Поділитись:

Через три роки після крадіжки картину Ван Гога повернули в пакеті IKEA (відео)

Четвер, 14 вересня 2023, 03:14
Через три роки після крадіжки картину Ван Гога повернули в пакеті IKEA (відео)

У Нідерландах приватний детектив Артур Бренд повернув картину Вінсента Ван Гога «Весняний сад», яку викрали з музею Singer Laren у 2020 році.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на The Guardian та BBC.

Ранню картину Ван Гога, яку оцінюють у 3-6 млн євро, викрали з нідерландського музею під час пандемії. Артдетектив Артур Бренд, якого ще називають «Індіаною Джонсом зі світу мистецтва», очікував, що картина буде переходити з одних рук в інші у кримінальному світі, оскільки робота не мала значної цінності. Бренд проводив розслідування спільно з нідерландською поліцією.

Після трьох років пошуків до Бренда звернувся чоловік, який запропонував повернути картину в обмін на повну конфіденційність. За словами незнайомця, зберігати «Весняний сад» стало головним болем.

Увечері 11 вересня чоловік прийшов до житла детектива в Амстердамі з синім потертим пакетом з IKEA. Картина була загорнута в бульбашкову плівку. До цього Бренд зв'язався з директором музею Ґронінґена, який чекав на вулиці поки відбувалася передача картини, щоб підтвердити автентичність роботи.

30 березня 2020 року у нідерландський музей вдерлися, виламавши скляні двері, картину Ван Гога винесли під пахвою. Поліція затримала причетних до викрадення: безпосередньо крадій отримав 8 років ув'язнення та штраф у 8,7 мільйона євро. Посередників та покупця теж спіймали, але досі не могли знайти картину.

«Ми шукали її 1300 днів – і ось вона тут. За кілька хвилин я передам картину директору музею. Думаю, він буде щасливий», – поділився артдетектив.

Зараз картина перебуває в Музеї Ван Гога в Амстердамі: без рами, на ній видно кілька подряпин після зберігання в неоптимальних умовах. Там її стан проаналізують експерти для подальшої реставрації.

Артур Бренд став відомим завдяки успішному пошуку викрадених творів мистецтва. Серед них – скульптури «Коней Гітлера», картина «Портрет Дори Маар» Пікассо, а також каблучка, що належала Оскару Вайлду.

Про картину «Весняний сад»

Картина «Сад священника в Нюенені навесні», відома також як «Весняний сад» – ранній твір нідерландського художника-імпресіоніста Вінсента Ван Гога. Він написав її в 1884 році, коли жив зі своїми батьками в Нюенені: зробив кілька малюнків і олійних картин навколишніх садів і садового фасаду пасторського будинку.

На картині зображено вид на сад із темною фігурою на передньому плані, а вдалині видно руїни старої церкви (їх Ван Гог також намалював у своїй роботі «Стара Церковна Вежа в Нюенені»). Зелені та червоні відтінки на картині вказують на те, що зима минула, а весна почалася.

«Хоча цей ранній період Ван Гога часто описують як задимлений і темний, він вже демонструє його талант колориста», – прокоментував картину Андреас Блюм.

Картина надзвичайно широка, її розмір – 39 на 72 сантиметрів. Ймовірно, Ван Гог працював за допомогою вікна перспективи – дерев'яної рами з натягнутими струнами.

Андреас Блюм поділився, що ця«меланхолійна картина» має свій секрет.

«У саду є фігура, яка виглядає як привид. Можна було б прочитати це як знак того, що у нього були любовні стосунки з сусідкою, що вона, можливо, гуляла в саду. Це ще одна загадка», – припустив мистецтвознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 лютого 2024
13 грудня 2023
18 листопада 2023
15 жовтня 2023
24 вересня 2023
10 серпня 2023
23 травня 2023
25 березня 2023
16 лютого 2023
13 листопада 2022