Поділитись:

З'явилися перші результати від підвищення "мінімалки"

Середа, 01 березня 2017, 20:45
З'явилися перші  результати від підвищення «мінімалки»

Державна казначейська служба представила оперативні дані щодо надходжень від ЄСВ (єдиний соціальний внесок) в січні-лютому 2017 року.

У лютому 2017 року доходи від ЄСВ значно зросли. Щоправда не в два рази і навіть не в півтора разу. Зокрема, казначейство відзвітувало про надходження в 12,4 млрд грн. Це на 30 % або ж на 2,87 млрд грн більше, ніж в лютому 2016 року, – повідомляє Ціна держави.

Як пише видання, не всі ці 30 % росту є результатом підвищення мінімальної заробітної плати. Справа в тому, що це порівняння з лютим 2016 року. З тих пір, наприклад, заробітна плата штатних працівників зростала на 18-27 % (в середньому темпи росту за рік становили 24 %). Крім того, приблизно половину річного приросту фонду оплати праці штатних працівників можна пояснити ростом зарплат в бюджетному секторі (третина штатних працівників).

З'явилися перші  результати від підвищення «мінімалки»

Наразі це лише перші результати, ризики залишаються. Збільшення заробітної плати могло супроводжуватись зростанням робочого навантаження, звільненнями, переводом робітників на неповний робочий день. У січні мінімальна заробітна плата становила більш ніж половина від середнього рівня оплати праці в економіці (53,2 %). Для деяких галузей підвищення виявилося більш критичним. Так, в січні середня заробітна плата в секторі поштових послуг була лише на 4 % вищою за мінімальну, в сільському господарстві становила 68 % середньої зарплати, в будівництві 60 %.

Надрукувати
мітки:
коментарів