Поділитись:

В Україні сільради одружуватимуть і розлучатимуть без суду

Субота, 11 березня 2017, 15:18

Сільради будуть реєструвати шлюб і розлучати подружжя з дітьми без суду, якщо це спільне рішення чоловіка і дружини.

Одружитися можна будь-де, незалежно від "прописки", – інформує Закон і Бізнес.

В парламенті зареєстровано урядовий законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану" (№ 6150).

Документ має забезпечити передачу на місця послуг у сфері РАЦС. Так, виконкомам сільських, селищних та міських рад розширять повноваження щодо укладання та розірвання шлюбу, а відділи РАЦС Мін'юсту до 1 січня 2023 року поступово закриватимуться.

Також пропонується запровадити принцип екстериторіальності для прийому заяв, скоротити строки їх розгляду, надати можливість подавати документи в електронній формі.

На суттєві зміни очікують процедури розірвання шлюбу подружжя, яке має дітей. Зокрема, не обов'язково звертатись до суду, якщо немає спору між чоловіком і дружиною.

Зміни спростять процедури узаконення стосунків між громадянами. Однак, з іншого боку, можуть призвести й до ускладнень. Як це було із реєстрацією бізнесу та нерухомості, коли надмірні спрощення призвели лише до рейдерства та шахрайства.

Надрукувати
мітки:
коментарів