Поділитись:

Мільйони за лайки у TikTok: волинянина «намахали» на 100 тисяч (відео)

Четвер, 26 жовтня 2023, 18:20
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україні шахраї вигадали нову схему виманювання коштів у людей. Так, вони пропонують за лайки на публікаціях у TikTok шалені кошти. 

Журналісту телеканалу «Конкурент TV» також надійшла така «вигідна» пропозиція. Зокрема, у WhatsApp він отримав повідомлення від імені, так званої Олени, з пропозицією про «легку роботу». На питання, де шахраї знайшли номер журналіста, ось яка була відповідь: 

«Ми співпрацюємо з операторами WhatsApp, щоб публікувати пропозиції про роботу через WhatsApp. Ваш номер було вибрано системою нашої компанії, і я тут, щоб запропонувати вам роботу», – йдеться у повідомленні. 

Цікаво, що номер, з якого надсилали повідомлення в Україні не значиться. Шахрайка зазначила, що для «заробітку» майже нічого робити не потрібно – просто поставити вподобайку до відео TikTok.

«Нашій компанії потрібно набрати велику кількість співробітників онлайн, просто поставивши лайк до відео TikTok. Ми співпрацюємо з інфлюенсерами та знаменитостями TikTok, які готові платити вам за підвищення своєї популярності. Отже, нам потрібна ваша допомога, і ми заплатимо вам 150 грн за допомогу. Ви можете отримати покриття мінімум на 800–3000 грн на день», – додала вона. 

Основним же пунктом у співбесіді для кваліфікації на «роботу» був вік. 

Згодом журналісту надіслали завдання для заробітку: на трьох відправлених відео з TikTok потрібно всього-на-всього поставити вподобайку і надіслати знімок екрана, що лайк на відео присутній. За виконання 3 завдань можна «отримати» 150 гривень. Згодом вони починають підганяти і запитувати, чи зацікавила ця пропозиція.

Але де тут шахрайська схема? 

Відповідь проста – це тільки початок. Це «замануха», аби люди повірили, що так дійсно можна заробити. 

Телеканал «Конкурент TV» з власних джерел дізнався, що кілька волинян потрапили на «гачок» цієї схеми. 

Волинянину Сергію (ім'я – змінено) надійшла аналогічна пропозиція від тієї ж Олени. Все починалося за схемою, описаною вище. Чоловік виконував завдання, і шахраї відправляли йому кошти. Його навіть долучили до робочого чату, де скидали посилання на відео. Усе нібито переконливо та серйозно. Але не все так однозначно. Кілька днів поспіль волинянин виконував завдання, після кількох оплат і збільшення доходів. Далі «у гру увійшла» Галина, яка запропонувала йому інший вид заробітку, – на криптовалюті. Вона надала контакти ще одного нового персонажа – Михайла, який займається виплатами, і має прізвисько «Тренер».

«Заробіток» полягав у тому, аби надсилати гроші на певний рахунок, а через деякий час їх повертають, але з серйозними відсотками. Напочатку волинянин Сергій скинув 500 гривень, а після йому повернули 650 гривень. Далі чоловік захотів перейти на рівень «VIP-2», де йому сказали переказати 2200 гривень. У цьому випадку «заробіток» Сергія склав вже більше двох тисяч гривень.

За його словами, так він отримував постійний дохід, і, побачивши, що гроші виплачують, вирішив перейти на вищий рівень – «VIP-3», який передбачав інші суми. Він складався з трьох перерахунків – 3 000 гривень, 10 000 гривень та 30 000 гривень. Чоловік перекинув кошти у сумі 43 000 гривень, але щоб забрати заробіток «Тренер» зазначив: треба внести ще 60 000 гривень. Волинянин все ж скинув кошти, тут, власне, і фінал. Шахрайська схема спрацювала. Так, за пару днів Сергій віддав невідомим людям понад 100 000 гривень. 

Щодня до поліції звертаються ошукані волиняни. Поліціянти заявляють: «легких» грошей не буває. 

«Загалом з початку року до поліції надійшло понад 2500 повідомлень про різні шахрайства. Звичайно, левова частка шахрайств – це онлайн-шахрайства, коли людям надсилають фішингові посилання або в месенджерах людям приходять різні повідомлення», – заявила речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук

Як впізнати шахраїв? 

  1. Має насторожити номер телефону повідомлення. 
  2. Інтонація повідомлення. Спілкуються з людьми, ніби давно їх знають. 
  3. Фрази про легкий заробіток – «Ти зароблятимеш 800–3000 гривень», «Головне – перейти за посиланням та поставити лайк» та інше. 

Деталі – у відео: 

Нагадаємо: нещодавно ми писали про те, що існує ще одна схема шахрайств – людям обіцяють шалені гроші за перегляд фільмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів