Поділитись:

Комісія ООН досі не знайшла доказів геноциду в Україні

Понеділок, 04 вересня 2023, 17:28
Ерік Мьосе
Ерік Мьосе

Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні наразі не дійшла висновку, що в країні відбувається геноцид.

Про це у понеділок, 4 вересня, сказав голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе на пресконференції у Києві, інформує «Радіо Свобода».

За його словами, комісія не має достатніх наявних доказів, які б відповідали юридичній кваліфікації Конвенції про геноцид.

«Ми чудово усвідомлюємо занепокоєння та закиди щодо цього злочину. Тому ми досліджуємо це крок за кроком. Ви пам’ятаєте, що це питання умислу, умислу злочинців. Має бути "потреба" знищити певну групу. І таке знищення, відповідно до Конвенції, має бути фізичним чи біологічним. Це ті жорсткі умови (для визнання геноциду, – ред.), які підтверджені судовою практикою», – сказав голова комісії ООН.

Водночас Мьосе додав, що розслідування в Україні продовжуватимуть. За його словами, раніше комісія вже зазначала, що «в російських ЗМІ були певні заяви, які, можливо, могли мати стосунок до питання про підбурювання до геноциду».

Комісія ООН досі не знайшла доказів геноциду в Україні 

Мьосе зазначив, що «це питання не слід розглядати окремо від інших висновків».

«Як ви знаєте, ми виявили велику кількість воєнних злочинів. Ми виявили, що принаймні щодо двох тем, а саме тортур і атак (по енергетичній інфраструктурі України, – ред.) з жовтня 2022 року. Питання полягає в тому, чи слід розглядати їх як злочини проти людяності... І ми визначили, що є ознаки того, що це може бути злочином проти людяності. Тому я вважаю, що корисно подивитися на усе в контексті», – резюмував голова комісії ООН.

Нагадаємо: Сейм Польщі (нижня палата парламенту країни) ухвалив резолюцію щодо Волинської трагедії. У документі зазначили, що для польсько-українського примирення необхідним є визнання провини за злочини і вшанування жертв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів