Поділитись:

Вадим Махомед: "В Луцьку складніше розвиватися ІТ-бізнесу"

Автор: Василь Бідун |
П'ятниця, 10 березня 2017, 21:00

Керівник луцької ІТ-компанії Керівник луцької ІТ-компанії "Ідейл" Вадим Махомед
Автор фото:Василь Бідун

ІТ-галузь в Україні переживає нині стрімке піднесення. До сфери інформаційних технологій прикута увага медіа, активно пропагують ІТ-освіту влада та бізнес в країні.

Луцьк не залишився осторонь цих процесів. В місті успішно працюють десятки IT-компаній.

Діловому виданню Волині "Конкурент" вдалося поспілкуватися з керівником однієї з таких фірм – засновником луцької ІТ-компанії "Ідейл" Вадимом Махомедом.

Про особливості ведення такого бізнесу в Луцьку, розвиток ІТ-освіти, а також перспективність професії "айтішника" – в інтерв'ю для нашого видання.

ІТ-компанія "Ідейл" розробляє веб-сайти і програмне забезпечення для інтранетів та вебу, а також мобільні додатки для iOS та Android. Працює на ринку веб-розробки більше 10 років.

"Мені подобається наше місто, подобається ритм життя в Луцьку"

– Розкажіть, коли і як заснували в Луцьку ІТ-компанію "Ідейл".

– Все почалося із захоплення комп'ютерами і програмуванням. Навчався в університеті на математичному факультеті (спеціальність прикладна математика). На четвертому курсі товариш записав мене на співбесіду в одну з луцьких ІТ-компаній, Soft Format. Ми туди пішли. Там були тижневі навчання. Нам розказали, як працює компанія, якими користується технологіями. І потім нас запросили на роботу. Чесно скажу: дуже багато ми там навчилися. Сильно зріс наш рівень, хоча коли були студентами ми думали, що багато всього знаємо і вміємо.

В мене є брат-наставник, який мене завжди спрямовував в технологіях. Він одразу мене зорієнтував: за вебом майбутнє. З того часу вже минуло років 15. Як виявилося, прогноз виправданий

Після цього стало зрозуміло, що IT, програмування – це моє на 100 %. В мене є брат-наставник, який мене завжди спрямовував в технологіях. Він одразу мене зорієнтував: за вебом майбутнє. З того часу вже минуло років 15. Як виявилося, прогноз виправданий.

Коли я звільнився із "Софт Формату", почав поглядати одним оком на фріланс. З часом виконання робіт віддалено переросли в такий об'єм, з яким важко було самому справлятися. Я знайшов колегу, ми з ним разом почали працювати і поступово все переросло в компанію. На сьогодні є 20 чоловік в команді.

– Як давно створили фірму?

– "Ідейл" з'явився наприкінці 2005 року.

– Чому вирішили відкрити компанію в Луцьку?

– Тому що я тут народився, жив і живу по цей день. В мене тут всі друзі, родина. І сенс кудись їхати? Немає сенсу. Мені подобається наше місто, подобається ритм життя в Луцьку.

– Тобто, це не пов'язано з тим, що в Луцьку, наприклад, більш комфортний клімат для бізнесу?

– Тут таких аспектів немає. В Луцьку, можливо, навіть складніше розвиватися ІТ-бізнесу, тому що тут немає такого бекграунду, потужних ІТ-вузів, як, зокрема, в Києві, Харкові чи Львові. Тут не така велика кількість ІТ-спеціалістів, яких можна зібрати.

– Чим займається ваша фірма?

– Основна наша спеціалізація – розробка сайтів для ЗМІ й e-commerce рішень, "а-ля" інтернет-магазин. Додатково створюємо веб-орієнтоване програмне забезпечення.

– А для яких засобів масової інформації створювали сайти?

– Останній запущений наш проект, один з найбільших, – це ТСН.ua для "1+1". Новий сайт було запущено 17 січня 2017 року.

– Якими проектами пишаєтеся?

– Ми пишаємося тими проектами, які приносять користь замовнику. Коли є зворотній зв'язок від клієнта, який каже: "Супер, зробили добре!". І пишаємося клієнтами, які з нами від початку і до сьогоднішнього дня. Це означає, що ми добре попрацювали.

"Сьогодні будь-який продукт чи послугу, якщо вони не представлені в інтернеті, – важко продавати"

Офіційний сайт компанії та її проекти><span class=Офіційний сайт компанії та її проекти

– Часто доводиться чути, що українські ІТ-фірми більше зорієнтовані на міжнародний ринок, ніж на український. Як щодо вас? Чи користується попитом ваша продукція в Україні?

– Випустити якийсь продукт на міжнародний ринок досить непросто, тому ми поки не маємо продуктів, які б заробляли нам гроші, а займаємось аутсорсингом. Конкуренція на цьому ринку досить серйозна, багато компаній з різних країн конкурують за найкращі замовлення між собою.

– Ви кажете за міжнародний ринок. А як щодо України. Тут ваші послуги затребувані?

– Затребувані, звичайно. На сьогодні всі продажі, комунікація з клієнтами відбувається через інтернет. Наприклад, коли ви щось шукаєте: спочатку почитаєте про це в інтернеті, пошукаєте відгуки, інформацію. Після того ви вирішуєте де купити: чи в офлайновому магазині, чи в інтернет-магазині.

На сьогодні будь-який продукт чи послугу, якщо вони не представлені в інтернеті, буде важко продавати. Хіба що якісь специфічні товари. Будь-які магазини, будь-які біржі праці: послуги сантехніків, послуги будівельників – все-все можна знайти в інтернеті. На сьогодні офлайнова взаємодія відходить на задній план.

– Скільки у вас коштує зробити веб-сайт чи додаток на iOS?

Час – це гроші. Чим більше доводиться працювати, тим дорожче це буде коштувати

– Це так само, як: "Скільки коштує побудувати будинок?". Питання: який будинок? Яка його конфігурація? Скільки там кімнат? Чи там буде підвал? Чи буде басейн, сауна? А можливо, вертолітна площадка повинна бути там на даху? А можливо, там чотири гектари землі і потрібно зробити додаткові підземні ходи з кінотеатрами? А може, це повинен бути просто шалаш?

Немає конкретної цифри. Час – це гроші. Чим більше доводиться працювати, тим дорожче це буде коштувати. Все досить відносно. Кожен бачить тільки зовнішню оболонку продукту. А що зроблено всередині – він не знає.

Якщо взяти інтернет-магазин, то на сьогодні це не просто сайт, де ви бачите товар і можете замовити. Це досить велика організаційна структура, яка об'єднує в собі купу процесів: від обробки замовлень, складської логістики, обробки платежів і доставки до процесів повернення, взаємодії з рекламаціями.

– Скільки ІТ-компаній в Луцьку?

– Не знаю. Багато. На DOU (об'єднання програмістів, – К.) робили перепис компаній. В Луцьку більше 20 нарахували. Насправді, компаній, можливо, й більше.

– Але про них якось не чувати. Можливо, це специфіка цього бізнесу?

– Це специфіка. Тут зазвичай реклама на білбордах не працює. Ті, хто рекламується на білбордах – це вже від відчаю. Або, навпаки, – це промо.

"Це звичайна професія, в принципі. Така сама, як фрезерувальник"

– Яку зарплату в середньому отримують "айтішники"?

– Це як середня температура по лікарні. Все залежить від вмінь, знань, досвіду. Це досить індивідуально. Немає такого: "Я програміст і мені треба платити 20 тисяч". Все залежить від того, наскільки ти спеціаліст, наскільки якісно та швидко виконуєш задачі.

– Як за останні роки IT-галузь змінилася в Україні?

– Вона розвивається, стає більш популярною. Все більше людей залучається до IT. Це не лише програмування. IT – досить широка галузь. Вона потребує спеціалістів в управлінні проектами, людей, які вміють гарно і правильно писати тексти, системних адміністраторів, програмістів, верстальників, дизайнерів. Досить широкий спектр професій.

– Як ця сфера розвивається в Україні, порівняно з країнами Західної Європи?

ІТ-галузь немає таких обмежень, як, наприклад, аграрний бізнес. Всі "айтішники" мають однаковий доступ до технологій, тому що є інтернет

– ІТ-галузь немає таких обмежень, як, наприклад, аграрний бізнес. Коли в Європі мають техніку одну, в Україні – іншу. Всі "айтішники" мають однаковий доступ до технологій, тому що є інтернет. Потрібні якісь фреймворки (інфраструктура програмних рішень, що полегшує розробку складних систем, – К.) – пішли, вивчили, працюєте. Потрібні якісь технології – програмування для iOS – вивчили Swift (мова програмування, створена компанією Apple для розробників iOS й OS X, – К.) – продаєте себе за кордоном і розвиваєтеся. Все залежить від нас самих. Тут перепон, як таких, немає.

– Наскільки перспективна професія "айтішника"?

– Наскільки подобається, настільки й перспективна. Це звичайна професія, в принципі. Така сама, як фрезерувальник, до прикладу. Це ремесло, якому треба навчитися. Єдине, що тобі завжди треба бути на коні, розвиватися. IT-програмування не стоїть на місці: з'являються нові мови, нові фреймворки, інструменти, які треба вивчати.

"Все починається з дітей. Це наш потенціал в майбутньому"

– На мою думку, в Луцьку ІТ-освіта розвивається не надто стрімко. Чи я помиляюся?

– Це все відносно. Так, ІТ-освіта, можливо, не так стрімко розвивається. Хоча певні зрушення в цьому напрямку вже є: університети модернізують свої програми, приїжджають різні компанії і проводять навчання, в рамках луцького IT-кластеру проводять лекції. Щось десь змінюється.

– Ви є одним із засновників асоціації "Луцький ІТ-кластер", який існує вже 2 роки. Для чого його було створено?

– Ставили за мету об'єднати компанії для того, щоб підвищити рівень взаємодії. Як мінімум, познайомитися. Є в нас купа компаній, але люди між собою не знайомі. Наступними кроками було налагодження співпраці з університетами, школами, популяризація ІТ-сфери. Все починається з дітей, нинішніх учнів. Це наш потенціал в майбутньому. Якщо їм сьогодні розказати, що окрім бухгалтера, юриста, вчителя є ще й ІТ-професії, то діти будуть це знати.

– Яких успіхів вдалося досягти з ІТ-кластером?

– В Луцьку з'являються нові фірми. Сюди "заходять" інші великі компанії. Луцьк розглядають вже як можливий плацдарм для створення офісів. Дещо збільшився набір на ІТ-напрямки освіти в наших університетах. 2 роки тому там були недобори, зараз вже є конкурси на місця. Рівень проникнення ІТ збільшується. Популярність професій збільшується. Це основне, чого ми намагалися досягти в першу чергу.

Надрукувати
мітки:
коментарів