Поділитись:

В Україні існує небезпека повторення епідемії кору

Понеділок, 25 грудня 2023, 16:29
В Україні існує небезпека повторення епідемії кору

Експерти попереджають про можливу епідемію кору. Вакцинація є ключовим профілактичним заходом.

Про це у понеділок, 25 грудня, повідомило УНН з посиланням на КМДА.

Нині існує реальна небезпека повторення епідемії кору, адже за спостереженнями інфекціоністів, кір має циклічний характер, і масові захворювання відбуваються зазвичай кожні 5-6 років. Крім того, спостерігається зріст захворюваності на кір у сусідніх країнах.

Крім того, спостерігається зріст захворюваності на кір у сусідніх країнах. Так, за даними Національного порталу з імунізації, у Румунії оголошена епідемія кору.

Директор Департаменту охорони здоров'я міста Києва Валентина Гінзбург нагадала, що на початку 2018 року рівень захворюваності на кір щодня зростав у геометричній прогресії.

«Хворіли діти, дорослі, і здебільшого у складних формах, що потребували госпіталізації. Пам’ятаєте, який ажіотаж серед населення створився тоді щодо вакцинації? Адже перед обличчям реальної небезпеки люди швидко повірили, що по-справжньому захистити їх та їхніх близьких може лише щеплення. Тоді ми в екстреному порядку організували роботу вакцинальних кабінетів у дві зміни, без свят і вихідних, щоб швидко провакцинувати якнайбільше людей. Та вже за перші кілька тижнів 2018-го було вакциновано більше киян, ніж за весь 2017 рік», – зазначила Гінзбург.

За її словами, вакцинація і сьогодні лишається єдиним дієвим засобом захисту від багатьох інфекційних захворювань, серед яких і кір. До того ж кір – одна з найбільш заразних хвороб у світі. З 10 невакцинованих людей, що проконтактували із хворим, 9 захворіють. Тож від рівня імунізації напряму залежить, бути чи не бути епідемії у країні.

«Маємо розуміти, що причиною спалахів кору є невакциновані діти. Захворювання розпочинається саме з них, а вже потім переходить до дорослих. Тож звертаюся насамперед до батьків. Просто зараз зв’яжіться з педіатром або сімейним лікарем, щоб пересвідчитися, чи вакцинована ваша дитина», – сказала Гінзбург.

Повідомляється, що на сьогодні Київ забезпечений дієвою якісною вакциною, яка зберігається за правилами з дотриманням усіх вимог до холодового ланцюга. Щеплення за календарем безкоштовні. Спеціального скринінгу напередодні вакцинації робити не потрібно.

«Головний фокус уваги – на дітей. Звертаюся до батьків, вихователів, вчителів: візьміть це питання на особливий контроль. Кір – дуже небезпечне захворювання. Небезпечне насамперед ускладненнями та летальністю. Щеплені діти з дуже великою вірогідністю не захворіють, а якщо це і станеться – перенесуть недугу в легкій формі без наслідків для здоров’я і подальшого життя», – наголосила Гінзбург.

Нагадаємо: на Волині зросла кількість хворих на ГРВІ, часто трапляються захворювання на коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів