Поділитись:

Китай уперше вивів у космос супутники ракетою на метані (фото)

Неділя, 10 грудня 2023, 01:29
Китай уперше вивів у космос супутники ракетою на метані (фото)

Китайська приватна космічна компанія LandSpace Technology 9 грудня за допомогою ракети-носія «Чжуцюе-2 Y-3» (Zhuque-2 Y-3), що використовує замість пального метан і рідкий кисень, вперше успішно запустила у космос три супутники. 

Про це LandSpace Technology повідомляє на сайті, передає Укрінформ.

Ракета стартувала з космодрому Цзюцюань на північному заході Китаю о 7:39 ранку за місцевим часом (1:39 за Києвом). Цей запуск став третім для ракет «Чжуцюе-2» і першим, під час якого вдалося вивести супутники.

Повідомляється, що ракета вивела на навколоземну орбіту на висоту 460 км космічні апарати Honghu, Honghu-2 і TY-33. Дані про їхні технічні характеристики, обладнання і призначення не надаються.

Китай уперше вивів у космос супутники ракетою на метані (фото) 

В компанії підкреслили, що сьогоднішній запуск став ключовим у межах випробування ракет-носіїв серії «Чжуцюе-2», де як паливо використовується метан і рідкий кисень. Розробники переконані, що метан допоможе скоротити витрати на космічні пуски та забезпечити більш екологічну й ефективну експлуатацію ракет багаторазового використання з комерційною метою.

Компанія провела попереднє успішне випробування «Чжуцюе-2» у липні, що зробило її першим у світі розробником, якому вдалося запустити ракету на метані, випередивши конкурентів у Китаї і США.

LandSpace стверджує, що два останні запуски показали достатню надійність «Чжуцюе-2» для комерційних запусків.

Китай уперше вивів у космос супутники ракетою на метані (фото) 

На сьогодні кілька приватних китайських ракетних стартапів розробили власні ракети-носії та провели випробувальні запуски, але лише LandSpace змогла провести запуск ракети з супутниками.

Ракета «Чжуцюе-2» має стартову вагу 216 тонн і використовує двигуни TQ-12 metalox, що працюють на метані й рідкому кисні. Вона здатна виводити на орбіту висотою 500 км корисне навантаження вагою до 1,5 тонни, яку LandSpace планує збільшити до 4 тонн в оновлених версіях.

Головним призначенням носіїв «Чжуцюе-2» є виведення на навколоземну орбіту комерційних супутників різного призначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів