Поділитись:

Авторинок у Луцьку: як місто втратило мільйони гривень і хто на цьому заробив

Середа, 01 листопада 2023, 08:30
Авторинок у Луцьку: як місто втратило мільйони гривень і хто на цьому заробив

Компанії, які пов’язані з місцевим бізнесменом Вячеславом Алфьоровим та його сином Максимом, роками користувалися землею на луцькому авторинку й не доплачували до бюджету солідні суми. Коли ж справа йшла до примусових стягнень, фірми позбувалися майна та банкрутували. Впродовж десяти років через таку схему обласний центр недоотримав близько 9 мільйонів гривень.

Як і чому вдалося організувати схему на авторинку, з’ясував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Компанії Алфьорових заборгували 3 мільйони гривень податків, 4 мільйони за землю

Луцький авторинок – найбільший на заході України. Він вміщує до 2500 автівок. Хоча так було не завжди. До таких масштабів ринок виріс за останні 10-15 років з розмірів невеликої автостоянки на сотню-дві авто, яку називали «кліткою». Вона розміщена на земельній ділянці площею 6 гектарів на вулиці Єршова, 6 у Луцьку. Цю землю роками контролювали компанії, які пов’язували із бізнесменом Вячеславом Алфьоровим – власником холдингу «Волиньторгхліб», другом покійного колишнього міського голови Луцька Антона Кривицького.

Саме за Кривицького, приватне акціонерне товариство Алфьорова «Автопарк» стало власником кількох комерційних приміщень на цій території: виробничого корпусу (3442,5 кв м), контрольно-пропускного пункту (294,5 кв м), механічної мийки (334 кв м) й трансформаторної підстанції (52,8 кв м). Разом з тим, земля під ними лишилася комунальною. Відповідно до закону міськрада віддала землю під приміщеннями і навколо них в оренду. Однак, договір достроково розірвали у 2013-му. 

Тоді виявилося, що «Автопарк» не доплачував за оренду землі під «кліткою» авторинку. А коли запахло смаленим, згадану вище нерухомість, яка дозволяла контролювати і землю, переписали на іншу фірму Алфьорових – «Автопарк Луцьк». Ну а старий «Автопарк»… збанкрутували. Під час розгляду справи у суді виявилося, що фірма Алфьорова винна ще й 3 мільйони гривень податкових платежів, а це близько 134 тисяч доларів.

«Затвердити реєстр вимог кредиторів боржника приватного акціонерного товариства «Автопарк», згідно котрого вимоги кредиторів визнати в наступному розмірі: Луцької об’єднаної Державної податкової інспекції – в сумі 2 059 813,85 грн. – основний борг; 884 937,98 грн. – неустойка», – йдеться в ухвалі Господарського суду Волинської області від 14 вересня 2015 року.

Поки тривала процедура банкрутства виявилося, що у фірми немає жодного майна, щоб погасити борги. Більше того – навіть на зарплату ліквідатору, тож її мусили покрити з держбюджету.

«Пропозицій від інвесторів, засновників, директора підприємства та інших бажаючих осіб, стосовно поліпшення фінансової долі підприємства, не надходило. Судом встановлено, що в процедурі банкрутства ПрАТ «Автопарк» через відсутність достатніх коштів та майна для реалізації, остаточні розрахунки з кредиторами не проводились», – йдеться в ухвалі Господарського суду Волинської області від 24 травня 2016 року.

У 2016-му з’ясувалося, що підприємство заборгувало ще й по орендній платі за землю – майже 4 мільйони гривень. На той момент це було майже 200 тисяч доларів.

ПрАТ «Автопарк» у списку боржників по орендній платі за землюПрАТ «Автопарк» у списку боржників по орендній платі за землю

У 2015-му луцькі депутати активно заговорили про потребу наведення ладу на авторинку. Можливо навіть його перенесення, бо він створював незручності у промисловій зоні – поруч обленерго та нафтобаза. 

У той же час правоохоронці запідозрили, що «Автопарк Луцьк», який тоді користувався ділянкою під «кліткою» авторинку, зайняв її самовільно. Було відкрите кримінальне провадження, втім справа припала пилом десь у шухлядах слідчих.

На засіданні постійної комісії Луцької міської ради з питань торгівлі та розвитку підприємництва у червні 2015 року директор комунального підприємства «АвтоПаркСервіс» Олександр Мартинюк заявив, що новий власник ділянки не оформив необхідні документи, тож ймовірно також не доплачує місту.

«Де-факто у нас є авторинок, втім, де-юре в нас його немає. Я подивився фіскальні чеки, які видає «Автопарк Луцьк». Як виявилося – це, нібито, автостоянка. Окрім того, у товаристві «Автопарк Луцьк» казали, що вони не укладали договір з Луцькою міською радою, тому постає питання: «Що вони платять місту і за що?». Провівши просту калькуляцію сплати згідно з чеками, ми бачимо, що за 2 місяці вони заробили 75 тисяч гривень. На що і куди йдуть ці кошти – теж питання», – розповідає посадовець.

У тому ж році заступник директора товариства «Автопарк Луцьк» Сергій Дьомін заявляв журналістам, що така ситуація склалася, бо «у міській раді їм не йдуть на зустріч».

«Нас звинувачують у боргах із виплати податків. Коли ми укладали договір оренди, то було обумовлено 1% від оціночної вартості. Втім, внесли зміни в Податковий кодекс й передбачена плата повинна бути не менше 3% від оціночної вартості. Після цього ми одразу подали документи на переукладання договору оренди з Луцькою міською радою, але їх «відфутболили», мовляв, щось не так там вказано. У міській раді нам не йдуть на зустріч. Окрім того, якщо так розібратися, то це борги ПрАТ «Автопарк», за їхнього господарювання вони утворилися, адже ми обслуговуємо ринок з кінця 2013-го року», – зазначив Сергій Дьомін.

Десь у той період нерухомість з ТОВ «Автопарк Луцьк» переписують на ще одну фірму Алфьорових «Волинь-Автопарк», тож відповідно у їхньому користуванні опинилася і земля. Договір з ним Луцька міська рада також не уклала, втім автомобільний ринок звісно ж продовжував працювати та збирати плату за місця. У березні 2016 року на сесію Луцької міської ради виносили рішення про погодження оренди землі ТзОВ «Волинь-Автопарк», але його не прийняли через недостатню кiлькість голосiв.

У 2016-му році у нерухомості знову з’явився новий власник. Точніше не зовсім новий. Об’єкти переписують на щойно створений гаражний кооператив «Сигма», серед засновників якого… ще дві фірми Алфьорових.

Десь в той же час низку компаній Вячеслава Алфьорова почали перереєстровувати на його сина Максима.

За шість років не спромоглися оформити документи, щоб користуватися землею законно

Отож, з листопада 2016 року до грудня 2022-го ділянкою нерухомість на ділянці авторинку належала так званому гаражному кооперативу «Сигма», а отже він мав і першочергове право користуватися ділянкою навколо. Втім, за шість років організація не оформила договір оренди й роками не сплачувала до бюджету ні копійки. Хоча територія фактично використовувалася для розміщення авторинку, тож доходи, очевидно, були.

За словами очільниці управління земельних ресурсів Луцької міської ради Софії Гули, протягом цього часу вони регулярно зверталися до власників «Сигми» з проханням оформити необхідні документи на користування ділянкою, втім – безрезультатно.

«Вони були власниками майна на даній території 6 років, але так і не розробили необхідних документів й не уклали договір оренди. Лише після реєстрації даної земельної ділянки в реєстрі нерухомості, Луцька міська рада може офіційно звертатися до суду та правоохоронних органів. Цього гаражний кооператив не зробив, тому ми могли лише вести листування. Постійно у запитах просили діяти згідно закону: оформити необхідні документи та платити за користування. Частину паперів вони таки підготували, але так і не подали на затвердження», – зазначила Софія Гула.

Очільниця управління земельних ресурсів Луцької міської ради Софія Гула переконує, що зробили все можливе, аби вирішити проблему.Очільниця управління земельних ресурсів Луцької міської ради Софія Гула переконує, що зробили все можливе, аби вирішити проблему.

У 2022-му Волинська обласна прокуратура в інтересах луцької громади подала до суду позов про стягнення заборгованості із «Сигми» у сумі 2 мільйони 81 тисяча гривень. За дивним збігом обставин, всього за два тижні до позову гаражний кооператив продав всі об’єкти нерухомості на території «клітки» вінницькій компанії «Феху Рент». 

Фірма створена за два місяці до передачі нерухомості, займається оптовою торгівлею та здачею в оренду майна. Належить вінницьким бізнесменам Сергію Білозарецькому та Роману Халандирьову. Вони також є співзасновниками групи компаній «ВНВ group», до якої входить до двох десятків підприємств.

Авторинок у Луцьку: як місто втратило мільйони гривень і хто на цьому заробив

– Я шукав приміщення пів року, в мене дитяче харчування, критичні продукти були. Я ледь знайшов, що купити, щоб переїхати. Зробив все добре, працюю, – каже співвласник компанії-покупця Роман Халандирьов.
– Скільки коштували ці об’єкти нерухомості? – цікавимося.
– Я не пам’ятаю, хоча би приблизно теж, тому що це було давно. Та й займався не тільки я, ще юристи… і так далі.

31 жовтня 2023 року на сесії Луцької міської ради розглянули земельне питання компанії «Феху рент». Перед депутатами виступив представник фірми Олександр Шрамко.

Представник компанії «Феху рент» Олександр ШрамкоПредставник компанії «Феху рент» Олександр Шрамко

«У 2022 році нам довелося шукати нове приміщення. На жаль, пошуки упродовж майже року нам не дали результату, але згодом ми звернули увагу на об’єкти на Єршова, 6. Поговорили з представниками сім’ї Алфьорових, викупили приміщення і тепер звернулися до Луцької міськради щодо викупу цієї земельної ділянки», – зазначив Олександр Шрамко перед луцькими депутатами.

Напередодні ж, у квітні 2023-го, Господарський суд Волинської області ухвалив рішення стягнути з попереднього власника – гаражного кооперативу «Сигма» – 2 мільйони 81 тисячу гривень за користування комунальною землею. Втім, у «Сигмі» не поспішали розраховуватися з боргами, тож дійшло до примусового стягнення коштів.

Правоохоронці розводять руками

Cправою про стягнення коштів із «Сигми» займається державна виконавиця Державної виконавчої служби у Луцьку Віолетта Павлович. За її словами, роблять усе можливе, аби стягнути заборговані кошти, однак поки безрезультатно, адже у «Сигми» не залишилося жодного майна. 

«Ми нещодавно отримали відповіді з банків, де йшлося, що на рахунках гаражного кооперативу «Сигма» нині нуль гривень. Йдеться, зокрема, про Приват й Ощад. Тобто стягнути ми нічого не можемо. Справа може затягнутися на невизначений термін. Але хто знає, може за півроку у них, приміром, з’явиться якась нерухомість», – повідомила Віолетта Павлович.

Відділ Державної виконавчої служби міста Луцьк де у справі «Сигми» триває виконавче провадження.Відділ Державної виконавчої служби міста Луцьк де у справі «Сигми» триває виконавче провадження.

Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», гаражний кооператив «Сигма» нині перебуває в процесі припинення діяльності. Тож, найімовірніше, сподівання державних виконавців, що у фірми щось з’явиться і буде що конфісковувати, – марні.

«Сила правди» також звернулася у Волинську обласну прокуратуру, аби поцікавитися, звідки власники «Сигми» могли дізнатися про позов до суду. Прокурорка Ірина Присяжнюк зазначила, що про факти можливого витоку інформації їй нічого невідомо. Натомість, пояснила, чому ця справа затягнулася на роки.

«Землевпорядну документацію кооперативу міська рада довго не приймала, бо вона містила неточності. Також вплинуло те, що ділянка на Єршова, 6 не була зареєстрована як комунальна власність Луцької міської ради у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Верховний суд відмовляв у позовах вказаної категорії, якщо орган місцевого самоврядування не зареєстрував за собою права власності. Лише минулого року судова практика змінилася: тепер земельні ділянки в межах міста є комунальною власністю незалежно від того, чи зареєстровано це право», – зазначила прокурорка Ірина Присяжнюк.

Прокурорка Ірина Присяжнюк каже, що наразі справа за Державною виконавчою службою.Прокурорка Ірина Присяжнюк каже, що наразі справа за Державною виконавчою службою.

Як «Сигма» пов’язана з родиною Алфьорових?

У 2016 році серед засновників кооперативу «Сигма» було дві фірми Алфьорових: приватне акціонерне товариство «Луцьке АТП 10701», а також попередній власник нерухомості на авторинку – ТОВ «Волинь-Автопарк». До 2021 року ці підприємства вийшли із переліку засновників, натомість у ньому з’явилися довірені люди бізнесмена Максима Алфьорова: адвокат його підприємств Сергій Гапон, колишній прораб його будівельної компанії «ЖК Шевченка» Валерій Філаретов, а також Григорій Савін – менеджер із ще однієї компанії родини Алфьорових «Варм сервіс». У списку засновників значилася також рівнянка Ольга Федорук.

Авторинок у Луцьку: як місто втратило мільйони гривень і хто на цьому заробив

Директором «Сигми» тоді призначили Валерія Філаретова, який обіймав посаду до 2022 року. Він розповів журналістам «Сили правди», що керівником кооперативу його зробив Віталій Бобир, який був директором у двох компаніях Алфьорова: товаристві з обмеженою відповідальністю «Луцький хлібокомбінат» та ТОВ «Волиньторгхліб». За словами Філаретова, йому не розповідали всіх подробиць щодо боргів «Сигми».

«Я навіть не знав, що там є заборгованість. Стільки разів питав юриста, нотаріуса, чи є якась заборгованість. Казали: «Ні, нічого нема…»  Хотіли заключити договір на оренду землі, але знаю, що це постійно відкладалося. Сергій Гапон цим займався. Я працював прорабом у «ЖК Шевченка». Вже не пам’ятаю, хто зробив мене керівником, ніби Вітя Бобєр, чи хто там тоді був директором…» – зазначив Валерій Філаретов.

Протягом останнього року гаражним кооперативом керує Григорій Савін. Він також переконує, що не знає нічого про судову тяганину гаражного кооперативу.

«Два місяці тому я тільки став… Мене там попросили. Тому я і не в курсі справи», – зазначає Григорій Савін.

На запитання, хто попросив його зайняти цю посаду, директор не відповів. Втім, очевидно, що засновники «Сигми» були звичайними статистами, а от заробляв на авторинку, ймовірно, власник компаній, з якими всіляко пов’язаний гаражний кооператив.  

На такі висновки наштовхує й те, що від імені дочки директорки компанії Алфьорових «Волинь-Автопарку» Аліни Ліпяніної збирали плату за в’їзд на територію авторинку ще щонайменше до кінця 2021 року – навіть коли майно вже майже 5 років перебувало у наступного власника – гаражного кооперативу «Сигма». 

Квитанції, які у 2021 році видавала охорона при в’їзді на територію авторинку.Квитанції, які у 2021 році видавала охорона при в’їзді на територію авторинку.

«Сила правди» сконтактувала з Аліною Ліпяніною, аби дізнатися, чому гроші за в’їзд на територію авторинку збирали від її імені. Проте, підприємиця заперечує зв’язок із авторинком і збір будь-якої оплати.

«Я до авторинку не мала і не маю ніякого відношення. Надавала там тільки послуги реклами. Тобто це могли бути водіям, продавцям, покупцям. За брошурки бралися кошти мені особисто. За квитанції взагалі нічого не скажу, бо не знаю про що йдеться. Там підпис навіть не мій», – зазначила Аліна Ліпяніна.

В’їзд на територію «клітки»В’їзд на територію «клітки»

Серед засновників «Сигми» і багаторічний адвокат низки фірм Максима Алфьорова Сергій Гапон. Саме він, за словами колишнього керівника кооперативу Валерія Філаретова, був в курсі усіх юридичних справ організації.

Аби дізнатися, що ж все-таки відбувалося із землею під кліткою авторинку, «Сила правди» вирішила поспілкуватися з адвокатом та його начальником Максимом Алфьоровим. 

Однак, реалізувати це виявилося непросто. Головні фігуранти цього матеріалу настільки не хотіли, щоб ви дізналися правду, що перетворили спроби поспілкуватися на сцени з якогось кримінального фільму. Дочитайте до кінця, щоб дізнатися якими методами звикли діяти люди, які роками збагачувалися за рахунок громади.

Брутальна втеча на «геліку»…

Близько двох місяців у телефонному режимі «Сила правди» намагалася домовитися з Максимом Алфьоровим про зустріч. Коли чоловік взагалі почав ігнорувати звернення, «Сила правди» приїхала до його будинку. Втім, спершу вдалося поспілкуватися лише з його дівчиною, яка повідомила, що пан Максим не може поспілкуватися: 

«Він звільниться і вам перетелефонує. Я вам нічим не допоможу…»

Дівчина бізнесмена також зазначила, що на територію підприємств її бойфренда, нас не впустять.Дівчина бізнесмена також зазначила, що на територію підприємств її бойфренда, нас не впустять.

Звісно, що ніхто не перетелефонував. За кілька днів «Сила правди» знову намагалася поговорити з бізнесменом біля його дому. Втім, він саме виїжджав із двору на своєму «Mercedes-Benz G 63 AMG» 2013 року випуску, тож рушили за ним. Однак, коли Максим Алфьоров помітив нашу машину, натиснув на газ, зробив кілька різких маневрів і зник.

Автівка Максима Алфьорова раптово завернула у тупикову вулицю, а потім знову виїхала на трасу.Автівка Максима Алфьорова раптово завернула у тупикову вулицю, а потім знову виїхала на трасу.

Журналісти «Сили правди» вирішили зачекати на бізнесмена за адресою його підприємств на вулиці Карбишева, 1 у Луцьку. Однак, не встигли навіть припаркуватися, як з’явилася охорона. Як тільки автівка журналістів опинилася в сусідньому дворі, Максим Алфьоров на швидкості заїхав на територію, а охорона миттєво закрила за ним ворота.

«Сила правди» попросила охоронців, щоб покликали Максима Алфьорова. Втім, ті переконували, що за кермом перебував його водій: 

«Це водій приїхав, а не Максим. Це Саня…»

Впродовж години очікування біля автомобіля до журналістів так ніхто й не вийшов.

Журналісти намагалися сконтактувати з Максимом Алфьоровим, однак – безрезультатно.Журналісти намагалися сконтактувати з Максимом Алфьоровим, однак – безрезультатно.

Адвокат так довго ховався, що забув своє ім’я

Не отримавши відповіді від бізнесмена Алфьорова, «Сила правди» спробувала відшукати його адвоката Сергія Гапона. Впродовж майже двох місяців пан Сергій жодного разу не відповів на дзвінки. Одного дня його таки вдалося зустріти за тією ж адресою компаній Алфьорова – Карбишева, 1. Однак, зі словами «я вас не знаю» він грюкнув вхідними дверима офісу, які миттєво заблокувалися.

Дві години дзвінків в домофон, телефонних дзвінків, прохань охорони результату не принесли – Сергій Гапон так і не вийшов поспілкуватися. 

Поки журналісти перебували під дверма офісу, з приміщення не виходили навіть працівники.Поки журналісти перебували під дверма офісу, з приміщення не виходили навіть працівники.

Ще трохи постоявши під порогом, сталося непередбачуване: головний фанат «хованок» Максим Алфьоров сам зателефонував і запропонував зустрітися. Однак продиктував свої умови: інтерв’ю має проходити виключно тет-а-тет з журналісткою і без відеокамер. Наступного дня охорона Максима Алфьорова не дозволила пройти на зустріч оператору. 

«Максим Алфьоров буде спілкуватися виключно тет-а-тет!»«Максим Алфьоров буде спілкуватися виключно тет-а-тет!»

Незважаючи на домовленості, у кабінеті за зачиненими дверима бізнесмен виявився не сам. Чоловік, який відмовився назвати своє ім’я, був режисером розмови. Він підготував текст відповідей для Максима Алфьорова, який той повинен був озвучити. Це і був той самий адвокат Сергій Гапон.

«Платити за користування не було юридичних підстав»

Протягом інтерв’ю Максим Алфьоров зв’язків із гаражним кооперативом «Сигма» не заперечував. Він підтвердив, що його підприємства були серед засновників кооперативу до 2021 року, й зазначив, що орендну плату за землю організація не платила по декількох причинах.

«По-перше, гаражний кооператив не користувався цією землею з 2017-го по 2021 рік. Плату з перекупів авто не отримував. Ну перекупів – з тих людей, які продавали той чи інший вид транспортного засобу. По-друге, міська рада дала дозвіл на зміну цільового призначення землі. По-третє, до 2021 року з міською радою не було укладено договору оренди землі. Не було юридичних підстав платити за це все. Ми списувались з ними, але до якогось кінцевого результату так і не дійшли», – зазначив Максим Алфьоров.

Офіс підприємств Максима Алфьорова на вулиці Карбишева, 1.Офіс підприємств Максима Алфьорова на вулиці Карбишева, 1.

Втім, як зазначалося вище, плату за в’їзд таки брали. Зокрема, від імені Аліни Ліпяніної – дочки директорки підприємства Алфьорових ТОВ «Волинь-Автопарк». Однак, бізнесмен зазначив, що йому нічого невідомо про цю історію.

– Ніколи нами не збиралися кошти за в’їзд. Взагалі не збирались.

– І коли «Волинь-Автопарк»… І коли «Сигма» вже працювала?

– … Ні. Ніколи.

Судячи із супутникових знімків сервісу «Google Earth», авторинок на Єршова, 6 таки функціонував і в 2014, і в 2018, і в 2020 та 2021 роках.

Супутникові знімки ділянки авторинку на Єршова, 6 у Луцьку із «Google Earth».Супутникові знімки ділянки авторинку на Єршова, 6 у Луцьку із «Google Earth».

Ця територія могла вмістити приблизно півтори тисячі автівок. На знімку, датованому 10 червня 2021 року, розміщено близько 450 машин. Згідно із квитанцією, яку у той рік видала охорона, в’їзд сюди коштував 100 гривень. Ринок функціонував двічі на тиждень: у четвер та неділю. Отож, тоді власники «Сигми» могли отримувати за місяць близько 360 тисяч гривень. А загалом за 2021 рік в такому ж режимі – близько 4,3 мільйона гривень, що тоді було еквівалентним приблизно 159 тисячам доларів.

На запитання, чи була це його вказівка продати всі об’єкти нерухомості перед позовом прокуратури, Максим Алфьоров не відповів. Втім, запевнив, що ніяких керівних функцій у «Сигмі» вже не має.

«Стосовно там вказівок і не вказівок, це питання зовсім інше… Я взагалі давно не маю жодного відношення до цієї всієї ситуації. Про те, що прокуратура розпочне процес стягнення орендної плати, я не знав», – зазначив бізнесмен.

Впродовж розмови «тет-а-тет» адвокат та один із засновників гаражного кооперативу «Сигма» Сергій Гапон постійно пошепки підказував бізнесмену, що казати, й усіляко доводив, що Алфьоров уже не має відношення до кооперативу. 

Коли ж журналістка поставила питання чоловіку, як співзасновнику кооперативу, він запевняв, що не є Сергієм Гапоном: 

«Я не засновник, не Сергій Гапон. Це не має значення, я не даю згоду на інтерв’ю».

Схоже, що власники «Сигми», яка роками «робила гроші», як мовиться, на рівному місці, виявились спритнішими за правоохоронців. Судячи з офіційних документів та судових рішень, за час користування об’єктами нерухомості на території авторинку, компанії Алфьорових зекономили близько 8,97 мільйонів гривень на податках та платі за землю, а це щонайменше 371 тисяча доларів. У підсумку програла від цього луцька громада, бо, схоже на те, що жодної відповідальності за цю оборудку не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів