Поділитись:

У Луцькраді була спроба політичного рейдерства, – громадський активіст

Понеділок, 27 лютого 2017, 21:30
У Луцькраді була спроба політичного рейдерства, – громадський активіст

Громадський активіст, волонтер Денис П'ятигорець висловився щодо подій, які відбулися в Луцькій міській раді в п'ятницю 24 лютого.

Свою думку він оприлюднив у Facebook.

"У п'ятницю, 24 лютого, в Луцькій міській раді мало відбутися дві сесії: спочатку позачергова, а потім – чергова. Чому так? Бо, на жаль, в Луцьку помер міський голова – Микола Ярославович Романюк. Раптова смерть міського голови передбачає перевибори. Для того, щоб вони відбулися, треба виконати дві формальності: міська рада має проголосувати за дострокові припинення повноважень міського голови у зв'язку з його смертю, а вже на підставі цього рішення ЦВК має оголосити позачергові вибори. І послідовність має бути тільки така. Тобто без рішення сесії про начебто очевидний факт ЦВК не має права оголошувати вибори. Запам'ятайте цю тезу. Вона є дуже важливою для розуміння того, що відбулося в Луцькій міській раді, а головне – чому", – зазначив П'ятигорець.

Відтак, 24 лютогор фракція "УРОПу" в Луцькій міській раді, фракція "Батьківщини" та ще декілька депутатів з БПП не прийшли на позачергову сесію, де мали розглядати питання припинення повноважень покійного Романюка. Але прийшли на чергову, заявивши, що за "припинення повноважень міського голови голосувати не можна, бо це питання з позачергової сесії, а вона не відбулася, а зараз сесія чергова, тож треба переходити до будь-яких інших питань". Натомість Юлія Вусенко наполягала на тому, аби спершу відкрити позачергову сесію, проголосувати єдине питання про припинення повноважень міського голови і запустити процедуру дострокових виборів.

"Але ж ні, "УКРОПи" та "Батьківщина" почали стрибати навколо тендітної жінки, кричати на неї та вимагати забути про позачергову сесію та відкривати чергову. Але Вусенко виявилась значно сильнішою за багатьох депутатів-чоловіків і наполягала на своєму – процес перевиборів треба запустити. "УКРОПи", на допомогу яким приїхав аж цілий голова їх фракції в облраді Рубльов, не погодилися, і в цій патовій ситуації було прийнято рішення розійтися, щоб пізніше зібратися знову", – йдеться у дописі.

"Волинській "УКРОП", а точніше його спонсори та керівники, двічі поспіль програвали вибори в Луцьку. Спочатку вибори програла Костанкевич і депутатом ВР став Ігор Лапін, потім вибори міського голови програв Товстенюк. На ці кампанії було витрачено по кілька мільйонів доларів, а результату – нуль. Злякавшись лучан та майбутньої поразки, керівники волинського "УКРОПу" вирішили безкоштовно рейдернути посаду міського голови Луцька. Як це зробити? Та дуже просто: Перше – треба купити кілька депутатів міської ради, щоб в "УКРОПу" була більшість. Друге – треба провалити голосування щодо "припинення повноважень міського голови". Тоді ЦВК не зможе оголосити дочасні вибори і виконувати обов'язки мера буде секретар міської ради. Третє – маючи більшість, голосуєте за припинення повноважень чинного секретаря Юлії Вусенко та обираєте секретарем голову фракції "УКРОП" в Луцькій міській раді. І все. Ніяких виборів ще 3 роки (доки не прийде час чергових). Ніяких витрат на виборчу компанію – тільки на підкуп депутатів міської ради, але це копійки. І в результаті маєте контроль над виконкомом та міською радою. А це, своєю чергою, повний контроль над бюджетними коштами. І ніякої відповідальності перед лучанами, бо ж він не обраний мер, а "виконувач обов'язків". Тобто перед виборцями немає жодних зобов'язань", – пояснив волонтер.

Як зазначив П'ятигорець, схема дуже цинічна, бо всі її ідеологи та виконавці фактично поглумилися над пам'яттю великої людини – Миколи Романюка та над всіма лучанами, в яких фактично крадеться конституційне право обирати нового очільника міста.

"Саме такий план розробили юристи "УКРОПу" та намагалися його реалізувати минулої п'ятниці. Але перша спроба розбилася об непохитну Юлію Вусенко. Як кажуть – далі буде…" – написав активіст.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:ПОЛІТИЧНИЙ ДВОБІЙ В ЛУЦЬКРАДІ, АБО РЕПОРТАЖ ІЗ СЕСІЇ, ЯКОЇ НЕ БУЛО

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
29 березня 2024
20:04
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02