Поділитись:

Раптово помер відомий волинський скульптор

Понеділок, 27 листопада 2023, 11:46
Раптово помер відомий волинський скульптор

Помер відомий скульптор Олег Дубинчук.

Про це повідомили у Володимирській міські раді.

«Сьогодні не лише наша громада, а й увесь мистецький світ Волинського краю зазнав непоправної втрати – раптово, на 68-му році життя, відійшов у Вічність знаний скульптор та художник Олег Дубинчук.

27 листопада о 12:30 до будинку Олега Євгеновича під'їде похоронний катафалк з тілом митця. О 14:00 у с. Свічів біля храму відбудеться прощання з померлим», – йдеться у повідомленні.

Народився Олег Євгенович Дубинчук 18 липня 1956 року у селі Свійчів. Змалечку проявлявся його хист до малювання, тож після закінчення школи навчався у Львівському училищі декоративного та ужиткового мистецтва імені Труша, яке закінчив у 1974 році. Після служби на флоті влаштувався на роботу у Волинський художній комбінат. 

З 1978 року вступив у спілку художників і почав брати участь у виставках. Спочатку малював, а потім вирішив спробувати займатися скульптурою. Особливо припала до душі художнику дерев’яна скульптура, якій не зраджував упродовж останніх десятиліть.

Першу велику роботу Олег Дубинчук зробив у 1988 році, на 1000-ліття міста Володимира. На ній скульптор зобразив Георгія Змієборця з давньоруськими воїнами. Нині його надзвичайні скульптури із дерева прикрашають не лише батьківське обійстя у селі Свійчів та будинок, де мешкав у Володимирі, а і скверик біля історичного музею, і парк «Княжий», і повстанське урочище Вовчак, територію біля Успенського собору, а ще його роботи зберігаються у кількох музеях та у багатьох куточках України…

Мало не на кожній скульптурі Дубинчука –  птахи, а особливо журавлі, що приваблювали художника як символ волі, і вірності і свободи. На багатьох роботах закарбовані також князі, поети, письменники та інші видатні українські постаті.

«Я даю дереву друге життя», – казав митець, щоразу створюючи унікальні вироби.

Його будинок на вулиці Драгоманова, який часто називали «будинком з химерами», був своєрідною туристичною родзинкою Володимира, адже його часто відвідували гості нашого міста та приходили на екскурсію учні місцевих шкіл. І для кожного Олег Дубинчук із радістю відчиняв двері та знаходив час, аби розповісти про улюблену справу свого життя.  

«Ім’я Олега Дубинчука, без сумніву, назавжди залишиться закарбованим в історії нашого краю, як видатного митця, а його душа, що надто рано полинула у засвіти, житиме і надалі у його роботах.
Щирі співчуття рідним та близьким. Царство Небесне й вічна та світла пам’ять!» – зазначили у міськраді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів