Поділитись:

Через блокаду Ягодина державний бюджет України несе мільярдні збитки

Вівторок, 05 грудня 2023, 19:11
Так нині виглядає найбільша на західному кордоні зона митного контролю МП
Так нині виглядає найбільша на західному кордоні зона митного контролю МП "Ягодин". Фото: Волинська митниця

Наприкінці жовтня аналітики з митних платежів прогнозували на Волині зібрати у державну казну понад 3,2 млрд гривень. Їхні розрахунки базувалися на високій інтенсивності імпортно-експортних операцій, які перед Новим Роком проводять акредитовані підприємства, а ще - на потужностях найбільшого на українсько-польському кордоні вантажного переходу «Ягодин».

Волинська митниця підбила підсумки виконання бюджетних завдань у листопаді 2023 року і з невимовною журбою  оприлюднює їх.

Через блокування шляхів до Дорогуська, яке окремі польські перевізники розпочали 6 листопада 2023 року, із зони діяльності Волинської митниці було перераховано до держбюджету всього лиш 2,0 млрд грн. Порівняно із жовтнем обсяги оподаткованого імпорту за вагою та вартістю по митниці загалом зменшилися на 32-37 %. Пряма листопадова втрата через примусову зупинку товаропотоку становить орієнтовно 1,2 млрд гривень.

Митники зауважують, що ця сума враховує тільки волинські упущені можливості з оподаткування. Найкоротшим до Європи шляхом через «Ягодин», як відомо, користувалися усі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, незалежно від митниці їхньої акредитації.

« Розуміємо, що втрати від цього безглуздого місячного «стояння» матимуть мультиплікаційний та довгостроковий ефект, тож висловлюємо свої співчуття підприємствам та перевізникам по обидва боки кордону. А ще - очікуєм на усунення штучних бар'єрів у міжнародній торгівлі якомога скоріше», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо: 6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною. У четвер, 23 листопада, почали блокаду ще одного пункту пропуску – «Медика-Шегині». Їхня блокада може тривати до 3 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів