Поділитись:

Щоб не вивели капітал за кордон: росіянам повернули частку у волинській меблевій компанії

Середа, 13 вересня 2023, 11:27
Щоб не вивели капітал за кордон: росіянам повернули частку у волинській меблевій компанії

Волинська прокуратура оскаржила перереєстрацію часток росіян Яни Коршунової, Євгенії та Кіріла Гершонів в меблевому підприємстві «Гербор-Холдінг» на польське товариство «ЕЕП Холдінг». На думку правоохоронців, таким чином громадяни країни-агресорки мали намір вивести свій капітал за кордон. Йдеться про корпоративні права зареєстрованого в Україні меблевого бізнесу сумарною часткою в 15 %.

Про це повідомили у Волинській обласній прокуратурі, – інформує «Сила правди».

У березні 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації», згідно з якою накладено мораторій на відчуження майна особами, пов’язаними з державою-агресором, крім безоплатного відчуження на користь держави Україна. Разом з тим у серпні 2022-го на території Республіки Польща між Яною Коршуновою, Євгенією і Кірілом Гершонами і польським товариством «ЕЕП Холдінг» укладено договори купівлі-продажу часток статутного капіталу волинської меблевої компанії «Гербор-Холдінг». У жовтні того ж року на зборах підприємства затвердили зміну учасників. Відтак бенефіціарами «Гербор-Холдінгу» замість росіян стали поляки. Далі підприємство звернулося, щоб зареєструвати в законному порядку ці зміни. Державний реєстратор відмовив, пославшись, зокрема, на вище згадану постанову Кабміну.

Проте бізнесмени пішли до суду й оскаржили відмову внести відомості про зміни у власності підприємства до Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців. Захист апелював до того, що договори купівлі-продажу законні, а постанова Кабміну не рівноцінна закону. 7 березня 2023 року Господарський суд Волинської області ухвалив рішення на користь позивачів. Державний реєстратор з Нововолинська Максим Євдокимов не став судитися з підприємцями. Коли минув термін апеляційного оскарження, він виконав рішення Господарського суду і вніс зміни в перелік учасників товариства «Гербор-Холдінг». Сталося це у квітні 2023-го.

Через два місяці на цю справу звернули увагу прокурори. У червні вони звернулись до Північно-західного апеляційного господарського суду з заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження і про скасування рішення суду першої інстанції.

Прокуратура вважає угоди про продаж корпоративних прав нікчемними й вказує на те, що перереєстрація цих прав позбавляє можливості стягнути з Гершонів кошти за майбутніми позовами держави Україна у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації.

4 вересня Північно-західний апеляційний господарський суд задовольнив скаргу заступника керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави й скасував рішення Господарського суду Волинської області. Феміда погодилась, що угоди, які укладені на території сусідньої держави, – нікчемні, бо суперечать згаданій постанові. Крім того, йдеться у рішенні, постанова не була визнаною неконституційною, а отже, рівносильна законові. Не залежно від того, де здійснювався правочин, він має грунтуватися на правилах, встановлених тією державою, де зареєстроване і діє саме підприємство.

«Оскільки, товариство з обмеженою відповідальністю «Гербор-Холдінг» зареєстроване в Україні, то реалізація особою права на частку у статутному капіталі такого товариства має здійснюватися відповідно до законодавства України, в тому числі і цивільного, до актів якого віднесено і постанови Кабінету Міністрів України (ч. 4 ст. 4 ЦК України), не залежно від місця вчинення правочину», – йдеться у постанові Північно-західного апеляційного господарського суду.

Іншими словами, прокуратура у суді домоглася повернення громадянам Росії власності у підприємстві, яке зареєстроване і працює на Волині.

«За втручання прокуратури трьом громадянам Російської Федерації не вдалося вивести за кордон корпоративні права українського підприємства з капіталізацією понад 180 мільйонів гривень. Відтак реалізувати оборудку і змінити власника майна, яке згодом може забезпечувати відшкодування Україні збитків від війни, не вдалося», – йдеться у повідомленні Волинської обласної прокуратури.

На разі рішення суду, схоже, вже виконали й в профілі підприємства «Гербор-Холдінг» в графі про учасників підприємства знову зʼявилися прізвища громадян Росії Яни Коршунової, Євгенії та Кіріла Гершонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів