Поділитись:

Скільки «товстих ракет» Америка передала Україні

Середа, 18 жовтня 2023, 12:00
Скільки «товстих ракет» Америка передала Україні

Українські сили вперше використали нещодавно поставлені американські ракети великої дальності проти росії у вівторок після того, як президент Байден подолав своє тривале небажання надати зброю, дозволивши Пентагону таємно доставити її в останні кілька днів, заявили американські чиновники.

Рішення відправити ракети означало зсув адміністрації Байдена в той час, коли українські військові борються в контрнаступі на півдні та сході країни. Байден хвилювався, що надсилання більш потужної зброї може призвести до ескалації конфлікту з росією, – про це повідомляє видання The New York Times.

За словами американського чиновника, знайомого з нападом, Україна використала ракети під назвою ATACMS для удару по двох авіабазах на окупованій росією території у вівторок. Сили спецоперацій України повідомили, що внаслідок обстрілу пошкоджено злітно-посадкові смуги та знищено 9 вертольотів, склад боєприпасів, зенітну ракетну установку та військову техніку.

Застосування ракет підтвердив президент України Володимир Зеленський.

«Сьогодні я особливо вдячний Сполученим Штатам», — сказав він у своєму нічному зверненні до нації. «Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. І вони реалізуються дуже акуратно — ATACMS зарекомендували себе».

«Незрозуміло, яку різницю матиме ракетна система на полі бою; інша зброя, надана Заходом, включаючи танки, забезпечила лише незначну перевагу у війні, яка зав’язалася на місяці. А версія ракети, надісланої Сполученими Штатами, останньої великої системи, яку Україна домагалася від Сполучених Штатів, має обмежений радіус дії», – пише видання.

Тим не менш, офіційні особи заявили, що цього достатньо, щоб досягти майже всіх основних баз, які росія використовувала для підтримки з повітря та постачання своїх військ в Україні. Одна з умов, висунутих українцям, полягає в тому, що ATACMS — армійська тактична ракетна система, яка вимовляється як «attack ems» — не може використовуватися для атак на території Росії, сказав один чиновник.

Після багатьох повідомлень про те, що було прийнято рішення про постачання зброї, її доставка була здійснена в таємниці через занепокоєння, що на неї може напасти росія, коли вона буде доставлена ​​в країну. Крім того, Україна хотіла спробувати застати росіян зненацька. Двоє західних чиновників заявили, що Сполучені Штати направили близько 20 ракет в Україну.

Версія ракети ATACMS, надісланої українцям, яка, за словами офіційних осіб, була невеликою, являє собою касетний боєприпас, який викидає 950 невеликих бомб, які можуть завдати шкоди великій території. Зброя такого типу заборонена міжнародною угодою, яку США не підписували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів