Поділитись:

Придумали альтернативу Wi-Fi

Неділя, 19 березня 2017, 19:02
Придумали альтернативу Wi-Fi

Інженер з голландського Технічного університету Ейндхофена Джоан О запропонувала нову технологію – систему обміну даними в ІЧ-діапазоні.

Свою ідею вона описала в докторській дисертації, яку з відзнакою захистила на минулому тижні, передає Популярна механіка.

Інфрачервону мережу, описану в дисертації, можна створити в окремій кімнаті, якщо підвісити пристрій, який передає світловий сигнал, під стелею. До такого пристрою підводиться оптоволоконний кабель, а в самому пристрої сигнал, який надходить з мережі, перетворюється в інфрачервоне випромінювання. Кожному бездротовому пристрою в приміщенні відповідає один інфрачервоний промінь.

При переміщенні пристрою його точне положення в просторі визначається за допомогою радіосигналу, а ІЧ-випромінювач адаптує напрямок променя. Такий принцип роботи дозволить створити мережу, яка не страждає від зовнішніх перешкод.

Швидкість передачі даних в ІЧ-мережі буде в декілька разів більшою від максимальної швидкості за сучасним стандартом Wi-Fi 802.11ac. Якщо ж використовувати не по одному променю на пристрій, а відразу кілька, то швидкість можна додатково збільшити.

Експериментальний ІЧ-передавач, зібраний науковцем та її колегами, створював швидкість передачі в 42 Гб / с на відстані від пристрою більше двох метрів.

Використання інфрачервоного випромінювання замість радіосигналу накладає на мережу просторове обмеження: радіохвилі можуть проникати крізь стіни, а ІЧ-промені – ні, тому робота інфрачервоної мережі буде обмежена приміщенням.

Надрукувати
мітки:
коментарів