Поділитись:

Директор котельні на Карбишева пояснив, чому обдирають лучан (відео)

П'ятниця, 17 листопада 2023, 09:00
Директор котельні на Карбишева пояснив, чому обдирають лучан (відео)

Власники скандальної котельні на Карбишева у Луцьку під час війни більше ніж удвічі підняли вартість оренди. Таким чином за рік з кишень лучан на неї йде 36 млн грн. До того ж за останні роки з міського бюджету на модернізацію приватної котельні спрямували близько 20 млн грн.

Про те, чому на це погоджується луцька влада і хто є власником котельні, йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

31 жовтня Луцька влада на чолі з мером Ігорем Поліщуком продовжила кабальну схему оренди котельні на Карбишева на сотні мільйонів гривень. Відповідне рішення ухвалили під час сесії. Тож тепер з міської казни ще три роки виплачуватимуться десятки мільйонів гривень у кишеню власника котельні.

Директором підприємства ТОВ «ТЕПЛО-ЕНЕРГО-ЦЕНТР», яке є власником котельні на Карбишева, є Богдан Денисюк. Окрім керування фірмою, яка добряче збагачується з луцького бюджету, він ще є членом виконавчого комітету Луцькради.

Після чергового засідання виконкому журналісти поцікавилися у Богдана Денисюка, чому його підприємство вирішило під час війни удвічі підняти вартість оренди – аж до трьох мільйонів гривень за місяць. Проте, зі слів директора, ціна зросла не до трьох мільйонів.

«Минулого року це було 2 мільйони 100 тисяч, чи скільки... Тепер там 2 мільйони 300 тисяч. Це залежить від інфляції», – зазначив він.

Натомість директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський ще у вересні говорив, що до серпня ці видатки становили 2 мільйони 300 тисяч гривень. А з урахуванням інфляційних моментів на сьогодні сума становитиме 2 мільйони 800 тисяч гривень. Таким чином, вже з початку 2024 року за оренду котельні лучани можуть плати не майже 3 мільйони гривень на місяць, а цілком можливо, що сума зросте ще більше. Тож за три роки оренда котельні обійдеться у понад 100 мільйонів гривень.

Як сказав Богдан Денисюк, підняття вартості оренди зумовлене правилами, які встановлювалися договорами оренди у 2017 чи 2016 році, де визначаються 15 % від вартості оцінного майна. Оцінка майна була здійснена того року і його вартість зросла. На підставі цього власники звернулися з проханням підвищити його для цих речей

Майно швидко оцінили, вартість оренди внаслідок цього підняли. А ось про мільйони гривень з міського бюджету, вкладених у модернізацію котельні, чомусь, забули. Йдеться про близько 20 мільйонів гривень.

«Зараз скажу вам: тут є цікавий момент. Перше, ви чітко розумієте: або на сьогодні міська рада фінансує, ми компенсуємо і тоді збільшується орендна плата... Завжди існує домовленість між орендарем та орендодавцем. Ми використовуємо безплатно, зменшуємо витратний механізм, або… ми поки що не погодили такого відшкодування, тому що ми не бачимо можливості», – відповів на зауваження Богдан Денисюк.

Тож виходить, що Луцька міська влада вклала майже 20 мільйонів гривень у модернізацію котельні, закупила для неї генератори, системи повільного пуску насосів, проклала резервну лінію живлення, і після цього навіть не спробувала домовитись з власниками котельні, аби зменшити вартість оренди. І погодилась платити шалені кошти упродовж наступних трьох років.

Зі слів директора, поки що вони не бачать змоги зменшити орендну плату, попри те, що під час війни ці кошти було б доцільно спрямувати на потреби ЗСУ.

Про те, хто є власником котельні, директор підприємства відмовився прямо сказати, скеровуючи журналістів до відкритих джерел, аби вони самі озвучили на загал цю інформацію.

Журналісти намагалися з'ясувати, чому ж луцька влада та ДКП «Луцьктепло» нічого не зробили, аби зменшити вартість оренди котельні для міста. Проте директор Луцьктепла Іван Скорупський за збігом обставин виявився у відрядженні.

Відтак ситуація навколо котельні – таємниця, схована під сімома замками. Спершу з міської казни у неї вкладають майже 20 мільйонів гривень на модернізацію, а потім, зі згоди Поліщука, вдвічі збільшують вартість її оренди, не враховуючи попередні інвестиції. Очевидно, Ігорю Поліщуку вигідно збагачувати чиюсь кишеню грошима лучан. А чию саме кишеню – говорити бояться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 грудня 2023
13:56
11 грудня 2023
09:00
01 листопада 2023
06 жовтня 2023
11 вересня 2023
01 серпня 2023
04 травня 2023
01 квітня 2023
24 березня 2023
08 лютого 2023