Поділитись:

(Не)жіноча справа: волинська метальниця молота Ірина Климець

Субота, 04 березня 2017, 12:00
(Не)жіноча справа: волинська метальниця молота Ірина Климець

У нинішньому світі часто можна почути: "Це робота не для жінки", "Вона не впорається з цим", "Хай йде швачкою (кухарем, бухгалтером, вчителем…) працювати" і т.д., і т.п

Подібну ситуацію можна спостерігати й в спорті, коли жінок відмовляють займатися "брутальними" видами спорту, бо це для чоловіків.

Ділове видання "Конкурент" до Міжнародного жіночого дня 8 березня підготувало серію матеріалів про волинських жінок, які руйнують стереотипи, займаючись тим, що їм подобається.

***

(Не)жіноча справа: волинська метальниця молота Ірина Климець

Ми поспілкувалися з волинською метальницею молота Іриною Климець, яка нещодавно виграла дорослий чемпіонат України та виступала на Олімпіаді в Ріо. Вона переконана, що в спорті немає чоловічих та жіночих видів, та закликає дівчат не відступати перед стереотипами.

— У суспільстві досить часто поділяють різні сфери на жіночі та чоловічі. Спорт - не виняток. Ти професійно займаєшся досить брутальним видом легкої атлетики – метанням молота. Чи погоджуєшся ти, що таке заняття більше пасує чоловікам?

Не існує чіткого поділу на жіночі та чоловічі види, головне – бути хорошим спортсменом. Щодо "молота", то це найжіночніший вид із метань. Стереотип, що ти повинна бути великою, – помилковий. Ні зріст, ні вага не відіграють важливої ролі. Головне – це постійно тренуватися та дотримуватися раціону.

Що спонукало тебе "взятися за молот" та почати розвиватися в цьому напрямі?

Все завдяки моєму тренеру (Роман Черкашин, – К.). Я займалася штовханням ядра, а він вмовив мене перейти до нього. Він чотири місяці вмовляв взяти в руки молот та спробувати його метнути.

(Не)жіноча справа: волинська метальниця молота Ірина Климець

— Інколи виникає бажання покинути це все і зайнятися чимось більш "буденним"?

Часто хочеться "опустити" руки та все кинути. Спорт великих досягнень потребує великих жертв та неймовірних зусиль і терпіння. Найчастіше такі моменти трапляються після невдач. Але це мене не зупиняє, завжди собі повторюю, що після всього пройденого здаватися не можна.

Я сам багато років займався спортом, тренувався разом з твоєю колегою по збірній на Олімпіаді боксеркою Тетяною Коб і знаю, які шалені навантаження доводиться витримувати, особливо, коли працюєш на результат. Як ти з цим справляєшся? Що найважче у тренуваннях?

Все в психології. Від настанов, які ти собі даєш, залежить все: твоя техніка, твоя сила, твоя швидкість і твої метри.

(Не)жіноча справа: волинська метальниця молота Ірина Климець

Спорт - це завжди суперництво. Мені здається, що цей аспект набагато яскравіше проявляється, коли змагаються жінки. Чи справді це так?

Це і справді так. Жінки – дуже запальні, емоційні. Ми постійно хочемо перемагати та бути на вершині. Це все додає цікавості глядачам.

Важко поєднувати постійні тренування, змагання з особистим життям, відпочинком, розвагами? Чим ти займаєшся у вільний час?

Раніше, як тільки почала серйозно займатися спортом, було дуже важко. Було дуже образливо, коли подруги йшли гуляти, до когось на день народження чи на якесь свято, а мені потрібно було тренуватися. Особисте життя влаштувати теж непросто: постійні збори та змагання. Але загалом – все чудово. У вільний час люблю гуляти в парку, вишивати бісером та робити зачіски, особливо – заплітати косички.

(Не)жіноча справа: волинська метальниця молота Ірина Климець

Ну і наостанок такий собі мотиваційний заклик від тебе. Багато дівчат відмовляються займатися боксом, важкою атлетикою та подібними "не жіночими" видами спорту, бо це для чоловіків. Розвій їхні переконання кількома словами.

Жінки, займайтеся спортом. І зовсім не важливо, яким саме видом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: (НЕ) ЖІНОЧА СПРАВА: ЛУЦЬКА ПАТРУЛЬНА ІРИНА ЧИЖ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: (НЕ)ЖІНОЧА СПРАВА: ЛУЦЬКА ТАКСИСТКА КАТЕРИНА ДВІНСЬКИХ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: (НЕ) ЖІНОЧА СПРАВА: ВОЛИНСЬКИЙ ЛІСІВНИК ЛАРИСА РОМАНЮК

Надрукувати
мітки:
коментарів