Поділитись:

Експерти спрогнозували, що буде з курсом долара в жовтні

Четвер, 28 вересня 2023, 09:40
Експерти спрогнозували, що буде з курсом долара в жовтні

Фінансисти кажуть, що в жовтні 2023 року готівковий валютний ринок формуватимуть кілька важливих чинників, проте за всіма ознаками курсовий коридор буде в доволі звичних для останнього часу межах.

Про це інформує ТСН

Начальник департаменту казначейства «Глобус Банку» Тарас Лєсовий каже, що курс долара коливатиметься в межах 37,50-40 грн/$. Водночас різниця між курсом купівлі та продажу становитиме до 0,3-0,4 грн.

Він також зауважив, що повернення НБУ до плаваючого курсу валют – найголовніша зміна, яка може статися в жовтні. Відтак готівковий ринок на таку зміну кон’юнктури може відреагувати миттєво: курс може дещо зрости (в межах 5%), але поступово повернеться до рамок означеного коридору.

Курс долара не зростатиме, поки є підтримка Заходу

Економіст Володимир Дубровський прогнозує, що в жовтні вартість валюти в обмінниках не демонструватиме сильні коливання. З його слів, НБУ має достатньо інструментів, щоб не допустити сильних змін.

«Плюс-мінус десяток копійок. Але сильних коливань не повинно бути. Інфляція національної валюти сповільнюється. Але Нацбанк вважає, що потенціал цього уповільнення вже вичерпується. Зараз гривня входить у нормальні межі. Причин для прискорення або різкого уповільнення немає», – каже економіст про курс долара в обмінниках.

Він також наголосив, що поки Захід підтримує Україну, жодних сильних коливань на валютному ринку бути не повинно. Адже резерви під контролем, валюта надходить весь час. А Нацбанк тримає курс таким, який на сьогодні є комфортним для економіки.

Стабільність долара завдяки міжнародним кредитам

Керівник відділу аналітики Forex Club Олександр Паращій каже, що хоча в Україні нестабільна торгівля й економіка, однак на курс долара майже нічого не впливає. Найближчим часом очікувати різкої зміни вартості валюти не варто.

Завдяки міжнародним кредитам і грантам курс долара сильно не здорожчає. Обсяги імпорту за підсумками року майже на $20 млрд перевищать обсяги експорту.

Чи варто зараз скуповувати долари

Економіст Олег Пендзин каже, що до кінця осені варто заробляти на короткотермінових гривневих депозитах, бо наразі не очікує девальвації гривні вище 39 грн/долар у купівлі.

«Куплені зараз долари або євро лежатимуть до кінця року мертвим вантажем "під ковдрою", а кожна тисяча гривень на депозиті принесе прибуток щонайменше у 10 гривень за місяць», – каже експерт.

А фінансовий експерт Андрій Шевчишин радить тим, хто хоче гарантовано зберегти заощадження на тривалий період (рік і більше), валюту не продавати, а навпаки купувати, поки вона дешевшає.

Водночас експерт рекомендує користуватися постановою НБУ від 29 серпня – купити в банку безготівкові долари за вигідним курсом (для фізосіб це 37,40-37,50 грн/долар з урахуванням комісійних зборів) і тримати їх на рахунку або одразу конвертувати в готівку.

Нагадаємо: директор «Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн спрогнозував, коли пальне в Україні перетне позначку 60 гривень за літр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів