Поділитись:

У Луцьку перша церковна громада переходить до ПЦУ разом з настоятелем

Вівторок, 03 жовтня 2023, 20:02
У Луцьку перша церковна громада переходить до ПЦУ разом з настоятелем

Громада луцького Свято-Марії Магдалинівського храму переходить до Православної церкви України разом зі священником Олександром Колбом.

Таке рішення прийняли прихожани на зборах 1-го жовтня більшістю голосів, підтримавши єднання з ПЦУ. Раніше керівник Волинської єпархії УПЦ Нафанаїл заборонив настоятелю цього храму служити та причащатися, – пише Сила Правди.

Протоієрей Олександр Колб – один з тих, хто у січні 2023-го першим підписався під 10 запитаннями до предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія щодо повного розриву зв’язків з РПЦ та засудження її очільника Кіріла Гундяєва. Загалом це зробили 430 священників УПЦ. Серед них – понад пів сотні саме з Волині. Листи і звернення повторювались, але від архієреїв УПЦ очікуваної відповіді досі не надійшло.

24 вересня цього року Олександр Колб разом з архімандритом УПЦ Гавриїлом (Анисимовим) співслужили з екзархом Вселенського патріарха єпископом Команським Михаїлом. Це було перше співслужіння представників УПЦ та Константинопольського патріархату з осені 2018 року. Воно відбулося в Андріївській церкві у Києві. У проповіді екзарх Вселенського патріарха зокрема пригадав, що вчився у Волинській духовній семінарії і був студентом протоієрея Олександра Колба. Згодом він певний час служив у Луцьку, був кліриком храму Всіх Святих землі Волинської.

У Луцьку перша церковна громада переходить до ПЦУ разом з настоятелем У Луцьку перша церковна громада переходить до ПЦУ разом з настоятелем У Луцьку перша церковна громада переходить до ПЦУ разом з настоятелем 

9 вересня, керівник Волинської єпархії УПЦ Нафанаїл видав указ настоятелю Свято-Марії Магдалинівського храму м. Луцька отцю Олександру Колбу про «тимчасову заборону» у священнослужінні. Також йому заборонили причащатися.

«Ото я в неділю послужив, а в понеділок мене вже викликали на суд в єпархію. Він нічого не прийняв. Бо не було розпорядження зверху. Потім була розмова з митрополитом Нафанаїлом. А вже в п’ятницю було засідання єпархіальної ради, де і прийняли рішення про заборону», – розповідає Олександр Колб.

В указі про заборону згадуються всі рішення УПЦ від 13 листопада 2018 року, які є повторенням рішень Російської православної церкви. Саме РПЦ 14 жовтня 2018 року в односторонньому порядку розірвала євхаристійне спілкування з Вселенським патріархатом через надання Томосу про автокефалію ПЦУ. 13 листопада 2018 року, таке ж рішення прийняли і в УПЦ. У пункті 5 цього рішення Синод УПЦ пише, що Константинопольська Церква нібито стала на шлях «розколу», а тому служити з нею не можна. Рішення «московського патріархату» не підтримала жодна національна православна церква.

«Згідно з цими указами, з тими помісними церквами, які підтримали Томос, Українська православна церква не служить. А я, виходить, послужив, не послухавши рішення отого Собору 2018 року. Був суд в єпархії. Мене запитували: чому я так вчинив? І я відповідав, що в 2022 році розпочалась повномасштабна війна. І треба було б відразу переглянути попередні рішення, зокрема, і 2018 року. Навпаки, для правильного рішення треба було б відновити євхаристичне спілкування. Також серед усіх постанов Собору в Феофанії 27 травня 2022 року є рішення, що нехай кожен на місці орієнтується як йому вчиняти. Тобто, виходить, що цей Собор дав повне право вибору. І це не спосіб попіаритись, а спосіб показати, що, якщо верхи наші – архієреї – не готові до євхаристичного спілкування, то ми священники знизу не просто готові, а вже розпочали», – коментує Олександр Колб.

До речі, архімандриту Гавриїлу (Анисимову), який співслужив з Олександром Колбом, заборону не оголосили, хоча він є в прямому підпорядкуванні митрополита Онуфрія. Більше того, після цієї події він заявив, що окремі представники духовенства висловили йому підтримку.

«Ось такі подвійні стандарти», – посміхається Олександр Колб.

1-го жовтня громада луцького Свято-Марії Магдалинівського храму вирішила перейти до Православної церкви України. Рішення підтримали 90% парафіян. Олександр Колб цього дня не служив, ризи не одягав та не причащався. Службу в храмі здійснював інший священник.

«Громада підтримала єднання з Православною церквою України. Я не вживаю слова «перехід». Це – єднання. Я говорю так, як говорить Вселенський патріарх – єднання. Це виражається в тому, що ми зберігаємо свою ідентичність. Ми залишаємося в старому стилі. Нас ніхто не спонукає вже раптово приймати новий стиль, за яким служить Православна церква України», – каже Олександр Колб.

Олександр Колб частково служить українською мовою, але вживає й церковнослов’янські слова. Пояснює, що ще повністю не переналаштувався.

У Луцьку перша церковна громада переходить до ПЦУ разом з настоятелем 

Заборону на служіння Олександру Колбу можуть скасувати коли його парафія завершить перехід до Православної церкви України.

Свято-Марії Магдалинівська парафія – друга у Луцьку, яка змінює юрисдикцію з моменту отримання ПЦУ Томосу. Першою в обласному центрі Волині з УПЦ в ПЦУ перейшла релігійна громада храму Святого Великомученика Георгія Побідоносця, що на вулиці Винниченка. Це трапилося ще у липні 2019 року. Проте, там священник не пішов з громадою, а залишився в УПЦ.

Ще одна луцька громада УПЦ зробила спробу переходу до ПЦУ у травні 2022 року. Йдеться про Свято-Благовіщенську парафію разом з настоятелем Володимиром Літвенчуком. Незабаром після цього рішення Волинська єпархія УПЦ заборонила йому служіння через «ухилення в розкол». Тоді Володимир Літвенчук заявляв, що виходить з УПЦ через те, що Синод так і не засудив ані Путіна, ані патріарха Кіріла.

Однак, за кілька днів Володимир Літвенчук приніс покаяння і його відновили в УПЦ у статусі настоятеля ставропігійної парафії Блаженнішого Митрополита Київського, а не Волинської єпархії.

У Луцьку перша церковна громада переходить до ПЦУ разом з настоятелем 

Таким чином, Свято-Марії Магдалинівська парафія стане першою у Луцьку, яка перейде до ПЦУ разом з настоятелем.

Щодо настроїв із переходом до ПЦУ в інших храмах УПЦ Луцька, Олесандр Колб каже, що вони – різні. Ті прихожани, які хотіли перейти в українську церкву, вже давно просто змінили храми, інші ж вагаються.

«Люди, які хочуть залишатися в Українській православній церкві, вони приходять на богослужіння. Якщо в них є якісь питання, сумніви, то вони про це дуже тихенько заявляють. Все таки, ота пропаганда глибоко сидить в голові. Боязливість теж глибоко засіла. Що найбільше священників лякає? Заборона. Наші священники цього дуже бояться. Я сказав, що я заборони не боюсь. Бо на світі є вищий суд. Спочатку Вселенського патріарха Варфоломіяа потім – Божий суд. Мені моя совість каже: «Так!» – ділиться Олександр Колб.

До речі, у неділю, 8 жовтня, екзарх Вселенського патріарха, єпископ Команський Михаїл, приїде до Луцька, де відправить службу в Свято-Марії Магдалинівському храмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 квітня 2024
16 квітня 2024
06 квітня 2024
03 квітня 2024
22 березня 2024
16 березня 2024
08:41
05 березня 2024
28 лютого 2024
23 лютого 2024