Поділитись:

На Волині для виялення контрабандного бурштину залучать кінологічні команди

Четвер, 09 березня 2017, 08:59
На Волині для виялення контрабандного бурштину залучать кінологічні команди

Щоб ефективно протидіяти несанкціонованому вивозу за кордон бурштину, начальник Волинської митниці ДФС ініціює підготовку окремої кінологічної команди.

Про це повідомляє Волинська митниця ДФС.

"Одним із пріоритетних напрямків роботи Волинської митниці ДФС залишається протидія митним правопорушенням. Якісна робота відділу кінологічного забезпечення – важлива складова у цьому процесі. Волинська митниця ДФС має усі умови для того, щоб окрім кінологічних груп, які виявляють контрабандні цигарки та наркотичні речовини, мати кінологічну команду для виявлення прихованого бурштину", – вважає начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький.

Як окремий підрозділ кінологічний відділ в складі митниці створено ще у 1993 році, тоді працювала лише одна кінологічна команда. Сьогодні в процесі протидії контрабанді беруть участь вісім кінологічних команд, з яких 5 працюють у напрямку виявлення наркотичних речовин, дві – викривають приховані від митного контролю тютюнові вироби.

"Планується підготовка кінологічної команди, що виявлятиме грошові банкноти. Ми ставимо ще й досить амбітне завдання – підготувати кінологічну команду для викриття тайників з бурштином", – зазначає Віктор Кривіцький.

Досвід та знання вже чинних кінологічних команд переконує у тому, що таке завдання – під силу волинським митникам. Цікаво, що кожен працівник митниці, котрий працює з собакою, є власником тварини, отож піклується про свого чотирилапого колегу-друга, як про рідну людину. Саме цей момент мінімізує помилки у вихованні собаки та робить контакт міцним та надійним.

Усі кінологічні команди, котрі працюють в зоні діяльності Волинської митниці ДФС пройшли через Центр підготовки в м. Хмельницький, одна проходила додатково підготовку в Чехії.

Після спеціалізованого навчання, тренування собак не припиняється, кожен фахівець-кінолог вдосконалює навички в ході практичної діяльності.

Саме для такого професійного зростання кінологічних груп Волинська митниця ДФС має у своєму розпорядженні відповідні матеріали – аналоги підконтрольних речовин, макети закладок,тощо.

Один з найдосвідченіших кінологів Волинської митниці ДФС Святослав Войтюк, котрий працює з 1994 року, зазначає що кожен спеціаліст, крім традиційного навчання, використовує в роботі свої секрети.

"Кінологи– це в чомусь особливі люди, адже нам потрібно не лише виконати робочі завдання, а й зберегти професійні якості своїх вихованців. Працювати доводиться іноді в складних умовах – погодних і морально- психологічних. Однак, ці фактори жодним чином не повинні позначитися на здоров'ї і самопочутті наших собак", – впевнений Святослав Святославович.

Як приклад того, що собака завжди та за будь-яких обставин віддячить за любов і турботу відданістю та якісною роботою, кінологи Волинської митниці ДФС розповідають випадок зі свого професійного життя:

"Не так давно на підставі оперативної інформації про переміщення великої партії наркотичних речовин у вантажівці, митникам довелося більше доби проводити огляд. Коли ж до цієї роботи залучили лабрадора – ретривера "Бруно", за лічені хвилини він виявив схованку, в якій було приховано сім кілограмів марихуани".

Кінологічні команди працюють без жорсткого графіку, вони можуть приступити до роботи зненацька в будь-якому пункті пропуску.

Довідка:

У 2016 році собаки кінологічних команд Волинської митниці ДФС 34 рази спрацьовували на виявлення тютюнових виробів, як результат вилучено понад 10 тисяч пачок контрабандного тютюну, і 18 разів спрацьовували на виявлення наркотичних речовин, що є другим показником у всеукраїнському рейтингу.

Надрукувати
мітки:
коментарів