Поділитись:

Як університети допомагають уникнути мобілізації (відео)

Вівторок, 14 листопада 2023, 08:10
Як університети допомагають уникнути мобілізації (відео)

Понад сто тисяч людей – це багато, чи мало? У батальйоні орієнтовно до 8 сотень людей. Полк – 1,5-2 тисячі. Бригада – тут по-різному, буває від декількох до 8 тисяч бійців. Понад сто тисяч – кілька десятків великих бригад. До повномасштабного вторгнення ЗСУ налічували офіційно близько 300 тисяч осіб. То понад 100 тисяч - потужна сила, яка могла б чимало.Могла б, якби не вирішила повернутись у студентські аудиторії заради відстрочки від мобілізації.

Про це розповіла журналістка Анастасія Усенко у новому випуску на ютуб-каналі bihus.info.

Окремі навчальні заклади вже навіть про все попіклувались: плати гроші, отримуй студентський квиток і разом з ним порятунок від співробітників ТЦК та продовжуй займатись своїми справами. Схема цілком легальна і досить бюджетна, тож з кожним місяцем війни вона набирає обертів.

Різке зростання студентів призовного віку – про право на освіту, чи про ухилення від обов'язку захищати державу? У недавньому інтерв'ю The Economist Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сказав, що нашій армії треба нарощувати резерви, в тому числі і людські, бо за кожним метром нашої звільненої землі стоять у першу чергу наші люди.

Тоді ж Залужний і підкреслив, що існуючі схеми для уникнення мобілізації знижують мотивацію проходити військову службу. З лютого 2022 року таких схем з'явилось чимало. Хтось просто купує собі «непомітність» і таким чином з'являються воєнкоми-мільйонери. А ще домовляються про бронь, намагаються проїхати через кордон у бебі-боксах, одягають жіночі сукні, ховаються в багажниках, чи форсують гірські річки на надувних матрацах. А хтось – повертається за парти. Кількість чоловіків, як раптом вирішили здобути другу, чи навіть третю, вищу освіту, за законом отримавши при цьому відстрочку від мобілізації, за останні півтора року зросла в рази. 

У 2021 році кількість студентів-чоловіків віком від 25 років становила до 40 тисяч осіб на рік,  у 2022 році показник виріс до сотні тисяч. А в 2023  стало понад 100 тисяч, а вступна кампанія  до деяких університетів ще триває.

Журналісти провели експеримент і спробували «вступити» до одного популярного приватного університету. Там порекомендували, як отримати відстрочку від мобілізації.

Приватний навчальний заклад «Київський університет культури» зараз активно рекламується на найбільших телеграм каналах України. Так, наприклад, з вересня журналісти нарахували два десятки рекламних постів на каналах Труха.Україна» та «Украина.Сейчас». Зважаючи на вартість розміщення реклами тут, тільки на це Київський університет культури міг витратити близько двох мільйонів гривень за кілька місяців. 

Попри те, що навчальний рік вже давно почався, набір майбутніх студентів сюди триває досі. В рекламних дописах університет пропонує «вступ за 2 години», «онлайн навчання» та безліч спеціальностей на вибір. Можна припустити, що така кампанія дає свій результат – кількість чоловіків призовного віку, які, за даними NGL.Media обрали для себе Київський університет культури, за останні півтора року суттєво збільшилася. 

Задля експерименту журналісти Bihus.Info звернулися до Київського університету культури за консультацією. За легендою, журналістів не цікавила сама освіта, виключно питання форми навчання для отримання відстрочки від мобілізації. У деканаті факультету дизайну цьому питанню не здивувалися і порадили обрати денну форму навчання, але в онлайн-режимі. Це дозволяє відвідувати пари дистанційно, але при цьому за документами мати саме денну форму, яка і дає відстрочку від мобілізації. Тут також додали: якщо “студент” йде за другою вищою освітою і має попередні дипломи, для вступу достатньо лише співбесіди та оплати навчання – без іспитів. 

Як університети заробляють на ухилянтах і чому держава досі закриває на це очі – дивіться у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів