Поділитись:

У Польщі зробили заяву про екстрадицію українців, які втекли від мобілізації

Понеділок, 04 вересня 2023, 11:54
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У Польщі зробили заяву про екстрадицію в Україну чоловіків, які незаконно залишили країну. Однак, щоб доставити таких людей до країни, Україна має видати міжнародний ордер на арешт кожного з них.

Про це пише Obozrevatel, посилаючись на видання Rzeczpospolita.

З початку повномасштабної війни в Україні до Польщі в'їхали майже 2,87 млн українців у віці 18-60 років, а виїхали майже 2,8 млн українців. 

За словами речниці Головного управління Прикордонної служби лейтенанта Анни Михальської, 80 тисяч українських чоловіків призовного віку в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року.

«Якщо відняти від'їзди з прибуття, у Польщі залишиться близько 80 тис. українців, які потенційно підлягають мобілізації. Скільки з них справді відповідали вимогам звільнення служби, невідомо"» – заявили у прикордонній службі Польщі.

Важливо зазначити, що для екстрадиції в Україну чоловіків необхідно дотриматись цілої низки законних процедур. Поки що з Польщі висилали лише порушників, причетних до переправки нелегалів. Щоб екстрадувати людей Україна має видати міжнародний ордер на арешт кожного з них.

Польські прикордонні пояснили, що якщо затримуватимуть кожного іноземця для простої перевірки, і Національна поліцейська інформаційна система покаже, що він є особою, яку переслідує прокуратура України, його затримають і дані передадуть правоохоронцям. При цьому питання про екстрадицію прийматиме польський суд.

Нагадаємо, військовозобов'язаних українців, які виїхали з країни під час війни, купивши довідки у корумпованих посадових осіб військово-лікарської комісії, можуть повернути до України. Не виключено, що надалі на ухилянтів чекає покарання за нормами Кримінального кодексу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів