Поділитись:

Скандал: у волинській лікарні збираються закрити дитяче і пологове відділення (відео)

П'ятниця, 01 вересня 2023, 11:09
Скандал: у волинській лікарні збираються закрити дитяче і пологове відділення (відео)

У Рожищі – скандал навколо лікарні: інформація про перспективи закриття двох відділень викликала збурення в колективі і напругу в громаді. Поки люди планували протестні акції, засновники і керівництво закладу вирішили організувати загальнолікарняні збори, щоб пояснити ситуацію.

Про це інформує «Сила правди».

У середу, 30 серпня, під час зборів керівник КП «Рожищенська багатопрофільна лікарня» Віктор Редзій заявив, що підприємство – збиткове. За підсумками семи місяців заклад спрацював на мінус 13 мільйонів гривень. Рятувати становище збираються шляхом закриття пологового і дитячого відділень. 

Постанова Кабінету Міністрів України №174 від 28 лютого 2023 визначає перелік напрямів, за якими повинна працювати та чи інша лікарня певного типу. Рожищенська лікарня має статус загальної. Відповідно до згаданої постанови в такому закладі обов’язковими є: анестезіологія та інтенсивна терапія, неврологія, допомога інфекційним хворим, ортопедія і травматологія, терапія, хірургія. А ось дитяче і пологове відділення не є обов’язковими. Вони можуть існувати, якщо лікарня здатна забезпечити фінансову стійкість. Проте це – не про КП «Рожищенська багатопрофільна лікарня», де, за словами директора закладу, вже є 13 мільйонів збитків. Причина – мало пацієнтів.

«Я одразу виключаю причину, що у нас щось не так з медичною допомогою. У нас класні спеціалісти, класні відділення, класно надається допомога, але є інші чинники: війна, демографічна криза, міграційні процеси, – пояснює директор лікарні Віктор Редзій. – У 2020 році у нас було 240 пологів, у 2021-ому – 222, минулого року – 170, а цього за 7 місяців – 77 пологів. У нас торік були великі проблеми з підписанням пакета від Національної служби здоров’я. Ми змагалися з Луцькою районною лікарнею і виграли, бо у нас було на двоє пологів більше. Згідно з цим пакетом, допомога на одну породіллю 15 тисяч 300 гривень. Якщо помножити це на тих 77 пологів, то виходить відділення заробило 1 мільйон 287 тисяч гривень, а на зарплати персоналу пішло 2 мільйони 20 тисяч. У мене є великий сумнів, що цього року ми отримаємо цей пакет».

Натомість у лікарів свої підрахунки. Вони запевняють, що пологове і дитяче відділення заробляють вдвічі більше, ніж витрачається на заробітні плати.

«За минулий рік ми заробили понад 6 млн грн. А на зарплату нам виділили трохи більше ніж 3 мільйони. Ми не говоримо, що ми можемо вискочити вище голови. Але цифри мають бути реальні», – висловив свою позицію завідувач пологового відділення Олег Шевчук.

Педіатриня Оксана Ткачук каже, що керівництво закладу запровадило зрівнялівку у зарплаті. Зокрема, лікарі, які обслуговують багато пацієнтів отримують майже стільки ж, як і ті, які надали допомогу невеликій кількості мешканців громади, або просто не внесли про це дані в систему, а відтак і не заробили грошей для лікарні. Такі правила, нібито, обумовлені колективним договором. Це вбиває мотивацію працювати, каже лікарка. 

«Чому нема диференціації? Той, хто заробляє – тому ви платите. Я розумію, що всім по 20 і по 13 не вистачає. Але чому ви всіх зрівняли? Чому ви не дали тим, хто заробляє і не відняли від тих, хто не заробляє? Чому ви не зробите так, щоб ті, хто добре працює були прикладом для інших?» – обурювалася педіатриня Оксана Ткачук.

Присутні на зборах мешканці висловили думку, що настав час змінити менеджера. 

«Ви, як керівник, не спроможні вирулити цю ситуацію. Вам потрібно скласти повноваження, написати заяву про звільнення. І, можливо, прийде новий керівник і цю ситуацію вирулить», – сказала місцева мешканка Леся Чернецька.

Проте керівник лікарні сказав, що звільнитися найлегше, але проблеми це не вирішить. 

Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук заявив, що причиною проблем комунального підприємства є медична реформа і зізнався, що сам є її противником. Він ні словом не обмовився про те, чи планує міська рада змінювати керівника закладу, однак окреслив своє бачення виходу з кризи.

«У нас є три сценарії: думати як вийти з кризи, оптимізувати мережу відповідно до постанови Кабміну, або ми вилітаємо з мережі спроможних закладів і не отримуємо преференцій від Нацслужби здоров’я. Станом на зараз вам ніхто не говорить про закриття», – сказав очільник громади.

Проте, директор комунального підприємства не приховує, що доведеться вдатися до непопулярних заходів: згортання відділень і вивільнення до пів сотні працівників.

«Треба вибрати пріоритетні напрямки, де ми можемо заробити гроші. Все, крапка! Вбийте мене, міняйте мене, не міняйте мене… На пологах ми не заробимо, бо це не наш напрямок! На дитячому ми не заробимо, бо це не наш напрямок! В нас є напрямки: терапія, неврологія, хірургія, де заробляють, і які ми мусимо втримати», – каже керівник.

Збори тривали на високих тонах і в результаті жодного конкретного рішення так і не ухвалили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів