Поділитись:

Кулеба закликав «виставити Росію за двері ОБСЄ і за двері Європи»

Понеділок, 16 жовтня 2023, 14:44
Кулеба закликав «виставити Росію за двері ОБСЄ і за двері Європи»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба знову наголосив на необхідності вигнати РФ з ОБСЄ, зазначивши, що Росія – найбільша загроза безпеці й співробітництву в Європі.

Про це він заявив у понеділок, 16 жовтня, на пресконференції з нинішнім головою ОБСЄ Буяром Османі в Києві, повідомив «Інтерфакс-Україна».

«Москва фактично взяла ОБСЄ в заручники, маніпулюючи принципом консенсусу і таким чином руйнуючи організацію зсередини. Буяр очолює цю організацію ОБСЄ в дуже складний час і робить це дуже фахово й віддано, за що і ми в Україні, й інші держави-учасниці ОБСЄ йому вдячні», – сказав Кулеба.

Глава МЗС України знову наголосив, що Росії не потрібна безпека й співробітництво в Європі, країна-агресор прагне хаосу й дестабілізації.

«Ви знаєте, що ОБСЄ – це організація безпеки й співробітництва в Європі, але на сьогодні Росія – це найбільша загроза безпеці й співробітництву в Європі. Вона прагне хаосу, дестабілізації, і я сьогодні підтвердив свою позицію, що, якщо ми хочемо врятувати ОБСЄ, врятувати безпеку й співробітництво в Європі, маємо виставити Росію за двері ОБСЄ і за двері Європи. Так буде краще для всіх», – заявив глава МЗС України.

За словами Кулеби, усе, що нині робить Росія в ОБСЄ, – вбиває цю організацію.

«Я легко собі уявляю ОБСЄ без РФ. Але шлях до цього, безумовно, буде болючий. Це як лікування хвороби: лікуватися іноді дуже боляче, але для виживання й здорового життя цей шлях треба пройти. Ми вже бачимо контури всередині нової ОБСЄ, коли через блокування Росією тих чи інших рішень держави-учасниці знаходять шлях, як обійти російське вето», – зазначив він.

Як додав міністр закордонних справ, зокрема це стосується функціонування координатора проєктів ОБСЄ в Україні та інших питань.

«Тому ситуація в ОБСЄ дуже складна, дуже болюча, але вибір дуже простий: або повільна смерть із Росією, або нове життя без неї. Я дотримуюся цієї позиції, незважаючи на те, що деякі наші друзі країни в ОБСЄ розводять руками й кажуть, що нічого не можемо вдіяти, тому що принцип консенсусу», – сказав Кулеба.

За словами міністра, «коли йдеться про питання життя й смерті, ми всі маємо робити вибір».

Нагадаємо: 16 жовтня до Києва прибув міністр закордонних справ Північної Македонії і глава ОБСЄ Буяр Османі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів