Поділитись:

У Луцьку в підземеллі хочуть відкрити ресторан

Вівторок, 02 січня 2024, 08:55
У Луцьку в підземеллі хочуть відкрити ресторан

У центрі міста просто зараз закінчують доводити до ладу частину підземних приміщень древнього монастиря бернардинів поряд із собором Святої Трійці.

У підземеллі готується до відкриття новий ресторан. роблять все ґрунтовно: і історичні довідки на стінах, і портрети славетних князів, і оригінальна фотозона з величезним троном. Звісно ж, обіцяють автентичну середньовічну кухню, – йдеться у сюжеті 12 каналу. 

«Була така дуже файна барокова ідея в бернардинів. По-перше, вони мали велику підтримку серед шляхти, мали коштів багато і в XVIII столітті перша їхня ідея була – це збудувати їхній комплекс у вигляді троянди в підкові. Костел мав бути у вигляді троянди, а монастир у вигляді підкови, яка оперізує троянду», – каже краєзнавець, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис.

Як передає ВСН, цю ідею реалізували частково, бо з невідомих причин від трояндового костелу відмовилися і його звели у стилі пізнього бароко, однак підкови таки побудували.

Після того, як бернардини залишили місто у 1853 році, храм передали православним. Тоді ж костел перебудували – його центральну частину увінчав купол, а над центральним входом звели дзвіницю. Собор освятили у 1880 році на честь Святої Трійці, а підземні ходи, які були збудовані в першій половині XVIII століття використовували як монастирські підземелля.

Зараз тут облаштіотвують ресторан. Обіцяють автентичну середньовічну українську кухню. Кажуть, усе буде так як на щедрих столах під час славнозвісного з'їзду монархів1429 року. Навіть твариняча туша готуватиметься на вертелі на відкритому вогні. 

«Вирішили все-таки зупинитися на головному, оскільки в нас є ще банкетний зал і передусім акцент пішов на з'їзд монархів. Це історична подія, яка славить наше місто наш замок і взагалі цю велич історії нашого міста і на цьому зупинилися. Ну і згодом вирішили, що кожен зал має мати свою атмосферу і загалом це приміщення передавати Середньовіччя, щоб кожна особа, яка сюди прийшла, відчула себе в Середньовіччі, відповідно куштувала страви, і наші локальні страви, наші волинські страви, страви з вогню, також акцент на стравах, які можуть приготуватись на вертелі», – зазначила директорка ресторану «Підземелля» Ольга Куц.

У підземеллі уже майже все готово до відкриття, навіть передзамовлення приймають. Офіційне ж відкриття обіцяють влаштувати приблизно у середині січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024