Поділитись:

Голова Волинської ОДА виграв суд в обласної ради

Середа, 15 листопада 2023, 12:40
Голова Волинської ОДА виграв суд в обласної ради

Голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко виграв суд в обласної ради. Відтак рішення про висловлення йому недовіри скасовано.

Про це йдеться в рішенні Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19 жовтня 2023 року, – пише Костянтин Яворський дляЦентру журналістських розслідувань «Сила правди».

Ще 10 грудня 2020 року в порядок денний сесії Волинської обласної ради внесли питання про звіт голови обласної державної адміністрації за 2019-2020 роки. Юрій Погуляйко тоді на засідання не з’явився і звітувати не став. Втім, депутати й без нього визнали діяльність голови Волинської обласної державної адміністрації незадовільною, а згодом висловили йому недовіру. «За» проголосувало 49 обранців громади з 57 присутніх на сесії, четверо були проти. Таке рішення мав би розглянути Президент України Володимир Зеленський і вирішити питання про відставку Юрія Погуляйка з посади. Проте жодної реакції з Офісу Президента України не надійшло.

Водночас очільник області подав позов проти обласної ради, щоб визнати неправомірним рішення депутатів і скасувати його. 20 червня 2023 року йому вдалося виграти у першій судовій інстанції – Волинському окружному адміністративному суді.

Волинська обласна рада не погодилася з рішенням Феміди і подала апеляцію. Восьмий апеляційний адміністративний суд 19 жовтня цього року скаргу залишив без задоволення, а рішення колег без змін.

Феміда зауважила, що оприлюднений напередодні сесійного засідання проєкт рішення про звіт голови адміністрації і визнання його роботи задовільною, чи незадовільною не містив пункту про висловлення йому недовіри. До того ж питання про недовіру не обговорювалося на засіданнях комісій і не вносилось в порядок денний пленарного засідання. А отже, було порушено статтю 15 Регламенту роботи Волинської обласної ради. Зміни до проєкту рішення можна було внести за один день до відкриття сесії, передавши в апарат ради 64 примірники нової редакції проєкту на паперових носіях, але депутати цього не зробили. Натомість пропозиція висловити недовіру пролунала вже під час пленарного засідання від депутата з фракції «За майбутнє» Володимира Бондаря.

Восьмий апеляційний адміністративний суд, обґрунтовуючи свою позицію, спирався також на висновок Верховного Суду у схожій справі.

«Заслуховування звітів голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників, керівників структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, бюджету, рішень ради із зазначених питань, а також про здійснення місцевими державними адміністраціями делегованих їм радою повноважень і висловлення недовіри голові державної адміністрації є різними законодавчо визначеними процедурами, які не мають між собою причинно-наслідкового зв’язку», – йдеться в рішенні.

Зважив суд і на те, що один із обранців громади порушив таємницю голосування, продемонструвавши свій бюлетень з позначкою «За».

Постанова апеляційного суду вже набрала законної сили. Чи звертатиметься облрада до Верховного Суду – наразі невідомо.

«Чи будемо подавати касацію ще не можу сказати, бо тільки щойно отримали рішення апеляційного суду», – прокоментувала керівниця відділу юридичного забезпечення Волинської обласної ради Світлана Хороша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
25 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024