Поділитись:

Ковельчани вимагають закрити ветсанзавод (фото)

Середа, 15 березня 2017, 13:21

Ковельчани заблокували єдину дорогу до місцевого ветсанзаводу, якою курсували машини, що везли на утилізацію відходи тваринного походження.

Про це повідомляє видання "Про Ковель".

Люди привезли сюди шини і підпалили їх, а також розробили графік чергувань і перебувають тут цілодобово. Таким чином уже кілька днів, як запевняють пікетувальники, на підприємство не потрапила жодна вантажівка із сировиною.

Свої дії мешканці Ковеля-2 пояснюють тим, що підприємство переробляє лише частину привезених відходів, а решту закопує у велетенські ями, тобто у скотомогильники, що призводить до забруднення ґрунту і води. Також вони категорично не вдоволенні тим, що відходи тварин керівництво ветсанзаводу зберігає під відкритим небом. В результаті в теплу пору року нестерпний сморід із підприємства доноситься до найвіддаленіших куточків міста. Люди втомилися жити зі "зграями" мух, які осідають на їхніх обійстях, користуватися водою з колодязів доволі неприємного запаху. Також вони твердять, що в їхніх сім'ях часто хворіють діти, а тією дорогою, якою машини везуть на утилізацію свій трупний вантаж, не можуть ходити, бо вона часто-густо вкривається рештками тварин, котрі гублять недолугі водії. Протестувальники вимагають закрити підприємство, але спершу переробити сировину, яка там ще зберігається, і ту, що вже засипана землею.

Про свої вимоги, які підкріплені півсотнею підписів місцевих жителів, вони інформували міську владу, яка, в свою чергу, негайно зібрала позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Директор Ковельської філії ДП "Укрветсанзавод" Валентин Сухоніс зізнався, що підприємство отримує гроші від постачальників сировини на утилізацію та переробку відходів. Також він повідомив, що наразі потужності ветсанзаводу становлять лише 150 тонн на місяць, а могли б бути і значно більшими. Для цього їм не вистачає два потужних котли і власної котельні. Директор багато говорив про роботу підприємства, яка здійснюється на підставі, з його слів, усіх дозвільних документів, і жодного слова не вимовив про ті проблеми, які спонукали місцевих жителів вийти на безстрокову акцію протесту.

Державний інспектор державної екологічної інспекції у Волинській області Анатолій Приходько зауважив, що інспекцією були проведені лабораторні дослідження ґрунту за межами підприємства на зразок його забруднення. І висновок цей – невтішний. Він також запевнив, що ветсанзавод приймає відходи тваринного походження у значно більших кількостях, ніж може їх переробити, тим самим відбувається накопичення відходів, які гниють, вкриваються мухами. В результаті – усі ті брудні стоки потрапляють у землю та воду.

Головний спеціаліст управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Юрій Козлов у своєму виступі апелював цікавими цифрами. Він сказав, що, за його даними, Ковельське підприємство в минулому році утилізувало відходів тваринного походження більше 46 тисяч тонн, що ніяк не співпадає з мізерними даними, озвученими керівником філії Валентином Сухоносом. Останній, в свою чергу, намагався переконати присутніх у тому, що озвучена цифра екологом Волинської ОДА – це сумарний результат 18 ідентичних підприємств, які діють на території України у складі Державного підприємства "Укрветсанзавод", а ніяк не одного підприємства.

Аби розібратися в ситуації навколо діяльності Ковельського заводу, головуючий на комісії заступник міського голови Андрій Товстига запропонував протягом тижня підготувати по ветсанзаводу всі необхідні документи, матеріали з точними цифрами і напередодні засідання Ковельської міської сесії, тобто 22 березня, зібратися в такому ж складі для формування спільних подальших дій щодо запобігання виникнення надзвичайної ситуації.

Також члени комісії висловили пропозицію наразі зупинити прийом сировини на ветсанзаводі та звернутися до керівника Волинської ОДА з проханням створити відповідну робочу групу стосовно піднятих на засіданні комісії питань.

Надрукувати
мітки:
коментарів