Поділитись:

Пільгова іпотека на житло та захист для забудовників: що варто знати

Вівторок, 28 листопада 2023, 10:42
Пільгова іпотека на житло та захист для забудовників: що варто знати

За даними проєкту «росія заплатить», за рік повномасштабної війни було зруйновано чи пошкоджено понад 150 тисяч житлових будинків. Загальна сума збитків становить 53.6 мільярдів доларів.

Ціни на ринку нерухомості майже в два рази перевищують своє традиційне середнє. Тому потреба в кредитах серед українців зростатиме.

Графік за розрахунками НБУГрафік за розрахунками НБУ
 

Обираємо кредитора

Процедура оформлення кредиту починається з пошуку та вибору кредитора. Ними можуть бути банки, підприємства та організації. Хорошою рисою кредитора є запобігання надмірної заборгованості. Тому, якщо позичальник не здатний погасити свої майбутні борги, банк може відмовити йому у кредитуванні. Після перевірки кредитної історії, банк вираховує розмір виплат його клієнта.

Перед оформленням кредиту варто порівняти строки позики та відсоткових ставок у різних компаніях.

Найдешевшими онлайн-кредитами вiд мікрофінансових організацій за рейтингом Minfin.com.ua є:

  • CreditKasa
  • CreditBox
  • Creditplus
  • Credit7
  • Selfie Credit

 

Іпотека, онлайн кредит чи позика на будівництво

Кредити поділяються на такі види: іпотека, мікропозика, кредит особистий чи на будівництво.

Іпотека передбачає заставу на нерухоме майно. Упродовж усього терміну кредитування, заставне майно не можна продавати.

Кредит на будівництво вигідний, якщо ви плануєте побудувати власне житло. Але він вимагає більшої підготовки від його отримувача. Лише перелік документів, які потрібно надати для оформлення кредиту чималий:

  • паспорт,
  • ‌ідентифікаційний код,
  • ‌довідка про доходи,
  • інформація про сімейний стан,
  • проект будівництва,
  • державний акт на земельну ділянку,
  • дозвільні документи на будівництво, кошторис та інші.

Проте кредит на будівництво – довготривалий. Позичальнику дається до 10 років для його сплати.

Мікропозики мають короткий термін, але вигідні у погашенні. Так само можна сказати й про кредити онлайн.

Якщо покупець не має повної суми для придбання об’єкта, розстрочка дозволяє йому отримати недостачу. Кошти надають у короткі терміни. Розстрочку не можна отримати у банку, цим займаються будівельні компанії.

Вона може бути, як короткостроковою, так і довгостроковою. Недоліком такого кредиту є високий початковий внесок у купівлю – від 30%. Та й сума місячного платежу буде вищою, ніж при оформленні іпотеки.

До питання оформлення кредиту на нерухомість потрібно підходити максимально зважено. 

Запрограмована таблиця на сайті MinfoЗапрограмована таблиця на сайті Minfo
 

У запрограмованій таблиці слід написати суму бажаного кредиту, термін для його остаточної сплати та початковий внесок. Програма видасть кілька пропозицій від ряду банків, за якими вже легше буде обирати найвигіднішу угоду.

Пільгові іпотеки

У жовтні 2022 року почала працювати державна програма «єОселя». Вона надавала іпотеки на кредитування житла під 3% ставку для кадрових військових, силовиків, медиків, вчителів та науковців. Згодом список претендентів на допомогу розширили. Вони зможуть отримати іпотеку на 7% ставки. Серед них:

  • ветерани війни та члени їх сімей;

  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • сім’ї загиблих ветеранів війни, а також сім’ї померлих захисників і захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв м – на кожного наступного члена сім’ї (житло на тимчасово окупованих територіях до уваги не береться).

Пільгова іпотека на житло та захист для забудовників: що варто знати 

Цією послугою вже скористалися 4 676 родин. У 2024 році житлова компанія зможе надати 12 000 кредитів.

Щоб перевірити, чи доступна вам участь у програмі, потрібно залишити заявку в додатку «Дія». Або ж це можна дізнатися у банку.

Нововведення: захист для забудовників

Наприкінці жовтня забудовники отримали змогу реєструвати спеціальне майнове право на об'єкти, які будуть побудовані в майбутньому.

Про це повідомила очільниця комітету ВР із питань організації державної влади та містобудування Олена Шуляк у телеграм-каналі.

Такі зміни в Україні вперше. Продати житло без цих прав та без надання повної інформації стане неможливим. Таким чином, інвестори будівництва отримають додатковий захист.

Щоб зареєструвати це право, потрібно створити документи у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва. Забудовник має подати повну інформацію про об'єкт побудови та інформацію про свою роботу.

Чого очікувати у найближчі роки

У постанові Кабінету міністрів України про Національну економічну стратегію на період до 2030 року зазначено про регулювання ринку землі в агропромисловому секторі. У завданнях стратегії – створення Фонду часткового гарантування кредитів. Фонд сприятиме здешевленню доступу до фінансування для дрібних сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств.

Також у документі повідомляється про надання пільгових кредитів на житло. А саме запровадження програми кредитування для молоді та молодих сімей з дітьми.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
01 квітня 2024