Поділитись:

За шкоду екології підприємства сплатили до бюджету Волині майже 2 мільйони гривень

Четвер, 09 березня 2017, 09:50
За шкоду екології підприємства сплатили до бюджету Волині  майже 2 мільйони гривень

В області налічується 2 579 суб'єктів господарювання, діяльність яких призводить до викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря.

З них: 1 322 суб'єкти господарювання охоплені дозволами на викиди, решта працює без дозволів, що є порушенням статей 10 та 11 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", – повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

У всіх районах області відсутнє 100 відсоткове охоплення суб'єктів господарювання документами дозвільного характеру. Найбільше суб'єктів господарювання, які не охоплені дозволами на викиди в атмосферне повітря є у Маневицькому (73%), Камінь-Каширському (67 %), Любешівському (58 %), Рожищенському (55 %), районах, у м.Луцьку (50 %) та у м.Ковель (43 %). В загальну цифру не увійшли 52 підприємства, які з тих чи інших причин припинили свою господарську діяльність.

Кошти від сплати екологічного податку зараховуються до фондів з охорони навколишнього природного середовища (20% до держфонду, 55% до обласного та 25 % до місцевих фондів ОНПС). Також до зазначених фондів зараховуються кошти за шкоду, заподіяну порушенням законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища внаслідок господарської діяльності (30% до держфонду, 20 % до обласного та 50% до місцевих фондів ОНПС). Головним розпорядником коштів обласного фонду ОНПС є управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, розпорядниками нижчого рівня є районні державні адміністрації, міські, сільські та селищні ради, яким виділяються кошти з обласного фонду ОНПС у вигляді трансфертів до місцевих бюджетів.

"Станом на 1 березня 2017 року до зведеного бюджету надійшло 2,5 мільйона гривень екологічного податку, що на 47 % більше, ніж відповідні надходження у 2016 році. Найбільшими платниками податку по області є КП "Луцькводоканал", КП "Луцьккомунтранс", ПАТ "Укргазвидобвування", ПАТ "Гнідавський цукровий завод", ТОВ "Волинь-Зерно-Продукт" та інші підприємства, які здійснюють водо- та теплопостачання", – повідомила заступник начальника Головного управління ДФС у Волинській області Тетяна Харченко.

Своєю чергою, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк зауважив, що до обласного та місцевих бюджетів за два місяці 2017 року передбачено надходження в розмірі 1 мільйон 298 тисяч гривень, однак отримано 1 мільйон 990 тисяч гривень, тобто 153 % від запланованого. Перевиконання становить 692 тисячі гривень.

Опісля – прослухали інформацію щодо проведених перевірок суб'єктів господарювання, які проводять свою діяльність без відповідних дозвільних документів, та відповідних вжитих заходів.

"Я хочу наголосити, особливо районам і містам, що ті проблеми, які випливають під час оформлення екологічних паспортів, зокрема заходи щодо консервування або помпування скважин, можна подавати в заходи до комплексної регіональної програми "Екологія – 2020". Відтак, співфінансувати по відповідних місцевих програмах. Якщо бачите таку потребу щодо запобігання загрозам екологічних впливів і таке інше, подавайте – будемо розглядати", – наголосив заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук.

Надрукувати
мітки:
коментарів