Поділитись:

Зарплата, величезна квартира та дві фірми: що задекларував Ігор Палиця за 2021 рік

Понеділок, 11 грудня 2023, 20:10
Зарплата, величезна квартира та дві фірми: що задекларував Ігор Палиця за 2021 рік

Народний депутат України, представник Луцька у Верховній Раді Ігор Палиця задекларував за 2021 рік 2,3 мільйона гривень доходу та понад 17,2 мільйона гривень видатків, а також два офіси, квартиру, яку йому подарував батько, три годинники, дві фірми, свій благодійний фонд. Не задекларував Палиця і жодного авто – ані у власності, ані на правах користування, хоча, за законом, має повідомляти про автомобіль, яким користується.

Серед членів сім’ї політик вказав лише дочку Марію із зареєстрованим місцем проживання у Швейцарії, яка не має у власності жодного майна чи бізнесу. Натомість Ігор Палиця уже давно не декларує сина Захара та колишню дружину Оксану, на яких зареєстрована левова частина компаній та майна родини.

Попри обіцянку у 2020 році задекларувати усе майно і бізнес, який зареєстрований на членів його сім’ї, в тому числі акції «Буковелю», нафтові акції, готелі в Австрії та Одесі, Палиця так і не зробив цього в декларації за 2021-й рік

За що жив у 2021 році Ігор Палиця, достеменно не відомо: він задекларував 333,9 тисячі гривень зарплати впродовж року, а два мільйони гривень – як подарунок від батька.

Про це написів на сайті Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Юрій Горбач.

Електронну декларацію про майно та доходи за 2021 рік народний обранець подав 13 листопада 2023 року, а 10 грудня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції відновило публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Серед членів сім’ї і цього разу, як і за 2020-й, політик вказав лише дочку Марію із зареєстрованим місцем проживання у Швейцарії. Вона не має у власності жодного майна чи бізнесу. Натомість Ігор Палиця уже давно не декларує сина Захара та колишню дружину Оксану, на яких зареєстрована левова частина компаній та майна родини.

Сам же народний обранець у декларації за 2021 рік вказав, що є засновником Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та двох новостворених компаній: ТОВ «Лук поінт» та ТОВ «Хай в’ю». У статутний капітал першої він вніс 14 мільйонів гривень, а другої – тисячу гривень. «Хай в’ю» за майже два роки існування так і не подало жодних ознак життя: судячи з податкового звіту за 2022 рік не отримувало жодних доходів. «Лук поінт» за майже два роки існування отримав лише 51,6 тисячі гривень доходу та набрався боргів на понад 50 мільйонів гривень.

Серед нерухомості нардеп відзвітував про два офіси у Луцьку. Один із них, площею 93,11 кв. м, він орендував у ТОВ «Інвест-контур», а другий – площею 41,9 кв. м – у Волинської обласної ради. Серед власного майна політик вказав квартиру площею 423,1 кв. м у Луцьку, яку у 2020 на нього переписав батько Петро Палиця, і не вказав жодного транспортного засобу ані у власності, ані на правах користування.

Як і раніше, нардеп задекларував дороговартісні годинники: Rolex Oyster Perpetual, Audemars Piguet Tourbillon Chronographe та Audemars Piguet Automatic, промисловий зразок (графічне зображення для рекламного аркуша із написом «Тільки разом ми Україна»), сім банківських рахунків.

За що жив у 2021 році Ігор Палиця достеменно не відомо. Посадовець задекларував 333,9 тисячі гривень зарплати впродовж року та два мільйони гривень подарунку у грошовій формі від батька Петра Палиці. Втім, раніше політик неодноразово заявляв, що віддає свою зарплату на благодійність. Так, зокрема відбувалося у 2019 та 2022 роках. Серед власних заощаджень донедавна лідер політичної партії «За майбутнє» вказав 1,13 мільйона гривень на рахунках у банках та 2,69 мільйона гривень готівкою.

А от видатків у 2021 році в нардепа назбиралося чимало. Це, зокрема, 1,3 мільйона гривень на компенсацію за користування об’єктом позички, 496 тисяч гривень за оренду, 600 тисяч гривень на послуги охорони, вже згадані 14 мільйонів гривень внеску до статутного капіталу компанії та майже 802 тисячі гривень на відзначення дня народження у Буковелі, інформація про яке просочилася у ЗМІ (505,8 тис. грн на послуги з організації заходу, 296 тис. грн на харчування, – ред.).

У вересні 2020 року в інтерв’ю «Українській правді» Ігор Палиця розповідав, що його ексдружина Оксана Палиця (яку він продовжує називати дружиною, – ред.) та донька Марія з вересня (2020 року, – ред.) мали повертатися жити в Україну. Тож він пообіцяв задекларувати усе майно і бізнес, який зареєстрований на членів його сім’ї. В тому числі акції «Буковелю», нафтові акції, готелі в Австрії та Одесі.

– Ніякої нерухомості, навіть автомобіля у вас свого немає, – запитували у вересні 2020-го журналісти «Української правди».

– Ні, немає. Все, що я заробив, я свідомо записав на сім’ю, щоб не було там, як з Ігорем Єремєєвим, що коли його не стало, то до цього часу ідуть суди по спадку, а сім’я нічого не має. Я свідомо приймав це рішення, я не хочу писати якісь заумні заповіти. Мені Бог дав заробити, це має бути у сім’ї, – відповідав Ігор Палиця.

– А що на сьогоднішній день належить вашій сім’ї?

– У зв’язку з тим, що я пішов в політику і в мене не буде можливості їздити до сім’ї і бачити їх часто, я попросив дружину разом з донькою переїхати сюди до мене жити. Тому все, що в неї є, а син вже дорослий, все майно дружини буде записано у мене в декларації. Ми починаємо з вересня спільно жити знову після багатьох років, що ми жили окремо. Тому після Нового року все буде в декларації. Там і акції “Буковелю”, і акції нафтові, ну, якщо вона не зробила якусь там реорганізацію чи ще щось. Все буде.

– І австрійський готель?

– Також буде, – відповідав Ігор Палиця.

– Одеський готель Palace Del Mar?

– Так.

Проте, так і не зробив цього ані в декларації за 2020-й рік, ані, як бачимо, в декларації за 2021-й рік. Раніше Центр журналістських розслідувань «Сила правди» досліджував, як розбудовувався бізнес родини Палиці та що політик міг би задекларувати, якби дотримав власного слова. У 2021 році Офіс Генерального прокурора відкрив кримінальне провадження щодо ймовірного вчинення злочину нардепом Ігорем Палицею, а саме легалізацію (відмивання) незаконно отриманих доходів. Проте, результати цього розслідування невідомі.

Вже після повномасштабного вторгнення «Сила правди» розповідала, що Ігор Палиця є одним із найбільших прогульників засідань Верховної Ради. Впродовж 2023 року він пропустив понад 95% голосувань, в тому числі і щодо відкриття електронних декларацій. Водночас компанії, які пов’язані з оточенням Ігоря Палиці, отримують значні підряди на ремонт та обслуговування доріг, приватизовують комунальне майно та розпочали великий проєкт із будівництва логістичного порту поблизу кордону з Польщею. Попри те, що нардеп не виконує усіх своїх прямих обов’язків у Верховній Раді, про нього і його благодійний фонд у позитивному тоні продовжують часто розповідати на сторінках Луцької міської ради.

Нагадаємо: Ігор Палиця більше не очолює партію «За майбутнє», 14 листопада цього року керівне крісло політичної сили зайняв інший нардеп – Тарас Батенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
18:00
21 квітня 2024
19 квітня 2024
11:43
18 квітня 2024
10:00
17 квітня 2024
12:55
15 квітня 2024
11:34
11 квітня 2024
15:25
10 квітня 2024
09 квітня 2024
15:15
10:53