Поділитись:

Троє екснардепів виїхали з України під виглядом волонтерів і не повернулися

Середа, 27 грудня 2023, 13:28
Троє екснардепів виїхали з України під виглядом волонтерів і не повернулися

Троє колишніх депутатів Верховної Ради після початку повномасштабного вторгнення виїхали з України за допомогою системи «Шлях» під виглядом волонтерів.

Про це йдеться у розслідуванні NGL.media, пише «Українська правда».

Як дослідили журналісти, 6 липня 2022 року українсько-польський кордон перетнув екснардеп Сергій Кацуба, персональні дані якого Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури внесло до системи «Шлях» як водія-перевізника гуманітарних вантажів.

Згідно з відповіддю Мінінфраструктури, надати дозвіл на виїзд Кацуби клопотав не благодійний фонд чи громадська організація, а приватна комерційна компанія – київське ТОВ «Мікс Тревел Групп ЛТД».

Нинішнє місце перебування Сергія Кацуби встановити не вдалося.

Зліва направо – Сергій та Олександр КацубиЗліва направо – Сергій та Олександр Кацуби

Ще один колишній депутат парламенту – Олександр Третьяков – ще в березні-квітні минулого року звітував, що завозить з-за кордону автомобілі для ЗСУ, передає захисникам бронежилети, шоломи та рації.

Восени журналіст Михайло Ткач публікував фото Третьякова з Парижу.

Олександр Третьяков на Єлисейських полях у ПарижіОлександр Третьяков на Єлисейських полях у Парижі

За даними джерела NGL в Державній прикордонній службі, Третьяков виїхав з України 19 квітня 2022 року. До системи «Шлях» його внесла Львівська обласна військова адміністрація. Проте у самій ЛОВА цей факт двічі заперечували та знайшли необхідні документи лише з третьої спроби.

Посприяла Третьякову в перетині кордону громадська організація, яка допомагає військовим ще з 2014 року – «Народна самооборона Львівщини». За словами голови організації Артема Хмиза, в результаті Третьяков обдурив львівських волонтерів і не повернувся.

Третьяков писав, що насправді він не жив в Україні ще задовго до початку війни, проте повернувся в березні й знову виїхав у квітні, також повідомляв, що він допомагає Україні.

Олександр ТретьяковОлександр Третьяков

27 червня 2022 року виїхав з України через пункт пропуску «Лужанка» на кордоні з Угорщиною і більше не повертався колишній нардеп-регіонал Олександр Зац.

Журналісти дослідили, що він брав участь у конгресі Європейського союзу настільного тенісу, який торік проходив у німецькому Мюнхені.

Допомогла виїхати 47-річному Зацу громадська організація «Українська націонал-патріотична молодь» зі Львова. Саме ця організація двічі надсилала Херсонській ОВА звернення з проханням надати йому дозвіл на перетин кордону. В телефонних розмовах з NGL.media її голова Петро Рапіта згадав про співпрацю з Зацом лише з другої спроби. За його словами, той справді виїхав від них, але нібито повертався і привозив тактичні речі для військових.

Сам Олександр Зац не відповів на телефонні дзвінки й повідомлення у месенджерах.

Олександр Зац (перший ліворуч) у КраковіОлександр Зац (перший ліворуч) у Кракові

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
17 квітня 2024
12 квітня 2024
28 березня 2024
16:12
21 березня 2024
20 березня 2024
17 березня 2024
05 березня 2024
11:10
22 лютого 2024
01 лютого 2024