Поділитись:

Де на Волині торгують алкоголем і тютюном без ліцензій

П'ятниця, 10 березня 2017, 11:41

На Волині комісія з координації дій державних органів, що здійснюють державний контроль за виробництвом і обігом підакцизних товарів, провела моніторинг ринку щодо недопущення продажу таких товарів без наявності дозвільних документів.

Результати перевірки обговорили на черговому засіданні комісії під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Степанцова, – повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Про перші результати доповідали Горохівський, Локачинський, Луцький, Турійський, Рожищенський райони та м.Луцьк. Начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС в області Наталія Єлова проаналізувала кожен район окремо, враховуючи специфіку кожного з них.

Розпочали із Горохівського району. Зі слів голови райдержадміністрації Любові Матвєєвої, станом на 1 березня 2017 року в районі зареєстровано 226 платників акцизного податку. Цей податок за 2016 рік становив 7 млн 233 тис. грн, за січень-лютий – 696,5 тис. грн. Серед проблемних питань – відсутність ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем і тютюновими виробами у населених пунктах, де населення до 350 чоловік.

Своєю чергою начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС в області Наталія Єлова зазначила, що наразі у районі 178 діючих ліцензій на торгівлю підакцизними товарами і податку за 2016 рік сплачено більше на 40,2 тис. грн. Попри це, зберігається великий відсоток населених пунктів, де відсутня видача ліцензій на продаж підакцизних товарів. Крім того, встановлено незначну кількість виданих ліцензій і у населених пунктах з великою кількістю населення. Зокрема, це села Сенкевичівка, Вільхівка, Мирне, Борочище, Шклінь та ін.

Також Наталія Єлова повідомила, що у минулому році в Горохівському районі фіскальною службою проведено 12 перевірок, в результаті яких виявлено 23 факти порушення. Як наслідок – до місцевих бюджетів надійшло 177,8 тис. грн

Щодо Локачинського району, то голова райдержадміністрації Віктор Дудечко до найпроблемніших питань відніс незаконну торгівлю спиртом.

Аналізуючи Локачинський район, начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС в області Наталія Єлова, відзначила і зменшення податку за 2016 рік від торгівлі підакцизними товарами. Робота у цьому напрямку визнана незадовільною. Загалом на території району є 113 діючих ліцензій. Також аналіз показав відсутність ліцензій у населених пунктах із населення до 350-ти чоловік. Прозвучали і назви населених пунктів із значною кількістю населення, але малою кількістю ліцензій. Серед них села: Павловичі (2 ліцензії: 1 – на алкоголь, 1 – на тютюнові вироби), Колпитів (611 чоловік населення, 2 діючи ліцензії: на алкоголь і тютюнові вироби), Крухиничі (711 чоловік населення, 4 ліцензії: 2 – на алкоголь, 2 – на тютюнові вироби), Привітне, Холопичі, Коритниця, Шельвів, Маньків.

Тому представниця ДФС в області налогосила на необхідності ліцензії навіть при торгівлі пивом.

У Луцькому районі, зі слів голови райдержадміністрації Ігоря Ярмольського, велика робота у цьому напрямку проводиться як через засоби масової інформації, так і через наради із сільськими, селищними головами. Зокрема, постійно налошошують на персональній відповідальності цих голів. Так, результатом проведеної роботи стали застосовані штрафні санкції на суму 40 тис. грн. Загалом акцизний збір за 2016 рік у районі становив 31,1 млн грн, а за 1 місяць 2017 року – 3,1 млн грн.

Однак Наталія Єлова знову відмітила зменшення суми податку за 2016 рік і назвала аналогічні для усіх районів проблеми: нульовий показник видачі ліцензій, де населення менше ніж 350-ти чоловік та недостатність діючих ліцензій у населених пунктах, де велика кількість населення. Загалом у районі 470 діючих ліцензій. Також серед зауважень від представника фіскальної служби прозвучала відсутність заяв про перевірку, зокрема у Луцькому районі за 2016 рік проведено 24 перевірки, але жодної не проведено за зверненнями від представників влади.

Щодо Рожищенського району, то за 2016 рік від суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, надійшло 594,9 тис. грн, що на 69 тис. грн більше, ніж у 2015 році. Але знову відзначено нульову активність видачі ліцензій по окремих населених пунктах: села Олешковичі, Ольганівка, Луків.

Закцентовано увагу районної влади і на ринку в м. Рожищі, де також помічена незаконна торгівля алкоголем. Зі слів представника фіскальної служби, для продажу спиртних напоїв має бути стаціонарна споруда у 20 квадратних метрів, а не контейнер. За виключенням пива, там може бути 6 квадратних метрів.

Щодо Турійського району прозвучали аналогічні зауваження. Зокрема, нульовий показник видачі ліцензій населених пунктах ,таких як села Гайки та Липа, та незначна кількість виданих у селах Кульчин, Купичів, Осьмиговичі, Овлочин, Обенижі. В результаті проведених перевірок у районі до місцевих бюджетів залучено 82 тис. грн.

У місті Луцьку, зі слів начальника відділу з питань торгівлі та сфери послуг управління розвитку підприємництва та реклами Луцької міської ради Наталії Рибай, є 1069 діючих ліцензій. Упродовж 2016 року здійснено 68 перевірок, з яких 6 – за зверненнями громадян, 1 – від управління економіки, 6 – від представників Нацполіції та 1 – запит депутата.

Серед проблемних питань – ринки, де незаконно торгують алкоголем та тютюновими виробами, зокрема район ТЦ "Гостинець", вул. Боженка та ін.

Тож перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Степанцов дав доручення головам райдержадміністрації та міським головам взяти під особистий контроль координацію дій органів влади, що здійснюють контроль за виробництвом і обігом підакцизних товарів в області й надалі проводити моніторинг та відповідну роз'яснювальну роботу на підконтрольних територіях про недопустимість незаконної торгівлі підакцизними товарами.

Надрукувати
мітки:
коментарів