Поділитись:

Влада Білорусі причетна до незаконного вивезення дітей з України, – Держдеп США

П'ятниця, 17 листопада 2023, 07:30
фото ілюстративне
фото ілюстративне

Уряд і спецслужби Білорусі разом із владою рф безпосередньо причетні до незаконного вивезення дітей з тимчасово окупованих територій України.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Державного департаменту США, – передає Укрінформ.

«Програма Conflict Observatory, що підтримується Державним департаментом США, оприлюднила звіт, у якому детально описується причетність Білорусі до систематичного вивезення росією дітей з України під час незаконної та неспровокованої війни», – зазначає Держдеп.

При цьому наводяться дані Yale Humanitarian Research Lab, партнера програми, відповідно до яких, понад 2400 дітей віком від шести до 17 років були вивезені з окупованих рф регіонів України до «Дубрави» та 12 інших об’єктів у Білорусі. Там здійснювалося політичне й культурне перевиховання та військова підготовка в інтересах Білорусі й росії.

«У звіті робиться висновок, що ці операції координуються на найвищому рівні обох урядів і проводяться за сприяння сил безпеки кожної країни, а також ультранаціоналістичних груп бойовиків», – вказали в Держдепі.

У звіті також зазначається, що здебільшого вивозяться діти з уразливих верств населення, в тому числі з обмеженими можливостями, з малозабезпечених сімей, а також діти військових та сироти.

«Цих дітей переселяють до Білорусі чи росії, потенційно без згоди їхніх сімей та чіткої можливості для повернення додому», – зауважує Держдеп.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що Сполучені штати продовжать притягувати до відповідальності осіб, «причетних до зловживань, пов’язаних із війною рф проти України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів