Поділитись:

Курс долара у грудні: як вплине початок зими на коливання валюти

Неділя, 03 грудня 2023, 06:17
Курс долара у грудні: як вплине початок зими на коливання валюти

Після переходу до керованого гнучкого курсу, зовнішні обставини почали більше впливати на коливання валюти. НБУ регулює цю ситуацію.

Банкір Тарас Лєсовий розповів 24 Каналу які саме тенденції на фінансовому ринку слід очікувати протягом першого місяця зими. Варто враховувати, що НБУ готується до наступного етапу лібералізації валютного сектору.

«Можна припустити, що у грудні курсові межі на міжбанку будуть на «ширшому» рівні 36 – 38 гривень за долар та 39 – 41 гривню за євро, а поточні коливання не перевищать 0,2 гривні. Різниця між курсами покупки та продажу також буде в листопадових межах – не більше 0,1 гривні», –  повідомив начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

Лєсовий наголошує, що вільне курсоутворення на міжбанку забезпечує широку курсову динаміку. Однак, ситуація у готівковому сегменті усе ж залишається дзеркальною до безготівкової, при урахуванні додавання 1 – 1,5% до курсу міжбанку.

На думку банкіра, найбільше на валютний ринок в Україні у грудні вплинуть такі фактори:

  • ситуація на фронті;
  • успішність атак росіян на критичну інфраструктуру;
  • фінансова допомога від міжнародних партнерів України;
  • збільшення об'ємів експорту;
  • зростання ВВП в Україні.

Безумовно до уваги потрібно взяти і сезонний фактор. Лєсовий наголошує, що перед зимовими святами, пропозиція на готівковому ринку може збільшитись на 10 – 15%, якщо порівнювати з листопадовими показниками.

«Цілком можливо, що коридор валютних коливань перебуватиме в межах 37 – 38 гривень за долар та 39 – 41 гривню за євро за незначного спреду та поточних коливань на рівні 0,3 – 0,5 гривні. Іншими словами, в грудні ситуація на валютному ринку докорінно не зміниться, нагадуючи події листопада», – прогнозує банкір.

Попри мінімізацію введення валютних курсів, яку впроваджує НБУ, долар залишатиметься стабільним. Регулятор контролює цей сектор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів