Поділитись:

Експерти розповіли, яке місце займає Волинь у демократичному розвитку

Четвер, 16 березня 2017, 15:34
Експерти розповіли, яке місце займає Волинь у демократичному розвитку

Волинь належить до областей з посереднім розвитком демократії, адже займає 10 місце серед інших областей. Про це повідомили експерти Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу, які презентували результати дослідження "Індексу демократичного розвитку Волині".

Захід відбувся 16 березня у конференц-залі готелю "Україна".

Експерт Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Дмитро Безвербний наголосив, що рушієм демократичних змін є громада, а влада "пасе задніх".

За результатами дослідження, індекс демократичного розвитку Волині становить 3,14 балів з можливих п'яти.

На думку експертів, блоками, які сприяли зростанню загального індексу Волині, є міжетнічні та міжконфесійні відносини (3,57), соціально-економічна ситуація (3,55), громадська активність (3,44), децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування (3,44). Найбільш проблемними блоками у області визнали: корупцію (2,23 бали), якість роботи державних адміністрацій (2,89), безпека (2,92), правосуддя (2,94).

В опитуванні взяли участь 40 експертів. Серед них – 13 журналістів, 11 громадських активістів, 7 освітян, 3 політологи, 2 підприємці, 2 державні службовці, 1 політичний діяч та 1 адвокат.

Дослідження базується на опитуванні місцевих експертів за 10 тематичними блоками. Зокрема: правосуддя, соціально-економічна ситуація, громадська активність і самоорганізація громадян, стан ЗМІ, міжетнічні та міжконфесійні відносини, політична активність, децентралізація, діяльність органів місцевого самоврядування, якість роботи державної адміністрації, безпека та корупція.

Експерти вважають, що серед позитивних тенденцій у області – те, що простежується стабільний розвиток середніх та великих промислових підприємств. Водночас є проблеми, адже немає державної підтримки малого та середнього бізнесу, знизилась купівельна спроможність населення.

Зі слів експерта, наразі зростає активність громадських активістів. Однак є організації, які працюють не завжди якісно й системно, але є й ті, хто працює постійно і на хорошому рівні. Він позитивно відзначив діяльність громадського формування "Самооборона Волині", яке патрулює у місті з поліцейськими. Також він зауважив, що деякі активісти з Луцька переходять у політику.

"На Волині відбувається ротація громадських активістів, коли більш досвідчені часто йдуть у політику або тісно співпрацюють з місцевими політиками", – зазначив він.

Дмитро Безвербний назвав установи, де порушували права громадян у 2016 році. Це прокуратура, суди, Волинська ОДА, обласна рада, поліція. Зокрема, у цих установах були випадки порушення прав доступу до публічної інформації, недопущення на певні заходи. Експерт закликав журналістів повідомляти про порушення, а також боротись за свої права.

Дмитро Безвербний відзначив, що відсутність діалогу Волинської ОДА з громадою не дає ефективної роботи. А діяльність Громадської ради при Волинській ОДА робить лише видимість роботи.

До проблем децентралізації належить небажання окремих керівників районних рад та адміністрацій до впровадження реформ. Однак така ситуація не скрізь. В окремих районах адміністративно-територіальна реформа проходить за підтримки та ініціативи районних рад та адміністрацій. Експерти зазначають, що не всі люди розуміють поняття "децентралізація", тому варто пояснювати, що це таке, й більше публікувати матеріалів на цю тему.

Зі слів Дмитра Безвербного, місцеві ЗМІ в основному зорієнтовані на написанні новин. Менше є аналітичних матеріалів і невеликою є кількість журналістських розслідувань. До позитиву відніс те, що після Революції Гідності з'явились журналісти, які займаються розслідувальною журналістикою.

Щодо міжетнічних та конфесійних відносин, то влада не дуже сприяє розвитку таких відносин. Експерт сказав, що після Революції Гідності корупція залишилась.

Захід відбувся в рамках проекту "Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України", який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з ЛМГО "Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу" у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

Надрукувати
мітки:
коментарів