний бюджет на 2017 рік" виділено 4 500 000 грн. А це – потреба ветмедицини області лише на два місяці. Відтак, уже в березні ціла галузь опиниться у патовій ситуації.

Як зауважив начальник головного управління – головний державний інспектор ветеринарної медицини області Богдан Лозинський, критичні об'єми фінансування "унеможливлюють виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних заразних хвороб тварин на території області на 2017 рік та державних програм. Це, своєю чергою, може призвести до різкого погіршення епізоотичного благополуччя тваринництва в області".

Наразі під питанням подальшого функціонування перебуває 24 установи, де працює 600 штатних працівників служби ветеринарної медицини. Аби "зняти питання", необхідно віднайти у обласному бюджеті 20 млн грн на заробітну плату з нарахуванням на оплату праці та ще 326 432 грн для оплати комунальних послуг.

"Питання фінансового забезпечення ветмедицини і питання реформування галузі – взаємопов'язані, – зазначив голова ОДА Володимир Гунчик. – Ще при формуванні обласного бюджету на 2015 рік облдержадміністрація офіційно зверталася до на той час управління ветмедицини в області з пропозицією провести реформування служби. На жаль, звернення так і залишилося без розгляду, хоча, як показав час, реформування дійсно необхідне. Враховуючи важливе значення служби ветеринарної медицини, зокрема й в частині недопущення масових епідемій, вбачається найбільш правильним шлях подальшого фінансування та одночасного реформування".

Відповідне доручення отримали і посадові особи облдержадміністрації, і керівництво новоствореного головного управління Держпродспоживслужби у Волинській обл. Окрім того, у пропозиціях змін до обласного бюджету на 2017 рік облдержадміністрація ініціюватиме продовжити фінансувати галузь.

"Наша пропозиція – продовжити фінансування як мінімум ще на 4,5 мільйони гривень, але разом із тим звернемося знову до всіх зацікавлених сторін, аби пришвидшити процес реформування", – зауважив голова облдержадміністрації.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024