Поділитись:

Марихуана підвищує ризик серцевої недостатності

Вівторок, 07 листопада 2023, 02:39
Марихуана підвищує ризик серцевої недостатності

Американська кардіологічна асоціація заявила, що люди які вживають марихуану щодня, мають на 34% більше шансів захворіти на серцеву недостатність.

А літні люди, які не курять тютюн, але вживають марихуану, мають вищий ризик серцевого нападу та інсульту, пише CNN та American Heart Association. Про це пише УП.Життя.

Відповідні висновки зі ще не опублікованих досліджень презентували в Американській кардіологічній асоціації. 

Дослідження стосувалося марихуани, яку вживали без припису лікаря, а не медичного канабісу.

«Оскільки все більше людей у США вживають марихуану в медичних та рекреаційних цілях, два нових дослідження припускають, що її регулярне вживання може завдати шкоди здоров'ю серця та мозку», – кажуть в організації.

В одному дослідженні вчені виявили, що щоденне вживання марихуани підвищувало ризик розвитку серцевої недостатності приблизно втричі.

У другому дослідженні взяли участь літні люди з будь-яким поєднанням діабету 2 типу, високого кров'яного тиску чи високого рівня холестерину, які вживали марихуану.

Виявилось, що вони мали більший ризик серйозних гострих серцевих або мозкових захворювань під час госпіталізації, порівняно з тими, хто повідомляв, що не вживає марихуану.

"Регулярне вживання марихуани може підвищити ризик серцевої недостатності, інсульту або інфаркту навіть після врахування інших факторів ризику серцево-судинних захворювань, таких як діабет 2 типу, високий кров'яний тиск та ожиріння, згідно з двома попередніми дослідженнями", – кажуть в асоціації.

У першому випадку понад 150 тисяч дорослих у США взяли участь у дослідницькій програмі "Всі ми", що фінансується Національним інститутом охорони здоров'я (National Institutes of Health). 

Дослідники зосередилися на взаємозв'язку між способом життя, біологією та навколишнім середовищем у різних групах населення та проаналізували зв'язок між щоденним вживанням марихуани та серцевою недостатністю.

За період дослідження у 2 958 осіб (майже 2%) розвинулася серцева недостатність.

Люди, які повідомили про щоденне вживання марихуани, мали на 34% вищий ризик розвитку серцевої недостатності порівняно з тими, хто повідомив, що ніколи не вживав марихуани. 

Цей ризик був однаковим незалежно від віку, статі чи стажу куріння.

У другому дослідженні різні вчені оцінювали дані Національної вибірки стаціонарних хворих 2019 року – найбільшої загальнонаціональної бази даних госпіталізацій.

Вони хотіли з'ясувати, чи було перебування в лікарні ускладнене серцево-судинними хворами, зокрема інфарктом, інсультом, зупинкою серця або аритмією у пацієнтів, які вживали марихуану.

Науковці дійшли висновку, що 20% з цих пацієнтів мали підвищений шанс отримати серйозну серцеву або мозкову подію під час госпіталізації, порівняно з групою, яка не вживала канабіс.

Зауважимо, що ці дослідження ще не були опубліковані. Їх презентують на науковій сесії Американської кардіологічної асоціації 11-13 листопада у Філадельфії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
31 січня 2024
06 грудня 2023
17 листопада 2023
21 липня 2023
01 червня 2023
30 травня 2023
18 травня 2023
10 квітня 2023
18 січня 2023