Поділитись:

Чим годують хворих у луцьких лікарнях (фото)

П'ятниця, 08 вересня 2023, 16:35
Чим годують хворих у луцьких лікарнях (фото)

Харчування у лікарнях - постійна тема для обговорення. Хто хоч раз був на стаціонарному лікуванні, добре пам'ятає лікарняні каші. Що й казати - місце, де лікують пацієнтів, має дбати про здорову їжу. Але для багатьох таке меню - надто дієтичне, тож пацієнти просять родичів принести чогось смачнішого, що можна було б додати до лікарняного гарніру.

Скільки у луцьких медзакладах витрачають на їжу та чим годують пацієнтів - дізнавалися журналісти ВСН.

Нещодавно в одній з соціальних мереж спалахнув скандал з приводу харчування в одній з луцьких лікарень. Почалося все з поста військового, який обурився якістю та різноманіттям їжі у закладі охорони здоров'я. В коментарях люди ділилися враженнями: від захоплення до незадоволення порціями, які приносять пацієнтам.

Чоловік у фейсбуці опублікував фото з тарілкою каші і шматком хліба. Щоправда, він не уточнив, у якому відділенні лікується і яка дієта йому призначена. Йшлося, з його слів, про інфекційну лікарню. 

Чим годують хворих у луцьких лікарнях (фото) Чим годують хворих у луцьких лікарнях (фото) 

Думки лучан з цього приводу розділилися: хтось хвалив лікарняну їжу, а хтось висловлював відверте невдоволення.

«Не стала супнабором суто за рахунок передач», «Полонених орків годують краще», «Ці тарілки - совдеп, соромно, що люди на таке погоджуються», «Це не їжа, а знущання, як в концтаборах», «Свиняча каша і шмат хліба», «Це дієтична їжа, так і має бути в лікарні», «Мені сподобалося харчування», «Каша - смачна! А в дитячій лікарні взагалі ресторанне меню», «Нормальне харчування! Порції великі і різноманітні».

 

Заклади охорони здоров'я Луцька умовно діляться на два типи: ті, які працюють за системою аутсорсингу (готову їжу привозить фірма, з якою укладено договір) та ті, в яких діє харчоблок (їжу готують кухарі на базі закладу).

Галина Морочковська, керівниця КП «Волинська обласна інфекційна лікарня», розповіла: за пів року у закладі на харчування пацієнтів витратили майже мільйон гривень:

«У минулому році у нас було менше хворих, вартість на день була 84 гривні, на сьогодні - 77 гривень. Тобто вартість зменшилася, бо збільшилася кількість хворих. Торік на харчування пішло 1 255 000 гривень за рік. А в цьому році за пів року вже пішло майже мільйон: 918 400 гривень. Це повязано з цінами на продукти. У нас своя кухня, меню залежить від дієти хворого, наприклад «4 дієта» - «голодна», щоб заспокоїти кишечник, «5-ий стіл»  - молочно-рослинна їжа, при хворобі гепатит. Також є «15-ий стіл» (загальна дієта) і дитячий стіл. Ми плануємо з Нового року харчувати пацієнтів за системою аутсорсинг, тобто щоб нам привозили готову їжу. Вже підготували для цього необхідні документи», - каже вона.

Фото порцій у інфекційній лікарні, якими поділилися користувачі в соцмережахФото порцій у інфекційній лікарні, якими поділилися користувачі в соцмережах
 
Фото порцій у інфекційній лікарні, якими поділилися користувачі в соцмережахФото порцій у інфекційній лікарні, якими поділилися користувачі в соцмережах
 

Директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар розповів, що питання харчування для лікарні - пріоритетне, а пацієнтів постійно анкетують з цього приводу.

«У нас своя кухня, кухарі, ми готуємо їжу самі, постійно залучаємо спонсорів - аграріїв. Ми анкетуємо пацієнтів, харчування - це пріоритетне питання для нас. Вартість харчування складається з таких пунктів: вартість самих продуктів, нарахування заробітної плати кухарям і вартість енергетичних затрат при готуванні їжі. В середньому - це 45 гривень в день (30 з них - продукти, а 15 - нарахування). Стосовно харчування військових, то на продукти йде більше - 60 гривень. Меню різноманітне: і мясо, і риба», - запевняє він.

Стосовно Медичного центру «Боголюби» та Волинського обласного медичного центру онкології, які також відносяться до КП «Волинська обласна клінічна лікарня», то харчування - уніфіковане, тобто створене меню є однаковим для всіх закладів.

«Щодня ми забезпечуємо триразове харчування на 965 пацієнтів. У планах на майбутнє - закупити термопідноси», - додає Олександр Дудар.

Фото надав директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр ДударФото надав директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар
 
Фото надав директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр ДударФото надав директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар
 
Фото надав директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр ДударФото надав директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар
 
Фото надав директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр ДударФото надав директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар
 

Заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Смольянінов теж переконує, що питання якості харчування постійно моніторять та контролюють у лікарні:

«Ми харчуємо пацієнтів за системою аутсорсингу, тобто готові страви привозить фірма, з якою уклали договір. Вартість порції становить від 65 до 130 гривень, адже залежить від дієти пацієнта. Основна, для більшості хворих, - це 9 та 15 стіл, 92 гривні. Меню - різноманітне: салати, м'ясо, крупи. Найдешевший стіл - це харчування при виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки, 65 гривень - там, в основному, каші. Кожному, хто виписується, пропонуємо заповнити анкету, одним з пунктів є харчування. Тому ми постійно моніторимо і контролюємо», - каже медик.

Андрій Смольянінов додав, що вже дуже давно не було скарг на харчування у лікарні, і це, каже, тішить.

Фото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій СмольяніновФото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Смольянінов
 
Фото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій СмольяніновФото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Смольянінов
 
Фото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій СмольяніновФото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Смольянінов
 
Фото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій СмольяніновФото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Смольянінов
 
Фото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій СмольяніновФото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Смольянінов
 
Фото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій СмольяніновФото надав заступник генерального директора КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Смольянінов
 

Генеральна директорка КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Ірина Горавська розповіла, що скоро у дитячій обласній лікарні та обласному перинатальному центрі повністю оновлять посуд:

«Нещодавно ми вирішили замінити наш металевий посуд на білий, вже закупили його. Хоча металевий обумовлений для закладів охорони здоров'я, практичний і гарно піддається дезинфекції, але ми вирішили змінити на білий, гарний. А для того, аби якісно його дезинфікувати, закупили спеціальні посудомийні машини», - каже вона.

Стосовно харчування пацієнтів і витрат на нього, то тут також діє система аутсорсингу.

«На харчування однієї людини в день ми витрачаємо 100 гривень. Меню дуже різноманітне», - додає Ірина Горавська.

Фото порцій у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні, якими поділилися користувачі у соцмережахФото порцій у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні, якими поділилися користувачі у соцмережах
 
Фото порцій у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні, якими поділилися користувачі у соцмережахФото порцій у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні, якими поділилися користувачі у соцмережах
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів