Поділитись:

Як годинник Apple Watch вимірює сатурацію кисню, ЕКГ та чи можна довіряти цим показникам*

Четвер, 09 листопада 2023, 13:32
Як годинник Apple Watch вимірює сатурацію кисню, ЕКГ та чи можна довіряти цим показникам*

Одними із численних корисних функцій у годинників  Apple Watch, представлених в інтернет-магазині StoreInUA, є вимірювання вмісту кисню у крові, пульсу та зняття електрокардіограми. Розбираємось, як це працює і навіщо це потрібно.

Навіщо взагалі знати вміст кисню у крові? 

Знати вміст кисню в крові потрібно для того, щоб розуміти, наскільки «правильно» ви дихаєте. Власне, сенс дихання як фізіологічного процесу полягає в тому, щоб насичувати кров киснем з повітря. Коли легені та діафрагма не справляються, виникає кисневе голодування. Найпростіший приклад – задишка після тривалого бігу, це і є нестача кисню.

Щоб не проколювати артерію і не брати з неї кров на аналіз, вигадали неінвазивний аналіз під назвою фотоплетизмограма. Сенс її в тому, що кровоносна судина просвічується джерелом світла, а фотоелемент аналізує ступінь поглинання цього світла. Використання двох джерел світла – у видимому та інфрачервоному діапазонах – дозволяє також фіксувати відтінок крові і, як наслідок, вміст кисню в крові. Саме так влаштовані медичні пульсоксиметри. У них вставляється палець. З одного боку стоять випромінювальні світлодіоди, з іншого – фотоелементи.

У Apple Watch майже те саме, тільки не палець просвічується наскрізь, а використовуються артерії на зап'ястя і відбите від них світло. Так само, але без інфрачервоних світлодіодів, у годинниках минулих поколінь вимірюється пульс (та й взагалі всі годинники та браслети вимірюють пульс саме так). Цей метод менш точний у порівнянні з медичними пульсоксиметрами, і похибка тут залежить у тому числі від того, наскільки щільно годинник прилягає до шкіри: якщо він бовтатиметься, то цифри можуть бути досить далекими від реальності.

Однак цей недолік компенсується тим, що показники вимірюються постійно у фоновому режимі: навряд чи ви носитимете з собою пальцевий пульсоксиметр і замірятимете кисень кожні 5 хвилин. Власне, завдання годинника – не в тому, щоб замінити професійне медичне обладнання, а в тому, щоб вчасно попередити вас про те, що у вас можуть бути проблеми зі здоров'ям або ви перевантажуєте себе під час тренувань.

Чи можна зняти кардіограму в розумному годиннику?

У четвертій, п'ятій та шостій версіях годинників “Епл Вотч” є можливість зчитування електрокардіограми, тобто ЕКГ. Розробники заявляють, що годинник створює ЕКГ аналогічну до показань одноконтактного електрокардіографа, тоді як у медичних установах зазвичай використовуються 12 контактних, які записують електричні сигнали серця під різними кутами.

“Епл вотч” здатні надати відомості про частоту пульсу та серцевого ритму, а також дозволяють виявити ознаки миготливої аритмії. Миготлива аритмія – це різновид нерегулярного серцевого ритму, коли скорочення верхніх та нижніх камер серця не синхронізовано. Рання діагностика та лікування цієї недуги можуть сприяти профілактиці та запобіганню ускладнень, включаючи таке захворювання, як інсульт. Однак годинник не можна використовувати, щоб визначити, наприклад, інфаркт.

Чи можна довіряти показникам APPLE WATCH

На сьогодні годинник Apple Watch https://storeinua.com/ua/apple-all-uk/apple-watch не можна розглядати як заміну медичним приладам за багатьма факторами. На результат вимірювань можуть вплинути розташування гаджета на зап'ясті, постійний рух рукою, татуювання, шрами, волосяний покрив, тип шкіри, температура навколишнього середовища та ваша активність протягом дня. Та й виробники попереджають, що їх пристрої можуть бути лише додатковим засобом контролю загального самопочуття та фізичного стану. А у разі погіршення показників необхідно звернутися до лікаря.

Надрукувати
мітки:
коментарів