Поділитись:

Чого чекати від бюджету Волині-2017 (інфографіка)

Автор: Василь Бідун |
Вівторок, 28 лютого 2017, 12:00

Депутати Волинської обласної ради одноголосно затвердили обласний бюджет на 2017 рік. Прийняли обласний кошторис на сесії 2 лютого.

І незважаючи на політичні інтриги й розбірки, які вирували цього дня в сесійній залі, позиції обранців громади щодо головного фінансового документа області виявилися майже одностайними.

За запропонований обласний бюджет із незначними змінами проголосували 60 депутатів із 60 присутніх.

У підсумку, було затверджено доходи обласного бюджету (включно із загальним та спеціальним фондом) у сумі 4,814 млрд грн (на 1 % менше від доходів 2016 року), а також видатки в обсязі 4,819 млрд грн (на 4 % менше, ніж минулоріч).

(*Дані про виконання обласного бюджету за 2016 рік розміщені на сайті департаменту фінансів 20 лютого 2017 року)

Що чекати від обласного кошторису у 2017 році дізнавався Конкурент.

ЯКИМ БУДЕ ОБЛАСНИЙ БЮДЖЕТ

Як зауважують в департаменті фінансів Волинської ОДА, здійснення соціальних видатків, в тому числі виплата збільшеної заробітної плати працівникам бюджетної сфери, залишатиметься, як і раніше, основним орієнтиром для місцевих бюджетів.

Однак, додають фінансисти, в минулому році внаслідок перевиконання місцевих бюджетів вдалося залучити додатковий фінансовий ресурс в обсязі 523,4 млн грн.

"Будемо надіятись, що і в поточному році тенденції до нарощування доходів будуть збережені, що збільшуватиме фінансову спроможність місцевих бюджетів та зростання їх інвестиційної складової", – висловлює сподівання заступник директора департаменту фінансів Волинської ОДА Валентина Максимчук.

А на думку голови "бюджетної" комісії Андрія Турака, "бюджет буде проблемним, але виконанним". Про це він заявив в інтерв'ю Конкуренту.

"Менше коштів буде спрямовано на регіональні програми та капітальні видатки, оскільки на область передали оплату комунальних послуг, утримання технічних працівників у школах та медзакладах", – пояснив він.

Особливістю обласного бюджету 2017 року є те, що він вперше офіційно складений за програмно-цільовим методом. Хоча вже упродовж кількох років його використовували в рамках експерименту, щоб напрацювати законодавчу та нормативну базу.

Досягнення результатів – суть цього методу.

"Кошти з місцевих бюджетів мають виділятися не просто для виплати заробітної плати чи утримання бюджетних установ, а на досягнення конкретних результатів та завдань у кожній бюджетній галузі", – каже Валентина Максимчук.

ЩО "ВИЇДАТИМЕ" ГРОШІ З БЮДЖЕТУ

(натисність, щоб збільшити)

Як пояснює заступник директора департаменту фінансів Валентина Максимчук, в першу чергу на розподіл фінансових ресурсів обласного бюджету у 2017 році впливатиме зміна системи видатків на освіту та охорону здоров'я.

На відміну від попередніх років, коли субвенція з державного бюджету забезпечувала видатки на медицину та освіту повністю, відтепер місцевим бюджетам доведеться оплачувати комунальні послуги та енергоносії у цих закладах за власні кошти.

В освітніх закладах субвенції спрямовуватимуть виключно на оплату праці педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів та на здобуття повної загальної середньої освіти учнями закладів профтехосвіти.

Та зважаючи на збільшення навантаження, в Києві як-не-як таки подбали про місцеві бюджети.

"У зв'язку з такою передачею значної частини витрат на місцевий рівень (понад 200 млн грн з обласного бюджету), у державному бюджеті передбачено компенсатор за рахунок надання відповідної додаткової дотації", – зауважують в департаменті фінансів.

Так, обласному бюджету Волині передбачено 191,6 млн грн додаткової дотації на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я.

Варто зауважити, що цього року на обласний бюджет додатково "повісили" фінансування ще 4 профтехучилищ. Таким чином, їхня кількість зросла з 12 до 16. Здавалося б, що проблема посилилася. Та фінансисти, навпаки, твердять, що ситуація з фінансуванням ПТУ стала дещо кращою.

"Вільніше зітхнути" бюджету Волині у 2017 дозволить субвенція на оплату праці педагогів, які надають загальну середню освіту у профтехзакладах (в обсязі 62,2 млн грн) та додаткова дотація на оплату переданих з державного бюджету видатків (у розмірі 33,6 млн грн).

Голова Волиньради Ігор Палиця зайняв більш радикальну позицію за принципом: децентралізація є – грошей з державного бюджету немає.

"Децентралізація здійснюється, держава дійсно нам віддає об'єкти. В цьому році на баланс обласної ради віддали 16 ПТУ. Утримання їх – 170 мільйона гривень в рік. Прекрасно! Але держава забула нам гроші дати на утримання закладів", – наголосив він в одному зі своїх інтерв'ю.

ЩО "ЖИВИТИМЕ" ОБЛАСНИЙ БЮДЖЕТ

Власні доходи

Обласний бюджет Волині загалом у 2017 році розраховує отримати 526,9 млн грн власних доходів (загального та спеціального фонду). У формуванні дохідної частини бюджету ключову роль традиційно відіграє податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). За прогнозами, ПДФО цього року зросте на 20 % і становитиме 344,7 млн грн (питома вага – більше 65 % від всіх доходів).

"Ріст надходжень ПДФО обумовлений, в основному, збільшенням середньомісячної заробітної плати працівників в області, яка зросла з 3291 грн у 2015 році до 4047 грн – у 2016 році, або на 123 %", – пояснюють у департаменті фінансів.

Орієнтовно 20 % власних доходів області (106,5 млн грн) становитимуть надходження від плати за послуги бюджетних установ та податок на прибуток підприємств.

Ще 22 млн грн область розраховує отримати у вигляді ренти від вирубування лісу. Валентина Максимчук зауважує, що тимчасова заборона на експорт необробленої сосни, яка почала діяти з 1 січня 2017 року, не стане перепоною в наповненні обласної казни.

З її слів, департамент фінансів врахував набрання чинності цієї заборони. Таким чином, фінансові втрати, які вона спровокує, планують врівноважити за рахунок індексації ставок оподаткування ренти на 110,4 %.

(натисність, щоб збільшити)

Субвенції

У 2017 році обласна казна має отримати орієнтовно 4 млрд грн субвенцій. 3,3 млрд грн з них – транзитні кошти, які упродовж року передадуть бюджетам районів, міст обласного значення та об'єднаним громадам для виконання державних програм соціального захисту й забезпечення. Іншу частину коштів обласна влада зможе використовувати для реалізації своїх повноважень.

Також Волинська область у цьому році може розраховувати на субвенції, які виділяють вперше:

  • 13,6 млн грн – на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету II типу;
  • 5,4 млн грн – на забезпечення навчання дітей з особливими потребами;
  • 4 млн грн – на купівлю ангіографічного обладнання (спеціального рентгенологічного обладнання для дослідження кровоносних судин).

У департаменті фінансів Волинської ОДА наголошують і на проблемах: у 2017 році обсяг субвенції на відшкодування пільг та житлових субсидій було значно зменшено. Це при тому, що за цією субвенцією ще з минулого року існує значний борг.

"Ситуація з фінансуванням "енергосубвенції" уже у січні цього року є досить напруженою. Це, у першу чергу, пов'язано із наявністю значної заборгованості на початок 2017 року у сумі майже 700 млн гривень", – пояснює Валентина Максимчук.

З її слів, обласна адміністрація вже порушила це питання перед Мінфіном та Мінрегіонбудом.

КП "Волиньприродресурс"

Як зауважила заступник директора департаменту фінансів ОДА, Волинь навряд чи може розраховувати на збільшення податкових надходжень шляхом децентралізації доходів в Україні.

Тому в першу чергу, вважає вона, слід сподіватися на власні ресурси й підтримувати економічний розвиток регіону.

Одним з потужних механізмів збільшення власних надходжень обласного кошторису депутати бачать функціонування КП "Волиньприродресурс".

За задумом, підприємство на конкурсних засадах має видавати приватним інвесторам дозволи на видобуток корисних копалин області, взамін отримуючи не менше 50 % від прибутку фірм.

Надходження, які отримуватиме комунальне підприємство, планують розподіляти за таким принципом: 25 % – до бюджету сільської ради, 25 % – в районні бюджети, 50 % – в обласну казну.

Як зауважив голова ради Ігор Палиця, від діяльності підприємства в обласній раді очікують отримувати, як мінімум, 500 млн грн. Більше того, почати заробляти підприємство планує вже цього року.

На початку лютого ці наміри отримали доволі чіткі і правдоподібні риси. Голова Волиньради на сесії 2 лютого повідомив, що "Волиньприродресурс" отримав дозволи від Державної служби геології та надр на видобуток бурштину, торфу й міді.

Та не минуло й двох тижнів, як перспектива заробляти на діяльності комунального підприємства знову стала туманною. Причина цьому – порушення кримінального провадження проти посадовців Держгеонадр, які, на думку слідства, видали спецдозволи "Волиньприродресурсу" без проведення аукціону, чим порушили закон.

Інвестиції будуть?

Прогнозований бюджет розвитку Волинської області на 2017 рік є, м'яко кажучи, незначним і становить 14,7 млн грн.

В департаменті фінансів підтверджують, що в бюджеті враховані лише першочергові витрати розвитку, зважаючи на необхідність забезпечення соціальних гарантій.

Проте одразу заспокоюють: на реалізацію регіональних програм цьогоріч уже запланували спрямувати більше 40 млн грн (на 22 % більше, ніж у 2016 році).

Крім того, є ще так звані вільні залишки. За попередніми даними, – це 80,7 млн грн, "долю" яких депутати вирішуватимуть на наступних сесіях.

Голова Волиньради Ігор Палиця вважає, що обсяг цих ресурсів буде значно більшим і приблизно дорівнюватиме минулорічному (близько 144 млн грн).

Ще одним джерелом фінансування може бути залучення народними депутатами та облдержадміністрацією коштів на соціально-економічний розвиток Волині з Державного фонду регіонального розвитку.

У минулому році, зауважують в департаменті фінансів, обсяг такої субвенції склав для місцевих бюджетів області майже 85 млн грн.

У 2017 році на Волинську область передбачено 113,1 млн грн.

Також область цілком може розраховувати на "вливання" коштів, спрямованих на реконструкцію та поточний ремонт автомобільних доріг, в рамках "митного експерименту". Його у 2017 році було продовжено.

До прикладу, у 2016 році обласний бюджет отримав у спецфонд 115,7 млн грн надходжень від цього експерименту.

ЯКІ ВИДАТКИ "БОЛІЛИ" ДЕПУТАТАМ

Попри те, що гострих суперечок під час обговорення фінансового плану області вдалося уникнути, деякі розбіжності в позиціях таки були.

Найперше голові Волинської облдержадміністрації Володимиру Гунчику довелося відчитуватися за 21 млн грн, які Волинь за підсумками 2016 року повернула у державний бюджет.

"Хтось має за це відповісти!", – обурювався на сесії депутат від УКРОПу Вячеслав Рубльов.

Володимир Петрович відповів, що 21 мільйон – це, в основному, кошти, які надійшли в область у вигляді субвенцій на ті чи інші програми, а також гроші на соціально-економічний розвиток регіону.

З його слів, 7 млн грн (6,6 млн грн з яких – зекономлені кошти, які не можна було перепрофілювати) довелося повернути до Державного фонду регіонального розвитку. Ще більше 5 млн грн – це кошти, залучені депутатами Верховної Ради, які також не вдалося використати.

"Всі решта кошти (близько 9 млн грн, – К.), – це гроші, які були направлені субвенціями на різні програми і не були зреалізовані", – пояснив Володимир Гунчик, закривши цим тему "втрачених мільйонів".

Невдовзі депутати почали обговорювати зміни до видатків обласного бюджету.

Без заперечень вирішили дати грошей на капітальний ремонт частини Волинського академічного обласного театру ляльок (1,5 млн грн) та музею Волинської ікони (900 тис. грн), на 2 млн грн (до 6 мільйонів) збільшили фінансування програми будівництва житла "Власний дім", на 1 млн грн (до 2,6 мільйона) – фінансування програми "Волинькард" (лікування та профілактика серцево-судинних захворювань).

Також депутати домовилися збільшити видатки на соцзахист населення. У результаті кожен з обранців громади отримає в розпорядження по 60 тис. грн, які зможе витратити на допомогу жителям свого округу.

10 млн грн заклали на співфінансування будівництва Волинського обласного перинатального центру в Луцьку.

Як запевнив в інтерв'ю після сесійного засідання Ігор Палиця, будівлю буде здано в експлуатацію 1 вересня 2017 року. На добудову об'єкта потрібно 84 млн грн. Проте голова Волиньради висловив переконання, що необхідну суму вдасться знайти, залучивши ті чи інші джерела доходів.

Та не всі запропоновані зміни до обласного бюджету знайшли цілковиту підтримку.

Зокрема, спротив голови Волинської ОДА викликав намір депутатів облради залишити без фінансування фізкультурно-спортивні організації області.

"Ми підставили начальника відділу (відділ з питань фізкультури та спорту ОДА, – К.) під кримінал. З 1 лютого він не має права платити заробітну плату за енергоносії, тому що це захищені статті. Програма не прийнята", – наголошував Володимир Петрович.

Він запропонував затвердити програму хоча б в частині захищених статей (обсяг яких не може змінюватися, – К.), а вже на другій сесії вирішувати, що робити з іншими статтями. Аргумент спрацював і депутати підтримали пропозицію. Як наслідок, було затверджено фінансування у розмірі 100 тис. грн.

Крім того, обласній адміністрації не сподобалося те, що Волиньрада вирішила на 15 млн грн зменшити фінансування ветеринарних закладів (з 19,5 млн до 4,5 млн грн).

У листі до голови Волинської обласної ради, який адміністрація надіслала разом з доопрацьованим "бюджетним" рішенням після сесії, сказано, що зменшивши бюджетні призначення на утримання ветеринарних лікарень та лабораторій, облрада поставила під загрозу функціонування 24 установ та утримання 600 працівників.

У підсумку ОДА запропонувала повернутися до питання збільшення видатків на цей напрямок.

***

Хоча обласний бюджет Волині на 2017 рік, у порівнянні з минулорічним, цифрами не вражає, проте відчаю також не викликає.

Так, видатки області на освіту й медицину зросли. Та не можна сказати, що це критично вплине на фінансове становище області, враховуючи солідний дотаційний буфер, який область отримає з Києва.

Крім того, Волинь має декілька додаткових джерел, з яких може черпати фінанси на інвестиційний розвиток, як це успішно робила минулого року.

"Митний експеримент", Державний фонд регіонального розвитку – проекти Уряду, спрямовані на підтримку регіонів, які продемонстрували свою ефективність за минулі роки. Наскільки результативно область зможе ними скористатися у 2017 році, залежить від злагодженої роботи місцевої влади на різних рівнях.

Окремим механізмом вливання доходів може стати КП "Волиньприродресурс", проте поки не зрозуміло, що чекатиме цю установу в майбутньому.

Загалом прогнозований фінансовий план області виглядає збалансовано. Отож, Keep calm and implement the budget.

Надрукувати
мітки:
коментарів