Поділитись:

Уряд заборонив продавати побутову техніку з гарантією без касових апаратів

Понеділок, 20 березня 2017, 10:36

Кабмін заборонив продавати без касових апаратів побутові товари, які підлягають гарантійному обслуговуванню.

У постанові Кабміну введення цієї норми пояснюється необхідністю легалізації тіньового ринку (торгівля з касовими апаратами) і турботою про споживачів – зараз в разі поломки товару, купленого на ринку, брак практично неможливо відремонтувати безкоштовно або замінити, – пише "Сегодня".

Це стосується не тільки складних приладів на зразок газових котлів, насосів, нагрівачів, телефонів тощо, але й велосипедів, шашличних мангалів, електрочайників, наручних і настінних годинників, радіокерованих іграшок та навіть ортопедичних поясів, бандажів і милиць, коригувальних і сонцезахисних окулярів.

Постанова набуває чинності з початку наступного кварталу після опублікування документа.

Тобто якщо його оприлюднять в березні, то вже з 1 квітня все перераховане, якщо його продають ринках торговці, які працюють на єдиному податку і не мають касових апаратів, опиняться поза законом.

На думку експертів у сфері торгівлі, ця постанова призведе до масового зникнення недорогої китайської побутової техніки на базарах і подорожчання її в магазинах.

"Турбота про споживача повинна бути, але до постанови включено багато зайвого, наприклад мангали, побутові ваги, милиці. Якщо почнуться масові перевірки торгівлі, то "одноразову" побуттехніку дрібні торговці перестануть купувати, залишаться магазини, де ціни вище. Багато приватників прогорять, оскільки купівля і обслуговування касових терміналів коштує недешево", – аналізує експерт Володимир Молчанов.

Надрукувати
мітки:
коментарів