Поділитись:

В Україні запровадили незалежний контроль якості дорожніх робіт

Четвер, 02 березня 2017, 09:51
В Україні запровадили незалежний контроль якості дорожніх робіт

Уряд запровадив систему FIDIC для всіх дорожніх робіт в Україні. Відтепер на автомобільних дорогах загального користування технічний нагляд за ходом виконання дорожніх робіт здійснюватиме інженер-консультант.

Про це повідомляється на сайті Міністерства інфраструктури України.

Зі слів Володимира Омеляна, міністерство хоче поширити практику контрактів FIDIC на всі капітальні ремонти та реконструкції, які виконуються також за бюджетні кошти.

Відповідно до нових умов, технічний нагляд під час виконання дорожніх робіт здійснюється за допомогою так званої Служби інженера – незалежної юридичної особи. Такий підхід дає змогу забезпечити високу якість ремонтно-будівельних робіт і застосовується в більшості європейських країн.

До цього часу на більшості українських доріг такий контроль проводився замовниками дорожніх робіт власними силами і не був достатньо ефективним. Виняток становили преважно дороги, відновлення яких здійснювалося спільно з міжнародними фінансовими організаціям, де контроль якості передбачає дотримання умов контрактів FIDIC.

Відтепер на автомобільних дорогах загального користування технічний нагляд за ходом виконання дорожніх робіт здійснюватиме інженер-консультант. До його основних обов'язків належатиме: контроль якості та обсягів виконуваних робіт; вхідний та операційний контроль матеріалів, виробів та конструкцій, які використовуються під час дорожніх робіт; контроль за усуненням підрядником виявлених дефектів тощо.

Варто зауважити, що в зв'язку з масштабністю ремонтно-будівельних робіт до 01 січня 2018 року вимоги застосовуватимуться лише під час виконання робіт з будівництва, реконструкції та капітального ремонту, а після 01 січня 2018 року дія вимог розповсюджуватиметься і на роботи з поточного ремонту.

Надрукувати
мітки:
коментарів