Поділитись:

Волинян закликають "не жартувати" з кліщами

Субота, 18 березня 2017, 10:49

Волинські медики попереджають про небезпеку поширення хвороб, які передаються через укуси кліщів (зокрема кліщовий вірусний енцефаліт та кліщовий лаймбореліоз).

Про це повідомляється на сайті Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України.

На території Волинської області з 1995 року існує активно діючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту в Ратнівському районі, де за цей період зареєстровано майже 200 випадків захворювання. Крім того, за останні 10 років поодинокі випадки реєструвались в інших районах: Старовижівському, Ківерцівському, Шацькому районах. Всього в області налічується 40 ензоотичних населених пунктів з кліщового енцефаліту. Ефективним заходом профілактики завше були профілактичні щеплення, але через відсутність вакцини в державі останні не проводяться з 2009 року (лише в Ратнівському районі підлягають вакцинації понад 12 тис. осіб).

На сьогодні в області встановлено майже 90 ензоотичних населених пунктів, де виявляється кліщовий лаймбореліоз (або хвороба Лайма), захворюваність яким останніми роками має тенденцію до зростання. Лише протягом 2016 року кількість хворих зросла в півтора рази (31 випадок проти 20 у 2015р.). Хвороба виявлялась майже у всіх районах (найбільше у Горохівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Любешівському та містах Луцьку та Нововолинську).

Волинські медики встановили прямий зв'язок між хворими та природними осередками (перебування на території лісу чи міського парку). Майже у 100 % випадків розвиток захворювання спричинений нападом на людину кліщів.

Тож медики звертаються до керівників закладів освіти та науки на місцях, власників баз оздоровлення та відпочинку, керівників управління лісового і мисливського господарства з метою проведення ними ряду профілактичних заходів. Адже проведення акарицидних обробок у місцях відпочинку населення, скошування трави та благоустрою територій, відведених для відпочинку людей тощо унеможливлять перебування кліщів на підконтрольних територіях і знизять ризик їх контакту з людиною.

В разі виявлення факту присмоктування кліща, його слід якомога швидше видалити з тіла, для чого краще звернутись в найближчу медичну установу для якісного видалення кліща.

Крім того, фахівці лабораторного центру закликають направляти видаленого кліща в лабораторію ОНІ ДУ "Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України" (що розташований за адресою: проспект Волі, 55), де кваліфіковані спеціалісти в змозі провести мікроскопічне дослідження видаленого кліща та надати кваліфіковану консультацію постраждалому від його укусу.

Надрукувати
мітки:
коментарів