Поділитись:

Батько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життя

Понеділок, 04 вересня 2023, 15:30
Батько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життя

Нещадне аутоімунне захворювання знищило нирки хлопчика, на роки прикуло його до лікарень і позбавило нормального дитинства.

Виконала родинну пересадку та здійснила мрію юнака — команда Центру трансплантології Першого медоб’єднання Львова.  

Волинянину Сашкові Козулі вже 15 років. Останні п’ять минули не за шкільною партою і не за улюбленою грою у футбол з однолітками, а в залі гемодіалізу та лікарняних палатах. Усе почалося з того, що у Сашка зʼявилися набряки та зменшилася кількість сечі. А з часом нирки і геть відмовили. Причиною виявилася аутоімунна недуга — системний червоний вовчак.

При цьому захворюванні імунна система виробляє антитіла, що атакують та руйнують здорові клітини, тканини і органи власного організму. Це може призводити, зокрема, до ниркової, серцевої та легеневої недостатності. У Сашка відмовили саме нирки і їхню функцію роками — по кілька разів на тиждень — виконував апарат. Врятувати хлопця могла лише пересадка нового органу.  

По допомогу родина Сашка звернулася до Центру трансплантології Першого медоб’єднання Львова . Тут юнакові ще рік тому мали планово пересадити нирку. Донором був готовий стати батько — його орган ідеально підходить синові. Утім, напередодні операції Сашко перехворів на ковід і ослаб ще більше. Стан дитини не дозволяв виконати трансплантацію. І погіршився настільки, що юнак опинився у реанімації. Відтоді почався складний та довгий період лікування, аби вибороти в хвороби час ремісії і все ж провести пересадку. І цей шанс таки випав. Після довгих місяців цілодобового медичного догляду, стан Сашка вдалося стабілізувати. 

«Під час так званого трансплантаційного вікна команда Центру трансплантології приступає до довгоочікуваної пересадки. В двох операційних поруч — батько і син. Татову нирку хірурги вилучили лапароскопічно — через невеликий розріз — аби його одужання було швидшим. Родинна пересадка тривала понад 6 годин.

Батькова нирка запрацювала в тілі сина просто на операційному столі. Все минуло добре. І вже на восьмий день Сашка виписали.   
Наші лікарі підготували юнакові особливий подарунок — футбольний мʼяч із підписами всієї команди його рятівників та просто у відділенні трансплантології — зіграли разом. Згодом він зможе ганяти м’яча і зі своїми однолітками.

А у майбутньому Сашко мріє про зустріч із гравцями «Шахтаря» — це його улюблена футбольна команда. А поки перше, що хоче зробити після трансплантації — поїхати з татом і дідом на риболовлю та повернутися до школи — цьогоріч він іде у 11 клас», – йдеться у повідомленні.

Батько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життяБатько став донором для сина-волинянина, аби врятувати йому життя 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів