Поділитись:

Друзі по нещастю: у Рівному теж смердить, джерело шукають

Середа, 27 вересня 2023, 11:33
Друзі по нещастю: у Рівному теж смердить, джерело шукають

Комісія міськради Рівного розпочала пошуки причини смороду у Рівному, на який неодноразово скаржилися містяни.

І побувала на одному з об'єктів, який може бути джерелом неприємних ароматів - на очисних спорудах «Рівнеоблводоканалу», що на вулиці Будівельників, – пише РадіоТрек.

Про це розповів начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Рівненщини Василь Тонконоженко:

«До очисних споруд - нема претензій. Хоча з «Рівнеоблводоканалу» нам так і не надали повну відповідь, куди скидають нечистоти з асенізаційних машин, які викачують септики неканалізованих осель громадян». 

На інших об'єктах комісія не бувала. Тож джерело смороду так і не встановила. А коли її наступне засідання, пояснили у Держпродспоживслужбі, мають знати у міській владі Рівного. Адже саме влада має контролювати стан повітря міста. 

Щодо ймовірних джерел смороду Василь Тонконоженко назвав такі:

«Це можуть бути Шпанівський спиртзавод, несанкціоновані зливи асенізаційних машин, аварійні скиди очисних споруд і каналізаційно-насосних станцій, міське сміттєзвалище, підпільний цех з виготовлення кормів для тварин на вулиці Будівельників, 3.

Цех може виготовляти комбікорм з решток тварин. Але ми йому не дали дозволу на роботу, тож цех мав би не працювати.

Звісно, причиною смороду може бути і симбіоз інших підприємств. Але за руку нікого не впіймали» 

За словами Василя Тонконоженка, фахівці Держпродспоживслужби неодноразово реагували на скарги рівнян на сморід у місті і виїжджали на перевірки. Але жодного разу перевищень вмісту шкідливих речовин у повітрі не виявили ні у житловій забудові, ні біля Шпанівського заводу. 

«Можливо, ми не в той момент виїжджали. Адже власної лабораторії для дослідження стану повітря не маємо. Тож замовляємо дослідження лабораторії обласному центру контролю і профілактики хвороб. Тобто приїжджаємо на дослідження через 2-3 години після повідомлення про сморід».

Також встановити джерело смороду важко, пояснює Василь Тонконоженко, тому що сморід – не постійний:

«Не постійні, а організовані викиди - завжди важко зафіксувати. Бо поки приїдеш - вже все розвіялося  в атмосфері».

Нагадаємо: у Луцьку продовжує смердіти від очисних споруд через недостатні темпи роботи з вивезення мулу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів