Поділитись:

Як можна повернути гроші "TAX FREE" за покупки в Польщі

Понеділок, 20 березня 2017, 12:00

"TAX FREE" дає можливість відшкодувати частину податку на додану вартість (ПДВ) за куплений товар на території Європейського Союзу.

Тому волиняни можуть повернути частину коштів за придбані покупки за кордоном.

"TAX FREE" у перекладі з англійської означає "вільний від податку". Якщо дослівно, то tax – податок, free – вільний.

Волиняни часто приїжджають до Польщі, щоб придбати різноманітні товари. Часто мету поїздки називають "на закупи". Ця послуга діє для іноземних туристів, які купують речі у ЄС. Громадяни Польщі не можуть скористатися такою можливістю, оскільки послуга передбачена лише для іноземців.

У сусідній Польщі вигідно купувати побутову техніку, одяг, їжу, косметику, меблі, будівельні матеріали, аудіотехніку, телефони, комп'ютери та інше. Всі товари відповідають стандартам якості Європейського Союзу.

Також за кордоном деякі товари набагато дешевші, ніж в Україні.

Відповідно до чинного польського законодавства, право на отримання відшкодування ПДВ послуги, що входять у суму сплачених за покупку товарів в Польщі, мають тільки мандрівники, які не мають постійного місця проживання на території Європейського Союзу.

Для українців – це додаткова економія коштів, що збільшує бажання купувати товари на території ЄС і приїжджати туди знову.

На польському сайті granica.gov.pl є детальна інформація про "Zwrot VAT dla Podróżnych" (Повернення податку для подорожуючих польською мовою, або так зване "TAX FREE", – К.). Повернення податку можливе, якщо мандрівник в особистому багажі вивезе неушкоджені (не розпаковані, з етикетками) придбані товари за територію Європейського Союзу (не пізніше, ніж в останній день третього місяця, починаючи з місяця, в якому він зробив покупку). Далі митно-фіскальний орган має підтвердили вивезення товарів на іменному документі, виданому продавцем.

У Польщі зараз мінімальна сума покупки, за яку повертають гроші "TAX FREE", – це 300 злотих. У одному чеку мінімальна сума повинна бути 300 злотих (2 019 грн при курсі 6, 78, – К.). Раніше мінімальна сума на купівлю товарів з поверненням ПДВ становила 200 злотих, а зараз – на 100 злотих більше.

Відповідно до розпорядження Міністерства фінансів Польщі, з 1 червня 2016 року мандрівник може отримати відшкодування податку на товари, якщо вартість покупок становить щонайменше 300 злотих. Важливо, щоб у одному чеку була мінімальна сума 300 злотих. Тобто чеки на суму 200 злотих чи 100 не підійдуть.

"TAX FREE" можна повернути за побутову техніку, електроніку, косметику, побутову хімію, продовольчі товари, речі для городу, будівельні матеріали, електроніку, засоби гігієни, одяг, текстильні товари, автозапчастини, ювелірні вироби та інше.

Щоб повернути ПДВ, спершу треба у Польщі дивитись, чи у магазині є позначки із написом TAX FREE, Global blue, Zwrot VAT. Далі продавець в магазині має оформити документи, а митник має поставити печатку, після цього можна отримати гроші.

Також у магазині краще уточнити, впродовж якого терміну можна повернути кошти за товар, адже терміни можуть бути різні. Наприклад, у деяких магазинах можуть бути різні правила.

Досвід тих, хто повертав гроші за покупки, придбані у ЄС

Лучанці Олесі Максименко повертали гроші (ПДВ) за покупки в Польщі. Вона купувала товари тоді, коли мінімальна сума для повернення грошей була 200 злотих. А у Німеччині дівчина була здивована, що за книгу вартістю 5 євро повертали "TAX FREE" і видавали одразу папери.

Олеся Максименко розповіла, що продавець у Польщі має оформити накладну. Але обов'язково мають бути таблички, що там повертають TAX FREE, Global blue.

"У накладній є перелік товарів, куплених в Польщі, cтеплером прикріплюють чек. Треба обов'язково перевірити, чи продавець правильно написав всі дані. Після цього ставлять підписи і печатку. З цією накладною, коли виїжджаєте з Польщі, маєте піти у відділення "TAX FREE". Далі польський митник має поставити штамп. Це буде підтвердження покупки. Також він має право перевірити, чи ці речі заповнені у документі", - зазначила Олеся Максименко.

Олеся Максименко повертала гроші "TAX FREE" не в день купівлі товарів, а коли наступного разу в'їжджала в Польщу. Пройшовши українську сторону, пішла з паспортом, накладною, де були всім необхідні печатки, до пункту "Global blue", де й повернули кошти. "Global blue" є в Устилузі. Вона зазначила, що є певний період часу, протягом якого можна гроші повернути. А на різні групи товарів передбачені різні відсотки повернення.

На сайті shoppingpl.com зазначено, якщо людина не має товару, що вказаний у чеку, а подає документи для "TAX FREE" на кордоні, то можуть бути проблеми з накладенням штрафу.

Викладачка Острозької Академії Вікторія Назарук зауважила, якщо їхати автобусом, то варто з водієм це питання узгодити. Тобто краще попередити, що треба поставити печатки для оформлення "TAX FREE".

"На "TAX FREE" існують окремі черги. Не завжди водії хочуть чекати. Водії - це окрема каста й тема. Коли їздила автобусами фірми "Еcolines", то все переважно добре, бо фірма - міжнародна, дбають ще про комфорт. А от з українськими - біда, не завжди розуміють, що означає сервіс. Проте про "TAX FREE" треба повідомляти завжди. У моїй ситуації, то найпевніше було їхати машиною з подругою. Вона ж і навчила, як то все правильно робити", - поділилась враженнями вона.

З її слів, їдучи через кордон на авто, більше шансів проставити штампи на документах. Однак люди мало знають про те, як можна повернути ПДВ. Дехто думає, що це роблять лише підприємці.

Вікторія Назарук зазначає, що із мінімальної суми 300 злотих для повернення ПДВ можна повернути різну суму. Це залежить від типу товару. Зокрема, зі взуття та одягу, техніки буде більше коштів, з їжі – менше.

"Ми із друзями купували продукти спільно,то перед тим сказали на касі,що хочемо "TAX FREE". Продавчиня поділила покупку на 2 чеки, при калькуляції так виходило вигідніше, ніж на один. Але тоді мінімум був 200 злотих", - зазначила вона.

Лучанка Вероніка Федосова-Цибульська має досвід повернення грошей "TAX FREE" в аеропорту. У Польщі була неодноразово, зазвичай подорожує літаками. В аеропорту можна отримати назад ПДВ, коли людина вже пройшла реєстрацію на рейс і має підтвердження, що дійсно вилітає з країни.

"Я оплачую покупки карточкою, мені на картку повертають гроші. Щоб повернути кошти у "TAX FREE", всі покупки мають бути з етикетками, не мають бути вживані, бажано, зберігати в окремому пакеті. Бо вимагають показати наявність цих речей", - сказала вона.

Журналіст зі Слов'янська Григорій Кульбака розповів, що в аеропорту у Польщі досить швидко повернув гроші "TAX FREE". Восени 2016 року він купив куртку в Польщі вартістю 300 злотих. Під час купівлі він сказав, щоб йому оформили документи на "TAX FREE" і одразу ж на місці всі необхідні папери видали. Дані з закордонного паспорту внесли у документи і видали спеціальний чек. З цим проштампованим чеком він пішов до іншого вікна, де повертають гроші.

"Вони пропонують або повернути готівкою (в будь-якій валюті), або перерахувати на картку. Готівкою повертають одразу", - сказав він.

Григорію Кульбаці повернули 40 злотих (271 гривня по курсу 6,78 за один злотий, – К.) за товар, який коштував 300 злотих.

Фотограф Лідія Кожевнікова взимку купувала штучну шубу у місті Кракові, а її подруга – пуховик. Вона повертала ПДВ за покупки у Києві

"Магазин є партнером Global Blue Tax Refund, тому ми оформили папери на повернення податків, щоб отримати кошти в Україні. При перетині кордону нам потрібно було звернутися у відповідне віконечко, щоб на наших паперах з повернення податків поставили штам митниці. Нас попросили показати товари, але моя подруга була одягнена у пуховик, який вона придбала, тому працівник митниці відмовився ставити їй штамп, адже річ, яку купуєш, повинна бути не вживана до того часу, як перетнеш кордон. У моєму випадку все було гаразд і я отримала необхідний штамп", - сказала вона.

З її слів, для повернення податків має бути два штампи: з магазину і ще один ставить митник.

Після повернення з Польщі Лідія Кожевнікова знайшла місця, де повертають податки – "Правекс-банк" у Львові та Києві - найближчі місця від Луцька.

У львівське відділення їй було важко додзвонитися, щоб проконсультуватися про повернення податків. Згодом її записали на прийом на 17 березня, аргументувавши, що дуже багато людей до них звертаються із запитом повернення податків.

"Добре, що польські чеки дійсні протягом 6 місяців. 15 березня я поїхала до Києва і вирішила запитати у місцевому відділенні про можливість повернення податків. Я прийшла у відділення Правекс-банку на вул. Пушкінській і за 15 хвилин мені повернули кошти", - розповіла Лідія Кожевнікова.

Як зазначено на сайті Shoppingpl.com, в більшості пунктів пропуску є окремі смуги для автомобілів, що перетинають кордон з фактурами "TAX FREE". Тому важливо дивитись уважно, куди потрібно заїжджати.

Також можна прискорити реєстрацію документу "TAX FREE" в системі "Повернення ПДВ для фізичних осіб, перетинаючих кордон" на сайті granica.gov.pl. Онлайн можна заповнити анкету, вказавши виставлений на ваше ім'я документ "TAX FREE", який ви отримали від продавця під час придбання товару. Якщо є декілька документів "TAX FREE" з різними номерами або отримані від різних продавців, формуляр слід заповнити для кожного з них окремо. Це дає можливість на кордоні вибрати смугу руху "Tax Free/E-Service", де зазвичай менше авто.

Автор: Мая ГОЛУБ

Надрукувати
мітки:
коментарів