Поділитись:

Лучанка, яка стажується в Європарламенті, розповіла про російську пропаганду в Канаді (фото)

Субота, 28 жовтня 2023, 11:45
Лучанка, яка стажується в Європарламенті, розповіла про російську пропаганду в Канаді (фото)

Уродженка Луцька Галина Падалко, яка зараз навчається в університеті Ватерлоо в Канаді, побачила, яким може бути шкідливий уплив російської пропаганди на людей за кордоном.

Вона поділилася своїми думками про кремлівську пропаганду, розповіла про власний досвід протидії дезінформації за океаном у бесіді із журналісткою Маєю Голуб, – йдеться на сайті «Медіаграмотність у регіонах України».

Цей навчальний семестр Галина Падалко перебуває у Брюсселі на стажуванні у Європарламенті. А минулого року Галина взяла участь у літній програмі від університету Ватерлоо в Канаді, де одразу відвідала захід, на якому дистанційно був присутній президент України Володимир Зеленський.

22 червня 2022 року він зустрівся в онлайн-форматі з усіма українськими студентами, які є в Канаді. Це був так званий телеміст для канадських університетів.

«Я завітала на подію та побачила відвідувачку, яка прийшла з плакатом «Stop NАТО! Stop sending weapon to Ukraine! Peace with Russia!» (Стоп НАТО! Зупиніть відправку зброї до України. Мир з Росією, – авт). Я була шокована побаченим. Перед тим я перебувала в Україні й не мала нагоди побачитись з відвертими пропагандистами наживо. Очевидно, це було дуже неочікувано побачити в Канаді. Жінка прийшла і стала навпроти камери, яка транслювала нас, тож ми не мали навіть можливості включитися у загальний телеміст з Президентом. Подія відбувалась і вона стояла з плакатом та вигукувала пропагандистські слогани. Зрештою стався момент, коли ми не могли на це дивитися більше та разом з українськими й канадськими студентами піднялись з наших місць і фізично заступили її. Потім уже хтось з канадських студентів вирвав у неї знак фізично. За канадськими мірками це було доволі агресивно, але ж ми мусили щось зробити, бо ми українці», — сказала Галина.

Галина Падалко розповіла, що цей випадок був показовим. У подібних ситуаціях варто діяти, а не просто стояти осторонь. Звісно, у перший день перебування в Канаді не хотілося подібних ситуацій, але студенти зробили, що змогли.

«Ця ситуація немов кинула мене в окріп, адже точно не було очікувано отримати такий «теплий прийом» від Канади, яка у розумінні більшості є дуже проукраїнською країною, має найбільшу українську діаспору та відстоює цінності демократії. Звісно, ця ситуація не може слугувати репрезентативною для опису настроїв у Канаді, але вона дала мені цінне розуміння, що таке демократія у Канаді, фактично з перших днів перебування», — додала вона.

Галина ПадалкоГалина Падалко

Якою є російська пропаганда за кордоном

Галина Падалко зазначає, що російська пропаганда, з якою вона стикалася у цій країні, є різною. Поширюється переважно у твіттері (тепер ця соцмережа має назву X, – авт.), у Reddit та інших майданчиках в інтернеті. Reddit – це розважальний, новинний онлайн-сервіс, а також інтернет-ЗМІ, де зареєстровані користувачі можуть самі додавати власний контент, зокрема, текстові пости, або прямі посилання й обговорювати їх.

«Аналізуючи пропаганду у Канаді, я бачу, що особливо вразливими до «меседжів» російської пропаганди є категорії антиамериканістів, антинатівців, комуністів, радикальних лівих і правих, прихильників Трампа, та просто нонконформістів», — зазначила вона.

Найбільш поширюють російську пропаганду таку, де йдеться про «загрозу» для Росії від НАТО. У соцмережах активно поширюють неправду, мовляв, Росія була «змушена відповідати» на загрози від НАТО і тому відбулось повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Такий варіант розвитку подій є елементом російської пропаганди, але знаходяться люди, які цьому вірять.

У кожного наративу є своя мета. Одна з них – посварити Україну з іншими країнами, показати в поганому світлі. Наприклад, пропагандистами активно поширюються думки «Чому Україні світ допомагає, а іншим країнам, де є війни, нібито ні?». У своїх повідомленнях пропагандисти поширюють «мову ворожнечі», мовляв, це можна пояснити тим, що українці білі…

Також за кордоном поширюють і наратив про те, що українці – «нацисти». А у соцмережах з фейкових акаунтів постять меседжі, що Христя Фріланд – «онука нациста». Цю неправдиву інформацію активно поширюють проросійські сили. А весь такий негатив на неї тому, що вона є українкою за походженням та допомагає Україні, обіймає важливу посаду – вона заступниця прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Лекції з протидії пропаганди в Канаді

«Першу лекцію на тему протидії пропаганди я провела на запрошення представників нашої громади, а саме місцевої української церкви. У мене є навіть фото біля ікони, де я розповідаю про путіна. Я написала пост про те, як нам вдалось відбити пропагандистський івент у нашому університеті, розказавши конкретні поради та алгоритм дій, що робити, коли ви дізнались про проведення пропагандистської події у себе у громаді. Мені написали з пропозицією навчити нашу громаду цьому. Оскільки, я вивчаю та досліджую стратегічні комунікації та пропаганду, мені було легко зробити тренінг-лекцію про це, розповівши про базові поняття цієї науки, висвітливши російські підходи та закріпити це практичними наративами та контрнаративами».

У квітні цього року Галина Падалко посіла І місце у номінації «People’s Choice award: Best Oral Presentation» (Вибір народу: Найкраща усна презентація, – авт.) за результатами конференції в канадському університеті. Доповідь Галина присвятила моделюванню інфодемії, пов’язаної з COVID-19. Зокрема, розглядали питання втручання Росії в поширення фейків і дезінформації для аудиторії України та США.

Фото Галини Падалко з сайту khai.eduФото Галини Падалко з сайту khai.edu

Галина Падалко розповіла, що у своєму університеті з метою просвітництва вона з командою розробила інтерактивну виставку про Україну та життя під час війни, та що загалом вдалося провести 8 презентацій цієї виставки. Була 3D візуалізація:

«Ми показували, яким був Київ, Буча до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Люди знімали окуляри та плакали…»

Лучанка, яка стажується в Європарламенті, розповіла про російську пропаганду в Канаді (фото)

Боротьба за скасування проросійських заходів

Галина розповідає, що академія та публічні бібліотеки стають осередками дискусій і циркуляції контраверсійних думок про Україну:

«Скасовувати такі події складно, адже наші проросійські опоненти відразу нас фреймують противниками демократії та загрозою для свободи слова. Залишається єдиний механізм: тиснути на інституції, які дають прихисток таким елементам і писати нескінченні листи керівництву цих локацій».

Наприклад, у червні цього року таки відбувся захід у публічній бібліотеці Торонто, де один спікер виправдовував російське вторгнення в Україну, розганяв пропагандистські наративи і фейки та називав українців нацистами та фашистами.

«Попри величезну підтримку України нашим університетом, проросійська пропагандистська подія не була скасована тут, і ми вже були змушені зробити все, що від нас залежить, аби не дати пропаганді осісти в головах наших колег з університету. Наші люди на вході зустрічали відвідувачів, які приходили на цю подію і питали їх про мету візиту. Багато відповідали, що хотіли дізнатися про те, яка наразі ситуація в Україні, чому немає миру. Говорили, що дуже симпатизують Україні, але разом з тим хочуть дізнатися глобальну картину того, що відбувається. Вони були під загрозою отримання неправильної інформації. Ми вручали їм листівки з 5 найпоширенішими наративами пропаганди та робили їм своєрідну «вакцину» перед походом на цю пропагандистську подію», — зауважила вона.

Лучанка, яка стажується в Європарламенті, розповіла про російську пропаганду в Канаді (фото)

«Таким чином ми успішно переконали близько 70% людей на вході, що їм не треба йти на проросійський пропагандистський захід, бо вони там почують неправду. А якщо вони захочуть почути більше про Україну, є українські студенти, які бачили війну та готові розповідати», — додала Галина Падалко.

На її думку, з російською пропагандою треба боротися:

«Мені здається, що цій проблемі приділяється недостатня увага у відповідних канадських структурах. Через страх придушити свободу слова та тому, що це поки «невелике покриття», є думка, що це не варто тих зусиль. Але я не згодна з цим аргументом, адже якщо запустити цю проблему і не вживати ніяких контрзусиль, то просто в один момент Канада знайде себе в центрі якогось такого проросійського «збіговиська людожерів» на 1000 людей, яке скасувати уже не можна буде. Адже буде дуже пізно і багато людей будуть уже носіями цієї ідеї».

Галина Падалко під час протестівГалина Падалко під час протестів

Як потрібно боротися з російською пропагандою

Галина Падалко вважає, що варто за кордоном пояснювати іноземцям історичні аспекти та імперіалістичні мотиви Росії. Тут важливо не включати режим маленької людини з питанням: «А що я можу зробити?».

«Треба заповнювати поле своєю інформацією, своїми заходами, бо факти на нашому боці. Просто використовувати контраргументи та не давати далі цим ідеям прорости в головах нейтральних людей. Нам дуже складно боротися з людьми, які вже переконані, які вже на ґрунті антиамериканізму, прихильності до Росії чи Радянського Союзу. Їм складно пояснити для чого Україні боротися за Незалежність, що люди в окупації російській помирають і просто пропадають. Для них є тільки картинка вибухів. На їх думку, треба зупинити ці вибухи, всім помиритися, мовляв, Росія не така погана», — зазначила Галина Падалко.

На думку Галини Падалко, важливо розказувати за кордоном історії українських людей: про освітян, бійців, волонтерів, студентів. Тобто те, що їм близьке.

Також важливо шукати людей, які досліджують російську пропаганду. І поширювати це у соцмережах.

«Якщо ви змінили думку однієї людини, п’ятьох людей — ви вже молодці. Я намагаюсь робити, що від мене залежне. Кожен має робити все можливе, аби не програти війну за розуми за кордоном та в Україні».

Всі фото надані Галиною Падалко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів