Поділитись:

Куди українцям дівати пошкоджену валюту?

Понеділок, 13 березня 2017, 17:55

Національний банк знову зажадав від українських банків приймати від громадян до обміну зношені та пошкоджені іноземні банкноти.

Регулятор повідомив про часті скарги людей на бездіяльність фінустанов щодо цього, – повідомляє UBR.

"У Національний банк України продовжують надходити численні запити і скарги від громадян щодо обміну зношених і пошкоджених банкнот іноземної валюти. Зокрема, працівники банків відмовляють громадянам в обміні таких банкнот іноземної валюти і рекомендують їм звертатися до Національного банку", – сказно у повідомленні.

У зв'язку з цим чиновники нагадали, що в обов'язки НБУ входить обмін лише гривневих банкнот. І що іноземні гроші він бере для дослідження лише в одному випадку: якщо у банку є підозра в автентичності банкноти. Якщо ж після експертизи в Нацбанку підтверджується, що купюри не фальшива, то обмінювати її на неушкоджену знову-таки має фінустанова.

Нацбанківці нагадали, що банки не мають права відмовляти людям у прийомі банкнот з незначними ознаками зношення. Інакше вони порушать постанову НБУ № 502. Згідно з цим документом, під незначним зносом розуміються купюри:

  • з потертостями та із загальними забрудненнями (включаючи забруднення, що викликають локальну люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях);
  • з невеликими жирними та іншими плямами, написами, відбитками штампів (за винятком штампів, які свідчать про те, що банкнота є неплатіжною), що перекривають одну з ознак платіжності не більше ніж на 20 %;
  • надірвані і заклеєні будь-яким способом, якщо кожен з надривів не перевищує однієї четвертої частини ширини банкноти та місце склеювання не заважає визначити ознаки платіжності;
  • з проколами і отворами діаметром до 0,5 мм.

Якщо ж гроші пошкоджені більше, то фінустанови зобов'язані приймати їх на інкасо. У цьому випадку, людина не зможе відразу обміняти іноземну валюту на гривню або отримати іншу іноземну купюру натомість. Йому доведеться чекати поки банк відвезе її за кордон і проведе відповідний обмін у закордонних колег. Така послуга коштує грошей – від 10 % до 20 % номіналу банкноти.

Найчастіше іноземні гроші приймаються на інкасо через значних пошкоджень. А саме, якщо купюри:

  • розірвані на шматки і склеєні;
  • не дотримували деяких ознак платіжності (є зміни в портреті, немає захисної стрічки, є написи, які заважають визначенню ознак платіжності банкнот і т.д.);
  • зі зміненим початковим кольором
  • обпалені або пропалені;
  • залиті повністю або в значній мірі фарбою, чорнилом, жиром тощо;
  • мають очевидеі друковані недоліки.

Рідше купюри приймаються на інкасо після їх вилучення з грошового обігу інших держав.

Лист з такою інформацією НБУ розсилає не вперше. Втім, незважаючи на це, проблема залишається актуальною досі: банкам невигідно вивозити пошкоджені гроші за кордон, і вони масово відправляють людей в Нацбанк. Хоча прекрасно розуміють, що в обов'язки держбанку входить обмін лише гривневих купюр.

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
16:46
22 березня 2024
20 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
02 березня 2024
28 лютого 2024